Filmexport Home Video – Maryša

Opět jeden příspěvek z hluboké historie domácí kinematografie. Filmexport Home Video ve středu 19. října 2011 vydává filmovou adaptaci divadelní hry Maryša z roku 1935 za 99,- Kč. Drama o lásce, odloučení, vynuceném manželství a nenávisti.

Titulní postavou je mladá dívka Maryša Lízalová, která se zalíbí postaršímu vdovci, bohatému mlynáři Vávrovi. Přestože její rodiče sňatek s bohatým nápadníkem podporují, dívka odmítá. Důvodů je hned několik. Tím hlavním je sice její láska k Franckovi, synovi chalupníka Horáka, ale neméně důležitým je také skutečnost, že Vávra je hrubý a bezcitný muž, který má údajně na svědomí život své první ženy, a že se neméně krutě chová i ke služce Rozáře, se kterou má nemanželské dítě.

Francek je však odveden na vojnu a Lízal se svou ženou nepřestávají na Maryšu, která zůstala se svou láskou sama, tvrdě a neústupně naléhat, i když před nerovným sňatkem varuje Lízala i farář. Dívka se podvolí až ve chvíli, kdy jí sousedka nalže, že Francek má už jinou lásku. Provdá se za Vávru a přijme jeho tři děti za vlastní a snaží se snášet i nemilovaného muže. Situace se vyhrotí ve chvíli, kdy se Francek vrátí z vojny.

Maryše nastane hotové peklo. V hospodě se střetnou Francek, Lízal i Vávra a ve rvačce se pobijí. Francek za Maryšou chodí do mlýna a mlynář ho chce proto zastřelit. Maryša je nešťastná. Lituje své chyby a touží po svém milém. Rozhodne se uchýlit ke krajnímu řešení…

A jak to všechno dopadlo jistě všichni vědí… „Děvčico neščastná, tys ho otrávila?“ „Otrávila.“

Jeden z nejvýznamnějších českých filmů první poloviny třicátých let vznikl v roce 1935 a natočil ho režisér Josef Rovenský. Hru z roku 1894, kterou kritika staví na vrchol české dramatické tvorby 19. století, zpracoval do podoby scénáře Otakar Vávra, brněnská společnost, která film financovala, však prosadila řadu úprav a změn, které poněkud rozmělnily úderné finále, prosadily přesun místa děje kvůli bohatým vlčnovským krojům a navíc značně překroutily a zidealizovaly postoj katolické církve. V titulní roli Maryši se v jedné ze svých životních rolí představí Jiřina Štěpničková.

Téměř 65 procent: Tíživý film s famózním hereckým obsazením, který funguje i dlouhá léta po svém natočení.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1935

Délka: 100 minut

Kinopremiéra: 29. listopadu 1935

Režie: Josef Rovenský

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Vilém Mrštík, Alois Mrštík (divadelní hra Maryša)

Scénář: Otakar Vávra, Josef Rovenský, Vladimír Wokoun

Hudba: Josef Dobeš, Jiří Fiala

Kamera: Karel Degl

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Ferdinand Fiala

Výtvarník: Arnold Reimann

Odborný poradce: Rutte Ladislav /národopis/, Mitáčková Tonča /národopis/, Zemek F. /kroje/

Společnost: Monopol

Hrají: Josef Rovenský (komentář), Jiřina Štěpničková (Maryša Lízalová), František Kovářík (Lízal, Maryšin otec), Hermína Vojtová (Lízalka, Maryšina matka), Jaroslav Vojta (mlynář Filip Vávra), Vladimír Borský (Francek Horák), Ella Nollová (Horačka, Franckova matka), Marie Glázrová (služka ve mlýně Rozára), Marie Bečvářová (Maryšina babička), František Hlavatý (farář), Antonín Soukup (obecní strážník Hrdlička), Josef Příhoda (hostinský, Franckův poručník), Jan W. Speerger (četník), Václav Menger (starosta), Karel Němec (stárek), Milka Balek-Brodská (sousedka peroucí prádlo), Marta Májová (Strouhalka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný