Magic Box – Sunset Boulevard

MagicBox v ediční řadě Největších filmových klenotů plánoval nabízet v sobotu 29. října 2011 za 199,- Kč drama Sunset Boulevard. Když se sen stane noční můrou. Díky zmatkům s distribucí, zapříčiněným státním svátkem, ocitá se DVD na pultech až v pondělí 31. října 2011.

Jeden z nejlepších filmů legendárního režiséra Billyho Wildera líčí nezvladatelnou touhu bývalé hvězdy němého filmu Normy Desmondové po comebacku, která si za tímto účelem najme neúspěšného scénáristu Gillise. Jízlivě přesný portrét specifického filmařského zákulisí získal z 11 nominací tři Oscary.

Gloria Swanson jako Norma Desmondová, stárnoucí královna němého filmu, a William Holden coby neúspěšný scenárista, stávající se otrokem jejího šílenství, vytvářejí v Sunset Boulevardu jedny z nejpozoruhodnějších postav filmového plátna. V podání trojnásobného nositele Ceny Akademie® Billyho Wildera se tento bizarní příběh stal skutečnou filmovou klasikou. Počínaje nezapomenutelnou úvodní scénou po nevyhnutelné naplnění tragického osudu je film dokonalou výpovědí o temné a zoufalé stránce Hollywoodu. Ocenění za své mistrovské výkony zaslouží i Erich von Stroheim jako objevitel, ex-manžel a komorník Desmondové a Nancy Olson jako světlý bod uprostřed nelítostné hrozby.

Počínaje první scénou, kdy v bazénu hollywoodské vily plave mrtvola a začíná vyprávět svůj příběh, až po scénu poslední, kdy Gloria Swanson schází ze schodiště v záběru stejně legendárním jako kočárek z Potěmkina, je Sunset Blvd. nejlepším filmem o filmu, jaký kdy vnikl.

Mezi oběma slavnými scénami se pak klene oblouk vyprávění, v němž autoři dokázali nemožné, totiž s nelítostným cynismem komentovat svět filmu s jeho marnivostí, stravujícími ambicemi i prodejností a zároveň postavit pomník jeho velikosti, respektive složit obdivný hold titánům éry němého filmu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Příběh zapomenuté hvězdy Normy Desmondové, která sní o návratu ke slávě a pořídí si hračku v podobě druhořadého scenáristy Joea Gillise, jež jí k tomuto návratu má dopomoci, je z rodu těch, které zcela postrádají kladné hrdiny. Norma si Joea prostě koupí, využívá ho a miluje v melodramatické dikci svého mládí, a přitom s neúprosnou panovačností hvězdy, jíž nikdy nepřestala být. O nic morálnější není ani Joe, který se do role gigola obsadil z pohnutek neméně sobeckých. A konečně Normin dokonalý sluha Max, z něhož se vyklube její první režisér i první manžel… Jediná osoba, prokazující jakési známky lidskosti, je mladá lektorka Betty, pro niž tu logicky není místo.

Už zas na imdb.com i na csfd.cz shodně 87 procent: Výjimečný, fascinující, cynický, geniální a nadčasový snímek žánru film-noir.

Zadní strana předchozího vydání

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1950

Délka: 105 minut (1:45:46)

Původní název: Sunset Blvd.

Světová premiéra: 10. srpna 1950 – USA, New York

Režie: Billy Wilder

Scénář: Charles Brackett, Billy Wilder, D. M. Marshman Jr.

Produkce: Charles Brackett

Hudba: Franz Waxman

Kamera: John F. Seitz

Střih: Doane Harrison, Arthur P. Schmidt

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Paramount Pictures

Natáčeno: Alto-Nido Apartments -1851 N. Ivar Street, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Getty Mansion – 641 S. Irving Boulevard, Midtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Midtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Paramount Gate, Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Schwab’s Drug Store – 8000 Sunset Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Wilshire Boulevard, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: William Holden (Joe Gillis), Gloria Swanson (Norma Desmondová), Erich von Stroheim (Max Von Mayerling), Nancy Olson (Betty Schaeferová), Fred Clark (Sheldrake), Lloyd Gough (Morino), Jack Webb (Artie Green), Franklyn Farnum (pohřebák), Larry J. Blake (první finančník), Charles Dayton (druhý finančník), Cecil B. DeMille (sám sebe), Hedda Hopper (sama sebe), Anna Q. Nilsson (sama sebe), H. B. Warner (sám sebe), Ray Evans (sám sebe), Jay Livingston (sám sebe), a další

Lokalizace disku

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, francouzsky, italsky, německy, španělsky

Zvukové stopy

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, dánsky, finsky, francouzsky, hebrejsky, holandsky, chorvatsky, islandsky, italsky, maďarsky, německy, norsky, polsky, portugalsky, rumunsky, řecky, slovinsky, srbsky, španělsky, švédsky, turecky

Výběr titulků

Obraz: černobílý 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: Komentář Eda Sikova, Jak se točil Sunset Boulevard (25:53), Mapa hollywoodských lokací, Fotogalerie, Scénář původního prologu v márnici, Edith Head: Léta v Paramountu (13:45), Hudba k filmu Sunset Boulevard (14:28), Trailer

Bonusy - 1. část

Jak se točil

Mapa lokací

Události na mapě

Bonusy - 2. část

Edith Head

Hudba k filmu