Bontonfilm – Austrálie

Bontonfilm přichystal na neděli 13. listopadu 2011 za cenu 99,- Kč další příspěvek ediční řady Cinema Club, v níž vychází drama Austrálie. Režisér Baz Luhrmann ve svém snímku opět nabízí skutečný filmový zážitek – dokonalou směs komedie, romance, dramatu, dobrodružství a velkolepé podívané.

Nicole Kidman a Hugh Jackman spojili své síly s vizionářským režisérem Bazem Luhrmannem a natočili společně film Austrálie – epické romantické dobrodružství, jež se odehrává na pozadí druhé světové války.

Anglická aristokratka Lady Sarah Ashley žije svůj život v prostředí povrchní dokonalosti. Manželství bez lásky a dětí ji připravilo o víru ve vše, co kdy mělo smysl. Její tvrdohlavost ji dohání k cestě na druhý konec světa: z Londýna odjíždí do zastrčeného Darwinu uprostřed Austrálie. Tady chce konečně usvědčit svého muže, o kterém je přesvědčena, že ji podvádí. Záminkou pro její cestu se stává záchrana velké farmy Faraway Downs, kterou v Austrálii zdědila a která je na pokraji bankrotu.

 

Jediným způsobem, jak zabránit zániku farmy, je přehnat stádo patnácti set koní drsným středozemím až na druhý konec Austrálie. Tento téměř neuskutečnitelný plán může Sarah podniknout jedině s pomocí místního chovatele dobytka Drovera. Ten se stává jejím neochotným průvodcem rozlehlou, drsnou krajinou severní Austrálie. Drover je stejně drsný a nevychovaný, jako je Sarah kultivovaná a uhlazená. Ale je také stejně vášnivý, jako je Sarah chladná. Jejich vzájemná nenávist se zmírní tragédií, díky které se Sarah nečekaně stane opatrovnicí okouzlujícího aboriginského chlapce, malého sirotka Nullah.

 

Neobvyklá trojice na své cestě potkává nejen mnoho lidí, ale také zažije děsivé bombardování Darwinu japonskou armádou. Vlivem mocné a krásné australské krajiny a díky vztahu s malým Nullahem Sarah postupně nachází samu sebe a mění se v ženu, kterou vždy chtěla být. Její problematický vztah k Droverovi se mění ve váhavý respekt, obdiv a nakonec v lásku. Do jejich života ale vstoupí ničivá válka. Poprvé v životě má Sarah důvod za něco bojovat. Bojuje s veškerou vášní, odvahou a odhodláním, aby zachránila ty, které miluje.

 

Na imdb.com 67, na csfd.cz 71 procent, komentáře ale nadšením neoplývají: Velkofilmová kýčovitá vykalkulovaná podívaná plná nádherné krajiny ve druhé polovině rychle ztrácí dech.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický / Romantický / Válečný

Země původu: USA / Austrálie / Velká Británie

Rok vzniku: 2008

Délka: 159 minut

Původní název: Australia

Světová premiéra: 18. listopadu 2008 – Austrálie, Sydney

Kinopremiéra v ČR: 25. prosince 2008

Režie: Baz Luhrmann

Scénář: Stuart Beattie, Ronald Harwood, Richard Flanagan, Baz Luhrmann

Produkce: G. Mac Brown, Catherine Knapman, Baz Luhrmann, Catherine Martin, Paul ‚Dubsy‘ Watters

Hudba: David Hirschfelder

Kamera: Mandy Walker

Střih: Dody Dorn, Michael McCusker

Kostýmy: Catherine Martin

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Bazmark Films / ScreenWest and Lotterywest / Dune Entertainment III / Ingenious Film Partners

Natáčeno: Bowen, Queensland, Austrálie / Camden, New South Wales, Austrálie / Camelot, Camden, New South Wales, Austrálie / Carlton Hill, Kununurra, Western Australia, Austrálie / Darwin, Northern Territory, Austrálie / El Questro Wilderness Park, Kununurra, Western Australia, Austrálie / Fox Studios, Moore Park, Sydney, New South Wales, Austrálie / Kimberley Range, Western Australia, Austrálie / Kununurra, Western Australia, Austrálie / Moore Park, Sydney, New South Wales, Austrálie / Pearl Picture Gardens, Bowen, Queensland, Austrálie / Roma, Queensland, Austrálie / Stokes Hill Wharf, Darwin, Northern Territory, Austrálie / Strickland House, Vaucluse, Sydney, New South Wales, Austrálie / Sydney, New South Wales, Austrálie

Hrají: Shea Adams (kluk #3), Eddie Baroo (Bull), Ray Barrett (Ramsden), Tony Barry (seržant Callahan), Jamal Bednarz-Metallah (posel), Damian Bradford (konstábl #1), Bryan Brown (král Carney), Nathin Butler (kluk #1), Tara Carpenter (servismanka), Rebecca Chatfield (Magarriho neteř), Lillian Crombie (Bandy Legs), Max Cullen (starý opilec), Essie Davis (Cath Carneyová), Arthur Dignam (otec Benedict), Michelle Dyzla (kadeřník), Haidee Gaudry (servismanka), Sandy Gore (Gloria Carneyová), Terence Gregory (posel), David Gulpilil (král Jiří), Jamie Gulpilil (Porter / Wharf), Peter Gwynne (komorník Lady Sarah), Sean Hall (voják), Nigel Harbach (kluk #3), Joy Hilditch (servismanka), Matthew Hills (steward), Jimmy Hong (sluha), Bill Hunter (kapitán Qantas Sloop), Hugh Jackman (Drover), Robert Jago (vojenský policista), John Jarratt (seržant), Eugene Kang (číšník), Nicole Kidman (Lady Sarah Ashleyová), Jacek Koman (Ivan), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 5.1 voice-over polsky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, řecky, hebrejsky, islandsky, portugalsky, polsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný