Supraphon – Co je nového – listopad 2011

Aktuální měsíc už dávno běží a já se pořád nemohu dostat k citacím zpráv z dalšího měsíčníku Co je nového, kterým společnost Supraphon upozorňuje na novinkové tituly ve svém katalogu. Takže nahlédněme do listopadu roku 2011.

  

Marie Rottrová 

MARIE ROTTROVÁ – Co mám, to dám (17CD+DVD)

Marie Rottrová brzy oslaví kulaté narozeniny a od října do prosince jede poslední velké koncertní turné po České republice i Slovensku, čímž oficiálně zakončí pódiovou kariéru. To je řada výtečných důvodů k mimořádné akci, kterou se stala tato kartónová krabice o rozměru cca 30 x 30 cm a následujícími parametry:

• Kolekce 17 alb z let 1970-2009 (řada z nich poprvé reedována jako CD) + bonusové DVD s výběrem největších hitů

• Všechna řadová alba a zajímavosti v podobě anglických nahrávek, paní Marií vyprávěných pohádek, záznamů z jejího televizního Divadélka pod věží, vánočního písničkového speciálu a nejkrásnějších duetů

• Každé CD a DVD v samostatném obalu s replikou původní titulky

• Nový zvukový remastering

• Tištěná příloha s biografií, fotografiemi a vzpomínkou Jaroslava Wykrenta 

Doporučená cena: 17CD+DVD 1 999,- Kč

Již vyšlo

Věra Špinarová 

VĚRA ŠPINAROVÁ – Jednoho dne se vrátíš / Největší hity 1970–2010 

Nejobsáhlejší kompilační šance pro jeden z našich nejoriginálnějších hlasů! Věra Špinarová byla objevem konce 60. let, kdy drsným vokálem a rockovým cítěním spoluvytvářela ostravskou hudební vlnu. Časem se její stylový rejstřík rozšířil, ale dominantní podíl dravého altu a energického projevu na písničkových výsledcích zůstal zachován. Už více než čtyřicet let funguje její music-box se songy převzatými, často vybroušenými do malých klenotů, ale především s domácími písničkami. Mnoho zajímavého se o tom dozvíte z textu Miloše Skalky v bookletu tohoto 3CD. V dobrém slova smyslu „prokletím“ se jí stalo téma z westernu Tenkrát na Západě (Jednoho dne se vrátíš), paní Věra se ale výtečně popasovala i s předlohami tak různými, jako byly The Unchained Melody (Tvář za sklem), Flying Through The Air (Raketou na Mars), Heart Of Glass (Kosmická láska) nebo abbovské Fernando. Českou autorskou kvalitu představují zejména Ivo Pavlík, Jiří Zmožek, Andonis Civopulos, Boris Urbánek, Petr Šiška nebo Adam Pavlík, zpěvaččin syn a současný kapelník. S jejich pomocí přibývá repertoár tak, že tato kompilace může zcela právem obsáhnout na šedesát výborných skladeb. Věra Špinarová a její jubilejní výběr: čtyři dekády hitů a skvělého zpívání!

Doporučená cena: 3CD 399,- Kč

Vychází 11. listopadu 2011

Lucie Bílá 

Lucie Bílá – Bílé Vánoce

Nejúspěšnější vánoční album doprovází zpěvačka koncertní šňůrou Bílé Vánoce Lucie Bílé Tour:  

16. 11. Dvůr Králové, Hankův dům

17. 11. Neratov, kostel Nanebevzetí Panny Marie

22. 11. Ostrava, kino Luna

25. 11. Plzeň, Měšťanská beseda

29. 11. Cheb, Kostel sv. Mikuláše

30. 11. Most, divadlo

13. 12. Státní opera Praha

14. 12. Kladno, Kulturní dům

15. 12. Žďár n. Sázavou, divadlo

16. 12. Kutná Hora, divadlo

17. 12. Žarošice, sport. hala

21. 12. Děčín, divadlo

22. 12. Zlín, Velké kino 

Doporučená cena : CD 349,- Kč

Vánoční čas za dveřmi, tudíž Supraphon nachystal Vánoční katalog:

Vánoční nabídka

Vánoční nabídka

Vánoční nabídka

A v katalogu se najdou i nějaké ty novinky: 

Adventus Domini 

Adventus Domini / Schola Gregoriana Pragensis – Adventní mše Rorate v českých kancionálech 15.- 16. století

Schola Gregoriana Pragensis, um. vedoucí David Eben, autor projektu Hasan El-Dunia

Představte si obraz: Advent, zasněžená krajina českého venkova; ještě je noc, ale okna kostelíka na vršku uprostřed vesnice září do tmy. Věřící se sešli na rorátní mši. Ten obraz je starší než 500 let, ale na českém venkově se s ním setkáte dodnes. Adventní tradice slavení mariánské mše před rozedněním sahá hluboko do středověku. Označení „Roráty“ vzešlo z latinského textu vstupního zpěvu Rorate coeli (Rosu dejte nebesa). Tato nahrávka představuje rekonstrukci rorátní mše, jak se rozvíjela od raného středověku až do druhé poloviny 16. století. Vedle gregoriánského chorálu je věnován hlavní prostor typicky českému repertoáru, jednohlasé a především vícehlasé duchovní písni. Ta však odráží i vliv franko-vlámské polyfonie 16. století, jež byla hojně provozována literátskými bratrstvy. Nahrávka čerpá z nádherných rukopisů (Kodex Speciálník, Kodex Franus ad.), v nichž se nám dochovalo bohatství tohoto repertoáru. Stěží byste našli povolanější interprety rorátů, než je Schola Gregoriana Pragensis – soubor s dlouhou tradicí, krásnými hlasy a mezinárodním renomé. S rorátními zpěvy přichází Advent, jeho klid a předzvěst tajemství Narození Páně. Rorátní zpěvy – neopakovatelná tradice českého Adventu

Doporučená cena: CD 329,- Kč  

Vychází 25. listopadu 2011

Audiokniha 

Jeden zástupce mluveného slova:

Ivan Wernisch: Kominické lodě 

Účinkují: Arnošt Goldflam, Jiří Ornest, Michal Pavlata, Dana Černá, Hana Seidlová a Ivan Wernisch

Scénář a režie: Dimitrij Dudík

Hudba: Jiří Šlupka Svěrák

V červnu příštího roku oslaví sedmdesátiny jeden z nejčtenějších a nejpřekládanějších českých básníků, Ivan Wernisch. K básníkovu jubileu vznikla podle jeho předposlední sbírky tato nahrávka v interpretaci nejen řady skvělých herců, ale i autora samotného. Název vysvětluje tento sen: Je ráno, připlouvají kominické lodě. Přistávají u městských mol, vyskakují z nich malí čilí kominíci a rozbíhají se po domech. Nad kominickou lodí se třepetají bílé praporky a motor v podpalubí dělá puf, puf, puf…To už se děje dávno. A nejen Jarmil, všichni chlapečkové v tom městě touží svézti se kominickou lodí… V doprovodném textu ke knižnímu vydání píše Milan Ohnisko: Tyto obtížně definovatelné quasipovídky, parodie na brakovou literaturu či drsné burlesky jako v pokřiveném zrcadle odrážejí svět „spodiny“- ale on je to ve skutečnosti právě že svět náš…“ Zvuková verze podivuhodných, na malé ploše zkomprimovaných básnických příběhů.

Doporučená cena: CD 199,- Kč  

Vychází 11. listopadu 2011

Zuzana Lapčíková 

A na závěr ještě jedna novinka:

Zuzana Lapčíková Kvintet / Rozchody – návraty

Zuzana Lapčíková – zpěv, cimbál, Josef Fečo – kontrabas, Rostislav Fraš – saxofony, Ondrej Krajňák – klavír, Kamil Slezák – bicí nástroje

Poslední nahrávka z dílny zpěvačky a cimbalistky Zuzany Lapčíkové a jejích jazzových souputníků Marija Panna přečistá (Supraphon SU 4033-2) vydaná před Vánocemi 2010 vzbudila nadšení a byla označována za nejpozoruhodnější vánoční titul roku. Již tehdy Zuzana mluvila o současné sestavě kvinteta jako o „kapele svých snů“ a třetím rokem s ním slaví úspěchy doma i v zahraničí (Berlín, Drážďany, Santiago de Compostella). Její před mnoha lety započatá cesta hledání chodníčků mezi lidovou muzikou a jazzem s těmito muzikanty dochází naplnění. Leitmotivem lidových písní i na této nahrávce je láska, láska v mnoha odstínech, láska, ke které patří loučení, rozchody – a návraty. Tichá bolest rozloučení i bujará energie mladé lásky je vyzpívaná s citem a něhou, které prostě uvěříte. Z pětice skvělých muzikantů vyzařuje svobodný prostor pro každého i obdivuhodná souhra ve všech detailech. Příjemně hladivý zvuk je výsledkem „analogového“ natáčení do pásu a skvostné práce studia Sono Records. Další nádherná nahrávka kvinteta Zuzany Lapčíkové, která míří rovnou k srdci. Zuzana Lapčíková o lásce. Další objevené chodníčky mezi lidovou muzikou a jazzem.

Doporučená cena: CD 299,- Kč

Vychází 4. listopadu 2011