Eusebius – Tobruk

Dávno předtím, než Václav Marhoul věnoval pozornost našincům v této oblasti, natočili svůj příběh z pouště Američané. Vydavatelská společnost Eusebius v pátek 2. prosince 2011 nabídne z katalogu Magic Boxu za 99,- Kč další titul ve Válečné edici Tobruk. Britské komando s německými židy musí za II. světové války bojovat s pouští, německými jednotkami i zrádcem ve vlastních řadách, aby splnili úkol na sebevražedné misi.

Misi zahájilo 83 mužů! Přežili jen 4!

Září 1942. Pro spojence není situace na africké frontě nijak růžová. Speciální oddíly Erwina Rommela, Afrika Korps, postupují napříč Egyptem.

V Alžíru, kde se nachází tábor pro zajaté antifašisty, nastupuje na loď se skupinou italských zajatců i kanadský major Donald Craig. Zároveň se k lodi blíží tři žabí muži a tajně vystupují na palubu. Během bleskové akce se zmocňují majora Craiga a mizí tak rychle, jak se objevili. Teprve když je dopraven na místo, kde čeká plukovník Harker, dozvídá se Craig důvod svého únosu: spojenecké velení se vrátilo k návrhu, který on sám již jednou přednesl, ale byl odmítnut.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Byl zachráněn skupinou původem německých židovských bojovníků, kteří navzdory vzájemnému odporu slouží po boku Britů, a dopraven na velitelství jako expert, potřebný pro pánovanou sebevražednou misi, jejímž úkolem je přejít libyjskou poušť 800 mil do Tobruku a zpomalit postup nacistů k Suezu tím, že vyhodí do vzduchu Rommelovy zásoby paliva. Během osmi dnů se má konvoj, který se bude vydávat za kolonu válečných zajatců pod velením kapitána Kurta Bergmana, dostat do Tobruku, a splnit úkol… Je to mise, kterou stíhá jedna překážka za druhou, a která objeví dosud utajené německé ozbrojené síly, připravené vyhrát bitvu o Egypt.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Jednotce se během cesty přes poušť daří těsně uniknout několika střetům s nacisty i italskými jednotkami. Když se však podaří uniknout dvěma zajatým nacistickým vyzvědačům, uvědomí si Harker s Craigem, že mezi sebou mají zrádce. A to je zlé, protože není tajemstvím, že z Hitlerova rozkazu mají být všichni dopadení komandos okamžitě popraveni. Než se však podaří zrádce odhalit, dorazí jednotka k cíli. S rizikem zrady se pouští do boje s německými jednotkami střežícími zásoby paliva, životně důležité pro Rommelovy pouštní jednotky…

Na imdb.com 67 procent, na csfd.cz 61: Standardní válečný film se slušnými akčními scénami. Konec v tomto případě korunuje dílo….

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1967

Délka: 105 minut (1:45:01)

Původní název: Tobruk

Světová premiéra: 7. února 1967 – USA

Režie: Arthur Hiller

Scénář: Leo Gordon

Produkce: Gene Corman

Hudba: Bronislau Kaper

Kamera: Russell Harlan

Střih: Robert C. Jones

Společnost: The Corman Company Film / Gibraltar Productions / Universal Pictures

Natáčeno: Almería, Andalucía, Španělsko / Imperial County, Kalifornie, USA / Tucson, Arizona, USA

Hrají: Rock Hudson (major Donald Craig), George Peppard (kapitán Kurt Bergman), Nigel Green (plukovník John Harker), Guy Stockwell (poručík Max Mohnfeld), Jack Watson (seržant Jack Tyne), Norman Rossington (Alfie), Percy Herbert (Dolan), Liam Redmond (Henry Portman), Heidy Hunt (Cheryl Portmanová), Leo Gordon (seržant Krug), Robert Wolders (desátník Bruckner), Anthony Ashdown (poručík Boyden), Curt Lowens (německý plukovník), Rico Cattani (desátník Stuhler), Peter Coe (vůdce Tuaregů), Lawrence Montaigne (italský důstojník), Robert F. Hoy (britský desátník), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky

Titulky: česky

 

Titulky

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: upoutávky na začátku disku, vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech  

Vychází na DVD

Bioscop uvádí v kinech