North Video – Letem světem 7. DVD – A. Cousteau: Tváří v tvář žralokům

Další část série Letem světem vydavatelství North Video už není tak úplně cestopisná, ve středu 23. listopadu 2011 se objeví disk s velmi známým jménem v titulu: A. Cousteau: Tváří v tvář žralokům. Další slim krabička za 69,- Kč. Fascinující výpravy za vůní exotiky.  

Navzdory tomu, že obyvatelé Francouzské Polynésie s těmito hrůzostrašnými predátory vždy žili v respektovaném a tichém společenství, stojí dnes tento živočišný druh na pokraji vyhynutí. Je totiž doslova ve velkém loven kvůli obchodu se žraločími ploutvemi. Ochránkyně životního prostředí Alexandra Cousteau, vnučka slavného oceánologa a fi lmaře Jacquesa-Yvese Cousteaua, se vydala do jižního Pacifi ku bojovat za záchranu těchto záhadných a dodnes fascinujících tvorů. Společně s ní se ponoříme ke Žraločí stěně, která leží hluboko pod hladinou laguny na Rangiroa, druhém největším korálovém ostrově na světě, a pokusíme se odpovědět na otázku, jaký osud žraloky v Polynésii vlastně čeká.

 

Těžko hádat, ale možná jde o dokument, který pod názvem Alexandra Cousteau: Tváře žraloků (Faces the Sharks) odvysílala ČT2:

 

Její dědeček byl slavný Jacque-Yves Cousteau. Vnučka jde v jeho šlépějích a spolu s neméně známým otcem Jeanem-Michelem bojují za záchranu ohrožených predátorů.

 

Žraloci, kteří se na Zemi objevili před 450 miliony let, mnohem dříve než dinosauři, člověka odjakživa děsili. Jsou to nepochybně ti nejvíc nenávidění a nejobávanější příslušníci živočišné říše. Alexandra Cousteau ještě ani nebyla na světě, když její dědeček, slavný kapitán a její otec objevili na souostroví Tuamotu pozoruhodné sepětí polynéské kultury se žraloky. Tito dva muži pak jako první začali tyto predátory ukazovat v poněkud jiném světle než pouze jako krvelačné bestie požírající lidi. Alexandra dnes v jejich úsilí pokračuje. Žraloci patří mezi nejúžasnější živočichy vůbec. Jsou starší než plazi, jsou vybaveni mimořádně dokonalými smysly. Jsou ale též velmi tajemní. O 500 druzích toho ještě mnoho nevíme, jen něco z jejich vývoje, trochu z anatomie, společenského chování a migrací 

Údaje o DVD:

Délka: 50 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný 16:9  

Bonus: z naší nabídky, pro děti