Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (27. díl) – listopad 1941

Některé ohlášené tituly se vytratily kamsi do neznáma, už ani první středy měsíce nejsou stálicemi. Původně 2. listopadu 2011 měl pokračovat cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni, ale v prodeji bude za 59,- Kč disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (27. díl) – listopad 1941 nakonec prý až 8. listopadu 2011. Tentokrát obal inzeruje bonus Vzestup japonského impéria. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

sobota 1. listopadu 1941 

Ozbrojené síly Třetí říše pokračují v operaci Tajfun proti Moskvě, jejíž obyvatelstvo stále pokračuje v budování obraných postavení. Pokračuje i přesun vojenských jednotek Rudé armády ze Sibiře a sovětsko-mandžuské hranice, protože Stalin již ví, že Japonsko na SSSR nezaútočí. A zoufalý odpor sovětských jednotek vůči německým silám pokračuje a zbrzďuje německou ofenzívu zvláště tam, kde se daří nasadit do boje tanky T-34.

 

Bombardování Londýna 

 

Severní Afrika

 

Východní fronta 

 

Hitler je stále optimistou a je přesvědčen, že na Vánoce bude Moskva dějištěm vítězné přehlídky německých vojsk, ale jeho generálové, zejména ti frontoví, optimismem nehýří.

 

Vážně stoupá napětí mezi Spojenými státy a Japonskem, které odmítá změnit svoji agresivní politiku na asijském kontinentu, což brání jakémukoliv americko-japonskému narovnání, protože prezident Roosevelt a jeho vláda trvají na tom, aby Japonsko přestalo válčit v Číně a ohrožovat další asijské země. Japonská vláda je již plně rozhodnuta řešit situaci válkou a generálnímu štábu jsou vydány rozkazy k přípravě vojenských operací, včetně zahajovacího útoku na základnu v Pearl Harboru na Havajských ostrovech. Spíše jako diplomatickou lest, než vážně míněnou mírovou iniciativu, zahajuje Japonsko další kolo jednání ve Washingtonu, pro které je určeno pouhých čtrnáct dnů.

 

Pokračuje válka v severní Africe, zejména snahy o vyřazení Malty jako letecké a námořní základny, a obléhání Tobruku vojsky Osy. 18. listopadu zahajují britské jednotky pod vedením generála Auchinleka ofenzívu, která úspěšně zajistí spojení mezi Tobrukem a vojsky XIII. sboru.

 

Také na moři, zejména v severním Atlantiku, pokračují válečné operace, jichž se nyní již plně účastní i americké válečné loďstvo chránící konvoje do Evropy a kontrolující dodržování embarga na dovoz zboží do Německa.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 61 minut (1:02:13)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: Vzestup japonského impéria (Crusade in the Pacific 3 – The Rise of the Japanese Empire) – polovina již dříve vydaného DVD, nyní jen v původním znění – 26:01  

 

Bonus

Bonus

Bonus