Magic Box – Lidice

Už se takřka stalo pravidlem, že čerstvé domácí filmy se z kin velmi brzy přesouvají do trafik. MagicBox se nejinak hodlal zachovat v sobotu 29. října 2011, kdy za 299,- Kč mělo dorazit válečné drama Lidice. Snad včetně dříve samostatně prodávaného CD. Opravdu si myslíte, že znáte příběh Lidic? Na pultech až v pondělí 31. října 2011, včetně zmiňovaného CD.

Příběh Lidic, je příběhem obyčejných lidí, kteří se absurdní shodou náhod připletli do cesty dějinám. Podle scénáře Zdeňka Mahlera nabízí film pohled na tragický osud Lidic za 2. světové války z neobvyklé perspektivy. Přibližuje osudy obyvatel Lidic skrz mezilidské vztahy, a to zejména lásku, která stojí na začátku celého příběhu. Jde o velkofilm plný emocí, který poukazuje na to, jak zdánlivé maličkosti mohou změnit chod dějin a způsobit tragédii.

 

Rok 1942 – německá propaganda úzkostlivě tají genocidu páchanou na civilním obyvatelstvu. Po atentátu na druhého muže třetí říše Reinharda Heydricha však udělá výjimku. Po vypálení malé české vesnice Lidice vše vyhlásí do světa. Jako záminka k vypálení obce stačí jeden milostný dopis…

Ne každý ví, že událost, jež otřásla celým světem, začala jako příběh obyčejného sukničkáře. Václav Fiala se zamiluje do Aničky ze Sudet, doma ho však čeká těhotná žena. Dopis, ve kterém Aničku lživě informuje, že "něco" podnikl a musí do ústraní, poslouží krátce po atentátu na Reinharda Heydricha jako záminka k vyhlazení Lidic.

 

Skutečnou událostí je inspirovaný také příběh druhého hrdiny Františka Šímy, který nešťastnou náhodou při opilecké rvačce zabije svého syna. Vyhlazení Lidic přežije nic netušíc ve vězení a po válce se vrací domů, kde ho čeká holá pláň. Stane se tak paradoxně jediným lidickým mužem, který přežil tuto tragédii. S cejchem vraha není však žádoucí.

 

V době svého tragického konce, v červnu 1942, měly Lidice za sebou dějiny trvající nejméně šest staletí. Nacisté chladně popravili všechny lidické muže, ženy a děti nechali převézt do koncentračního tábora. Některé děti dali na převýchovu. Celková bilance – 192 popravených mužů, 58 žen zemřelo v koncentračních táborech a 88 dětí bylo posláno do plynu. Obec Lidice byla vymazána z map a srovnána se zemí.

Csfd.cz 75 procent, přesto většina komentářů kritických a nespokojených: Národní velkokýč, prámalo faktografické, příliš slzopudné.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Česká republika / Slovensko

Rok vzniku: 2011

Délka: 121 minut

Kinopremiéra v ČR: 2. června 2011

Režie: Petr Nikolaev

Druhá režie: David Rauch

Pomocná režie: David Strangmüller

Asistent režie: Martina Götthansová, Jakub Strangmüller

Námět: Zdeněk Mahler (novela Nokturno)

Scénář: Zdeněk Mahler, Alice Nellis

Dramaturgie: Petr Bok

Produkce: Roman Kašparovský, Adam Dvořák, Šárka Josefína Slouková, David Rauch, Michaela Kuchynková, Linda Sacharová, Dariusz Jablonski, Tomáš Vican, Robert Schaffer, Luba Féglová, Jaroslav Kučera, Filip Brouk

Hudba: Michal Hrůza, James Harries, Karel Heřman

Kamera: Antonio Riestra

Druhá kamera: Jan Filip

Asistent kamery: Lubor Riedl

Střih: Adam Dvořák

Kostýmy: Simona Rybáková, Iveta Trmalová

Masky: Jana Radilová, Ivana Chlostová, Ivo Strangmüller

Architekt: Jan Vlček

Zvuk: Marek Hartl

Odborný poradce: Eduard Stehlík, Jiří Nenutil, Radek Balcárek

Společnost: Movie / Bioscop / Česká televize / Slovenská televízia

Hrají: Karel Roden (František Šíma), Veronika Kubařová (Anička), Sabina Remundová (farská Tonička), Zuzana Bydžovská (Anežka Šímová), Jiří Ployhar (voják Schuppo), Karel Zima (dělník), Zuzana Fialová (Marie Vaňková), Roman Luknár (Vlček), Ondřej Novák (Karel Šíma), Norbert Lichý (starosta), Jan Budař (kasař Petiška), Václav Jiráček (mladý Horák), Marek Adamczyk (Václav Fiala), Adam Kubišta (Eda Šíma), Detlef Bothe (Heydrich), Joachim Paul Assböck (Wiesmann), Bořík Procházka (farář), Mariusz Osmelak (Kowalski), Ondřej Havel (Toník), Marika Šoposká (Helenka), Pavlína Štorková (Jaruš), Robert Nebřenský (bachař Kučera), Jan Vondráček (bachař Zeman), Miroslav Hanuš (bachař Zvolský), Thomas Zielinski (Böhme), Jakub Zindulka (Geschke), Šárka Teplíková (Lina), Zuzana Datlová (starostová), Ondřej Malý (Gusta), Radoslav Šopík (mlynář), Lucie Kožinová (Bočková), Naděžda Husáková (Seidlová), Petr Stach (Stříbrný), Ludmila Šafářová (hospodská), Jaroslav A. Haidler (soudce), Věra Víchová (sousedka), Jindřich Světnica (mistr), Zdeněk Dušek (dělník Marek), Zdeněk Fator (dělník Hataš), Petr Srna (mladý dělník), Michaela Mrvíková (Ilonka), Petr Sedláček (promítač), Petr Bucháček (otec Horák), Marcela Nohýnková (matka Horáková), Tomáš Havlík (pikolík), Patrik Staněk (Jan Kubiš), Jiří Staněk (Josef Gabčík), Jolana Běhounková (manželka), Zuzana Čapková (žena), Alena Mihulová, Martin Donutil, Václav Knop, Antonín Hardt, Filip Kaňkovský, Martin Severýn, Jiří Besser, Jiří Kittner, Martin Kubačák, Anna Kratochvílová, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, hebrejsky, francouzsky, německy, španělsky

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1)

Bonus: CD soundtrack, Film o filmu, Fotogalerie, Videoklipy, Rozhovory s tvůrci a herci filmu, Trailer, Teaser