Filmexport Home Video – Moskevské metro

Filmexport Home Video ve středu 19. října 2011 nabízí další ze studnice ruských televizních dokumentů, tentokrát je to Moskevské metro za 99,- Kč.

Plán na vybudování metra v Moskvě se zrodil na počátku 30. let minulého století. Jelikož tehdejší inženýři měli jen pramálo zkušeností s podobným typem výstavby, technická rozhodnutí přijímali velmi operativně, leckdy až v průběhu stavebních prací. Současná podoba moskevského metra se tak začala rýsovat spíše přímo na staveništi než na výkresech projektantů.

 

Výstavba si vyžádala nejen obrovské množství lidské práce, ale i speciální techniky a materiálu. Moskevské metro se právem pyšní velkolepým architektonickým ztvárněním a výzdobou. Výsledná podoba metra byla většinou dokončována na poslední chvíli před zahájením provozu a podíleli se na ní věhlasní ruští architekti. Moskevské metro bylo po dlouhá desetiletí největším stavebním projektem v hlavním městě a jeho výstavba nebyla přerušena ani v průběhu druhé světové války.

 

Dokumentární film čerpá z unikátních filmových záznamů z archivu státního podniku Moskevské metro, jakož i z dokumentace, filmových a fotografických materiálů uchovaných v archivech v Moskvě, Sankt-Petěrburgu a Samaře. Větší část těchto archivních materiálů nebyla dosud zveřejněna a není ani známa historikům.

 

I když je název dokumentu velmi „univerzální", Google opět umožňuje sledování na ruských stránkách zcela bez potíží. Jen je zvláštní, že dokument na stránkách RuTV má poněkud jinou délku oproti vydavatelem udávaným 44 minutám (Советская империя: Метро – Документальное кино – хронометраж: 1:27:30).

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2009

Délka: 44 minut

Původní název: Метро

Režie: Sergej Komarov

Asistent režie: Tamara Lestratěnko

Scénář: Elizabeta Listova

Produkce: Sergej Šumakov, Vadim Inin, Sergej Chovenko

Hudba: Anton Viskov, Jurij Berěidskij

Kamera: Dmitrij Rudakov, Saša Alexandrov

Střih: Alexandr Popov

Zvuk: Maxim Ščavlev, Jurij Pridačin, Vladislav Kazakov

Odborný poradce: Sergej Palko

Společnost: VGTRK / SM-Film

Vypravěč: Elizabeta Listova, Arkadij Levin

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky:

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: