Bonton – Nevinnost

Bontonfilm na konci týdne pokračuje i ve vydávání nových českých filmů, řada došla na film takřka z vlastních zdrojů Nevinnost (koproducent je TV Nova, vlastněná skupinou CME, což je nynější majitel Bontonu). Měla by dorazit na pulty v neděli 23. října 2011 za cenu 199,- Kč. Lásky se nikdy nezbavíš.

Cesta z vrcholu na absolutní dno může být velmi rychlá. Někdy stačí jediná věta a všechno, co jste dosud budovali, se zhroutí jako domeček z karet…

Charismatický, všeobecně vážený lékař Tomáš Kotva, milovaný otec a manžel, čelí obvinění z velmi těžkého zločinu. Nezletilou pacientkou Olinkou obviněn ze sexuálního zneužívání. Ze dne na den vyměnil dobrou adresu za celu ve vazební věznici, odkud se nevina prokazuje hodně těžko, zvlášť když protistraně pomáhá člověk, který může být motivován osobní pomstou. Policejním vyšetřováním je pověřen uznávaný specialista na danou problematiku Láďa, což je poněkud pikantní, neboť je to zároveň bývalý manžel nynější Tomášovy ženy Milady.

 

Pravda prý nakonec vždycky zvítězí nad lží a nenávistí. Někdy ani to ale nemusí znamenat vítězství. Někdy je to jen přestávka před dalším, mnohem náročnějším zápasem. Zvlášť když ve snaze zachránit se obětujete tajemství, která měla zůstat navždy skrytá, protože jsou pro vás i pro vaše okolí příliš nebezpečná.

Tomáš putuje do vazební věznice a v mlýnském kole protichůdných tvrzení, těžko vysvětlitelných faktů a změti vlastních pocitů a nálad se ocitá celá širší rodina: věčný tramp v polorozpadlém tričku Láďa, kterého poťouchle postrkuje jeho nadřízený Petr, vnitřními pochybnostmi zmítaná Milada, její nezištně obětavá, ale jinak zoufale osamělá sestra Lída, jež k nelibosti otce rezignovala na kariéru lékařky a dnes v nemocnicích, domovech seniorů a ozdravovnách vystupuje jako zdravotní klaun, Tereza, čerstvě patnáctiletá, pubertálně vzdorovitá dcera obviněného a Milady, a patriarcha rodu, vážený, nekompromisní, ale neduhy stáří stále více pronásledovaný profesor Walter.

 

„Náš film vypráví o lásce, o jejích nejrůznějších tvářích. Motivuje jednání všech našich postav. Je tu láska rodičovská, láska dítěte k rodičům, láska manželská, láska přátelská, láska uražená, láska zrazená, láska nerovná, láska posedlá, vymyšlená, vylhaná, láska zakázaná, láska mimo zákon a láska člověka k člověku," říká o svém novém projektu režisér Jan Hřebejk.

„V tomto filmu se zase vrací téma rodiny, což je naše stálé téma, které obrábíme v různých konfiguracích a různých žánrech, od muzikálu, přes nostalgickou komedii a ironické drama. I Nevinnost je vlastně rodinný portrét. Když to řeknu banálně, tak to je film o lásce, ale o lásce, která je hraniční, nebezpečná a stravující," dodává scenárista Petr Jarchovský.

Stejně jako v případě úspěšné Kawasakiho růže, do níž obsadil Ladislava Chudíka, umožnil režisér Jan Hřebejk i tentokrát jedné herecké legendě návrat na filmové plátno po mnoha letech. Luděk Munzar se na něm naposledy objevil ve filmu Františka Vláčila Mág. Po bezmála pětadvacetileté pauze se do kin vrátí jako hlava rozvětveného rodinného klanu. Zbytek hereckého obsazení tvoří mix neokoukaných tváří a zkušených herců, jimž vévodí Ondřej Vetchý ve velmi kontroverzní roli.

 

Na csfd.cz přes 70 procent. Naštěstí v Hřebejkově kariéře jeden z těch povedenějších kousků, i když hodně netypický – emoce bublají, perfektní kamera. Ovšem taky: Nevěrohodní herci ve sterilním pseudodramatu s nezvládnutým telenovelovským přelomem.

Žánr: Drama / Thriller

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2011

Délka: 98 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. ledna 2011

Režie: Jan Hřebejk

Druhá režie: David Jančar

Scénář: Petr Jarchovský, Jan Hřebejk

Produkce: Rudolf Biermann, Tomáš Hoffman, Adam Polák

Hudba: Vladivojna La Chia

Kamera: Martin Šácha

Druhá kamera: Petr Kožušník, Adam Kruliš, Michal Vojkůvka

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Michal Holubec

Kostýmy: Katarina Bieliková

Architekt: Milan Býček

Společnost: In Film Praha / Infinity Prague / TV Nova

Hrají: Luděk Munzar (profesor Walter), Miroslav Hanuš (Petr), Rebeka Lizlerová (Tereza), Anna Linhartová (Olinka), Hynek Čermák (Láďa), Anna Geislerová (Lída), Zita Morávková (Milada), Ondřej Vetchý (Tomáš), Alena Mihulová (paní Pokorná), Daniel Czeizel (Daniel), Věra Hlaváčková (sestřička), Jiří Šesták (sexuolog), Jaromír Badin (kriminalista), Josef Chaloupka (kriminalista), Rudolf Kolský (kriminalista), Slobodan Dedeič, Vička Gančeva, Georgi Georgiev, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 51. česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Vyřazené scény z filmu, Vladivojna La Chia – obrazy, Fotogalerie