Magic Box – Pojistka smrti

MagicBox v rychlém sledu vydává další příspěvek v nové ediční řadě Největších filmových klenotů a v sobotu 22. října 2011 to bude za 199,- Kč zástupce žánru noir Pojistka smrti. Od chvíle, kdy se poznali, se schylovalo k vraždě…

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová a její milenec, úlisný pojišťovací agent, donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.

Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck.

A jedna dlouhá spoilerová verze děje:

Jedné temné noci v Los Angeles v červenci roku 1938 se pojišťovací agent Walter Neff, krvácející ze střelného zranění, vkrade se do své kanceláře v Pacific All Risk Insurance Co., kde zaznamená přiznání k vraždě a pošle ho svému šéfu a příteli Bartonu Keyesovi, pečlivému a intuitivnímu agentu pohledávek. Walter vzpomíná na květen, kdy to všechno začalo:

Navštívil drahý dům ve španělském stylu v Los Feliz, aby zařídil obnovu pojistky auta pana Dietrichsona. Okamžitě ho okouzlí Dietrichsonova žena Phyllis, která se nejdříve objeví jen v ručníku. Walter s Phyllis flirtuje, vzbudí v ní zájem, nicméně ho odmítne, ale další den změní jeho schůzku s jejím manželem. Když Walter dorazí, jsou s Phyllis sami a ona se ho vyptává, zda by mohla pro svého manžela zajistit pojistku proti nehodám bez jeho vědomí.

Naštván jejími nápady Walter dochází, ale jeho naděje, že neviděl Phyllis naposledy, se splní, když se ona ukáže v jeho bytě. Walter brzy podlehne své touze a políbí Phyllis a ona poté odhalí, že ji její manžel týrá a zanedbává. Phyllis přizná, že uvažovala o zabití Dietrichsona, ale dědičkou jeho životní pojistky je jeho dcera Lola, která ji nenávidí. Waltera toho přiznání vyděsí, ale zároveň zvláštně přitahuje. Jeho myšlenky se začnou točit okolo toho, jak zvládnout dokonalý zločin.

Walter slíbí, že pomůže Phyllis zabít jejího muže, sejde se s Dietrichsonem a v Lolině přítomnosti se mu snaží prodat pojistku proti nehodám. Dietrichson ji odmítne, ale kývne na pojistku na auto, nevědomý si toho, že Walter mu podstrčil také pojistku proti nehodám. Walter tajně poradí Phyllis, aby Dietrichsonovi zamluvila vlak na jeho obchodní cestu, protože dvojí náhrada škody pro ni bude znamenat dvojnásobných padesát tisíc dolarů v případě, že Dietrichson zemře z neobvyklé příčiny, jako je třeba vlaková nehoda.

Phyllis a Walter se začnou tajně setkávat každé ráno na místním trhu. Dietrichson si zlomí nohu chvíli poté, co pojistka proti nehodám začne platit a plán milenců je tak zpožděn. Uprostřed července, když Keyes navrhne, že si Waltera najme jako asistenta, zavolá Phyllis a oznámí mu, že Dietrichson tu noc odjíždí vlakem pryč. Walter odmítne Keyesovu nabídku a poté, co opustí kancelář, promýšlí každý svůj krok, aby se vyhnul budoucímu podezření, pak se schová v Dietrichsonově autě. Poté, co dá předem dohodnutý signál, se Walter posadí na zadním sedadle a Dietrichsona uškrtí.

Walter pak oblečený jako Dietrichson vstoupí do vlaku a míří do vyhlídkového vozu. Je zděšen, když na palubě najde sedět dalšího pasažéra, Jacksona, ale když odejde, aby Walterovi sehnal cigaretu, Walter vyskočí z vlaku. Poté, co nechají Dietrichsonovo tělo na kolejích, Phyllis a Walter společně odjíždějí v autě. Policie prohlásí, že Dietrichsonova smrt byla nehodou, ale Norton, prezident All Risk, nechce vyplatit sto tisíc dolarů a setká se s Phyllis. Phyllis předstírá truchlení a je šokována, když jí Norton řekne o svém podezření na sebevraždu. Poté, co odejde, je Walter nadšen, když Keyes ujistí Nortona, že bude muset nárok zaplatit.

Té noci je Walter překvapen Keyesovou návštěvou, kterému se začaly objevovat trávicí potíže díky nesrovnalostem v případu: Ditrichson si nikdy nepřišel pro pojistku za svou nohu, i když si zrovna pořídil pojistku proti nehodám a navíc jel vlak tak pomalu, že sebevražda je nepravděpodobná. Keyes dospěje k závěru, že Dietrichson si pojistky nebyl vědom a podezřívá Phyllis. Nervózní Walter Keyese vyhodí. Dalšího dne Lola přizná Walterovi, že podezřívá Phyllis, která byla ošetřovatelkou její matky, že ji před šesti lety zabila a nyní udělala totéž jejímu otci. Aby Lolu rozptýlil, stráví s ní Walter několik dalších dní a zjistí, že se rozešla se svým přítelem z vysoké Nino Zachettem.

Během té doby začne být Keyes přesvědčený, že Dietrichson byl zabit, a pošle pro Jacksona. Jackson potvrdí, že muž na fotografiích není mužem z vlaku a Keyes posléze nechá Phyllis sledovat detektivy. Walter prosí Phyllis, aby se nesoudila o nárok, který byl nyní stažen, když Keyes začal protestovat, ale ona je odhodlaná získat peníze a trvá na tom, že vražda byla jen jeho práce.

Walter začne podezřívat Phyllis, když mu Lola řekne, že Nino se schází s její nevlastní matkou a začne uvažovat o další vraždě. Phyllis se soudí o peníze z pojistky a Keyes řekne Walterovi, že její partner se sám prozradil. Protože se bojí, že po něm Keyes jde, poslechne si Walter Keyesův diktafon a uslyší, že Keyes podezřívá Nina. Poté si domluví schůzku s Phyllis ještě tu noc. Walter ale neví, že Phyllis se na něj připravila a ukryla pod polštář zbraň. Walter ji konfrontuje a řekne jí, že ví o tom, že ho využila a že má v plánu z vraždy obvinit Nina. Phyllis pak Waltera střelí, ale není schopná ho zabít. Přizná, že ho nikdy nemilovala, obejme ho, Walter ji střelí dvakrát a zabije ji. Jak odchází z domu, narazí na Nina, kterého prosí, aby šel za Lolou, která ho skutečně miluje.

Asi o půl páté ráno Walter dokončí svou zpověď a objeví se Keyes, kterého zavolal vrátný, který si všiml Walterovy stopy krve. Walter odchází s úmyslem utéct za hranice, ale zkolabuje ještě předtím, než se dostane k výtahu…

Na imdb.com i na csfd.cz shodně 86 procent: Krystalicky ryzí film noir. Prohnilá femme fatale, úkladná vražda, dramatické pudy, stísněné prostory, houstnoucí atmosféra.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Thriller / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1944

Délka: 104 minut

Původní název: Double Indemnity

Světová premiéra: 24. dubna 1944 – USA

Režie: Billy Wilder

Námět: James M. Cain

Scénář: Billy Wilder, Raymond Chandler

Produkce: Buddy G. DeSylva, Joseph Sistrom

Hudba: Miklós Rózsa

Kamera: John F. Seitz

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Paramount Pictures

Natáčeno: 1825 N. Kingsley Drive, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / 5330 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / 6301 Quebec Drive, Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / Burbank Southern Pacific Station, Burbank, Kalifornie, USA / Forest Lawn Memorial Park – 1712 S Glendale Avenue, Glendale, Kalifornie, USA / Glendale, Kalifornie, USA / Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / La Golondrina Cafe, Olvera Street, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Palos Verdes Peninsula, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Venice Canals, Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Fred MacMurray (Walter Neff), Barbara Stanwyck (Phyllis Dietrichsonová), Edward G. Robinson (Barton Keyes), Porter Hall (pan Jackson), Jean Heather (Lola Dietrichsonová), Tom Powers (pan Dietrichson), Byron Barr (Nino Zachetti), Richard Gaines (Edward S. Norton, Jr.), Fortunio Bonanova (Sam Garlopis), John Philliber (Joe Peters), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: