Amercom – Velké bitvy historie (46. díl) – Překročení Rýna 1945

Polské zdroje ohledně dalšího titulu Amercomu v jeho sérii Velké bitvy historie tentokrát selhávají, nic to nemění na tom, že ve čtvrtek 27. října 2011 je inzerováno další ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 46 a názvem Překročení Rýna 1945 za obvyklých 99,90 Kč.

O tomto v původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej snad čísle 44 (podle některých zdrojů 46) s původním názvem Sforsowanie Renu – Operacje „Plunder" i „Varsity" se mi podařilo najít opravdu pramálo.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Winston Churchill napsal, že posledním velkým úkolem Spojenců ve válce se stalo překonání Rýna. Tato řeka byla účinnou bariérou, bránící západní hranici Německa již od dob Napoleona. Jeho vojska prorazila v roce 1805 přes Rýn při útoku na Ruhr, průmyslové srdce Německa. Tato operace se shodovala s vývojem v březnu 1945. Montgomery měl za úkol překonat řeku, bráněnou německými vojáky, většinou mladými chlapci a starými muži Volkssturmu, ale také několika elitními jednotkami parašutistů a tankových granátníků. Kniha obsahuje podrobný popis velké pozemní operace, druhé největší po vylodění v Normandii, která vedla k pádu německé obrany na západní hranici.

Ztracené důkazy - Překročení Rýna 

DVD obsahuje dokument Ztracené důkazy: Překročení Rýna.

A doplňme oficiální text:

V březnu 1945 stáli Spojenci krok od konečného vítězství v Evropě. Zbývalo ještě zdolat jednu velkou přírodní překážku – mohutný Rýn. Jednalo se o největší plánovaný útok ode Dne D. U městečka Remagen se psala historie. Spojenecké velení předpokládalo, že tamní Ludendorfův železniční most bude zničen a v následných událostech nebude hrát žádnou roli. Jenže most zůstal stát. Pro Spojence to byl dar z nebes, který mohl při nebezpečném přechodu Rýna ušetřit tisíce životů.

 

Kniha Překročení Rýna 1945 – Operace Plunder a Varsity (The Rhine Crossing 1945) je z roku 2007, autor Ken Ford, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Vladimír Pilát, CSc.

 

Poslední velkou bitvou na západní frontě se stalo násilné překročení Rýna spojeneckými vojsky v březnu 1945. Tuto velkou řeku nezdolala žádná invazní armáda po té Napoleonově v roce 1805. Nyní tento úkol připadl 21. skupině armád polního maršála Montgomeryho. Jejím protivníkem byla vojska skomírajícího nacistického režimu. Kromě některých elitních svazků parašutistů a tankových granátníků zahrnovala také prapory Volkssturmu, složené z přestárlých mužů a nedospělých chlapců. Tato kniha přináší podrobný popis kombinované operace spojeneckých vojsk – co do rozsahu druhé největší po vylodění v Normandii – a líčí tak historii poslední velké klasické bitvy II. světové války, která o další krok přiblížila definitivní porážku Hitlerova nacistického režimu.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:02)

Původní název: The Lost Evidence: Crossing the Rhine

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný