Filmexport Home Video – Tenkrát o vánocích

Filmexport Home Video ve středu 16. listopadu 2011 chystá na pulty válečné drama Tenkrát o vánocích za 99,- Kč. Podhorská vesnice, rok 1944. Válečné svátky ve znamení míru?

Československý prapor, vedený kapitánem Hlouškem, dobude slovenskou podhorskou vesnici dva dny před Štědrým večerem roku 1944. V prostoru je klid, z nedalekých německých pozic se line vánoční a klasická hudba. Vojáci si touží vydechnout a oslavit vánoční svátky spolu s vesničany. Váleční mají už plné zuby. Proti je jen čerstvě převelený strohý podporučík Jílek, o jehož minulosti se vyprávějí různé fámy a kterému vojáci nedůvěřují.

Vojákům se nakonec podaří postupně získat pro vánoční oslavu ve vesnici souhlas všech důstojníků. Rozhodnout musí kapitán Hloušek. Ten připravuje průzkum nepřátelských pozic, při němž je raněn četař Benko. Záchranné družstvo ho dopraví do bezpečí. Při této akci ozáří vojáky německý světlomet, ale přesto nepadne jediný výstřel. Svátky klidu a míru mohou začít jak u našich, tak u nepřátel.

Hloušek dá souhlas k oslavě Vánoc, Jílek však odmítne opustit zákopy a s ním tam zůstane druhá rota. Z německých reproduktorů se koledy ozývají s podezřelou hlasitostí. Náhle Hloušek pochopí smysl vysílané hudby a ihned dá rozkaz připravit se k boji. Zanedlouho začne německý útok, Hlouškovi se podaří jej se svými vojáky odrazit…

Režisér Karel Kachyňa se ve svých prvních samostatných filmech (po spolupráci s Vojtěchem Jasným) věnoval vojenské tematice. Drama Tenkrát o vánocích natočil s řemeslnou zručností, projevil však velký cit pro vnitřní život a složitou psychologii svých hrdinů. Mohl se ostatně opřít o kvalitní herecký ansámbl, v čele s Otomarem Korbelářem, který ztvárnil kapitána Hlouška.

Na csfd.cz 65 procent: Dobrý válečný film o lidech z masa a kostí, oproštěný od hrdinské propagandy.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 81 minut

Kinopremiéra: 5. prosince 1958

Režie: Karel Kachyňa

Pomocná režie: Stanislav Černý

Asistent režie: Pavel Kopta, Jaroslava Koudelová

Námět: Jiří Beneš

Scénář: Jiří Beneš, František A. Dvořák, Karel Kachyňa

Produkce: Josef Beran, Josef Císař

Hudba: Miloš Vacek

Kamera: Josef Illík

Asistent kamery: Rudolf Jokl, Vojtěch Kuthan

Střih: Ján Chaloupek, Marie Tillerová

Kostýmy: František Sadílek, Marie Broncová

Zvuk: Jiří Lenoch

Architekt: Karel Černý

Výtvarník: Rudolf Beneš

Masky: Miloslav Koubek, Růžena Plašilová

Odborný poradce: plukovník František Nevěřil, plukovník Alois Bíca

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Otomar Korbelář (kapitán Hloušek), Rudolf Deyl ml. (vojín intendant Vondráček), Petr Haničinec (podporučík Jílek), František Hanus (nadporučík Váňa), Jiří Sovák (Karlíček), Jiří Vala (kulometčík Vítek), Otto Lackovič (četař Benko), Vladimír Menšík (Lojza), František Vnouček (Stěpan), Lubomír Vidlák (Tonda Samo), Antonín Šůra (Jirka), Jela Lukešová (vdova Stolárová), Eva Klepáčová (sanitářka Vlasta), Mária Sýkorová (Horňáková), Květa Fialová (vesnická dívka), Jan Víšek (podporučík Horák), Ladislav Ryšlink (četař Toman), Ferdinand Krůta (raněný), Zdeněk Řehoř (německý strážný), Luděk Pilc (raněný), Eliška Kachyňová (holčička), Petr Leníček

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný