Bontonfilm – Africká královna

Bontonfilm přesouvá valnou většinu zajímavých titulů na pro leckoho nevýhodný konec týdne, stejně tak i Africká královna by měla dorazit na pulty v neděli 23. října 2011 za cenu 99,- Kč. O dobrodružstvích, která prožijí na počátku první světové války v nitru Německé východní Afriky kanadský dobrodruh a anglická misionářka, prchající na malém parníčku před německými vojáky.

Ve snímku, který je právem pokládán za filmovou klasiku, se v hlavních rolích představují legendy stříbrného plátna Katharine Hepburn a Humphrey Bogart.

 

 

Bogartovi přinesla role těžkého alkoholika a obchodníka na řece cenu Oscar a Katharine Hepburn mu sekunduje báječným výkonem v roli upjaté misionářky, která je během první světové války okolnostmi nucena ho doprovázet na jeho lodi "Africká královna". Na nedobrovolné společné plavbě po proudu nebezpečné řeky se toho o sobě oba postupně hodně dozvídají.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Mistrovská režie Johna Hustona a dokonalá herecká souhra obou hereckých hvězd dělají z tohoto snímku vskutku jedinečnou podívanou.

Na imdb.com 80, na csfd.cz 83 procent. Skvostně napsaná romantika s úžasnými dialogy.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Romantický / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1951

Délka: 101 minut (1:40:22)

Původní název: The African Queen

Světová premiéra: 22. prosince 1951 – USA, Los Angeles

Kinopremiéra v ČR: 15. května 1954

Režie: John Huston

Námět: C. S. Forester (román "The African Queen")

Scénář: James Agee, John Huston, Peter Viertel, John Collier

Produkce: Sam Spiegel aka S. P. Eagle, John Woolf

Hudba: Allan Gray

Kamera: Jack Cardiff

Střih: Ralph Kemplen

Kostýmy: Connie De Pinna, Doris Langley Moore, Vi Murray

Společnost: Romulus Films / Horizon Pictures

Natáčeno: Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Biondo, Kongo / Budongo Forest, Kongo / Dalyan, Turecko / Iverson Ranch – 1 Iverson Lane, Chatsworth, Los Angeles, Kalifornie, USA / Kabalega Falls National Park, Uganda / Kabalega Falls, Kabalega Falls National Park, Uganda / Lake Albert, Uganda / Londýn, Velká Británie / Los Angeles County Arboretum & Botanic Garden – 301 N. Baldwin Avenue, Arcadia, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Murchison Falls, Uganda / Ponthierville Falls, Ponthierville, Kongo / Port Butiaba, Uganda / Ruiki River, Kongo / Worton Hall Studios, Isleworth, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Humphrey Bogart (Charlie Allnut), Katharine Hepburn (Rose Sayerová), Robert Morley (reverend Samuel Sayer), Peter Bull (kapitán Louisy), Theodore Bikel (první důstojník), Walter Gotell (druhý důstojník), Peter Swanwick (první důstojník Shony), Richard Marner (druhý důstojník Shony), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část 

Výběr kapitol - 2. část 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,37:1) – to, co je na disku, určitě není 16:9, viz obrazovky

Bonus: žádný