Amercom – Kosmos 25

Čtrnáct dní uteklo jako voda a máme tady již 25. číslo časopisu s DVD od nakladatelství Amercom, kterýžto nese název Kosmos. Představujete si občas kolonizace okolních planet? Pak vám toto číslo, které vychází 21. listopadu 2011, možná trochu nastíní, jak by to mohlo vypadat. Jeho podtitul totiž zní Kolonie na Marsu: Jak budeme žít ve vesmíru? Cena je obvyklých 69,- Kč.

Až lidstvo jednou opustí Zemi a bude si hledat nový domov v nekonečných pustinách vesmíru, jak budou tyto mimozemské kolonie vypadat? Budou se skrývat pod skleněnými kupolemi zapuštěnými do půdy jiné planety? Nebo snad půjde o třpytivé metropole kroužící na oběžné dráze okolo jiných světů či o obrovské kosmické lodě vznášející se osamoceně v kosmické prázdnotě? A co když budeme nuceni uchýlit se do nitra asteroidů, z nichž bychom předtím vytěžili vzácné suroviny? Podívejme se, jak probíhají přípravy na život na Marsu, a hledejme spolu s vědci odpovědi na otázky, jak si budou tamní kolonisté pěstovat potravu, jak budou muset vypadat jejich nové bioskafandry a vozítka, v čem všem mohou člověka nahradit robonauti, zkrátka jak budeme žít ve vesmíru.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Jak tak sleduji ekonomickou situaci vesmírných mocností, jejich škrty v rozpočtech vesmírných agentur a naopak projekty, které budou pokračovat a snad budou i realizovány, vypadá to spíš, že než dokument máme dnes před sebou spíše přání a sny zformulované do dalšího dílu vesmírných ság. Nu, necháme se překvapit, jak se vše bude vyvíjet.

Obálka časopisu 

Časopis se hned v úvodu věnuje při cestování do vesmíru nebezpečí snad největšímu, a to našemu Slunci. Pak samozřejmě tematicky sleduje DVD, dozvíme se také něco o pozemských kosmodromech, o vesmírné stravě a na závěr máme i malou reklamu.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka:  43 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků