Vapet – Nesvatý

Vapet v pondělí 5. prosince 2011 udělá radost všem, kterým leze na nervy „sváteční“ pohoda a rozplývání se nad tradicemi. Hororová komedie Nesvatý za 99,- Kč nám představí Mikuláše v poněkud nezvyklém světle… Starověká kletba ožívá.

Laskavá legenda z odvrácené strany.

Kdo by neznal svatého Mikuláše? Biskup, jenž se stal předobrazem Santy Clause, přežívá v evropské kultuře jako symbol dobrodiní. Rok co rok se děti těší na hodného dědouška v červeném hávu, který rozdává sladkosti.

Ovšem jen hrstka zasvěcených ví o tajemství přísně střeženém církví a vládou, že Mikuláš byl ve skutečnosti kacíř a masový vrah. Vlivem pradávné kletby se navíc každého 5. prosince, když je měsíc v úplňku, vrací ze záhrobí a s bandou věrných pekelných zlotřilců pořádá krvavý hon. Policista Goert, kterému v dětství Mikuláš vyvraždil rodinu, se snaží dalšímu krveprolití zabránit. Jenže nikdo mu nevěří…

Nadsazený akční horor, který se stal divácky nejúspěšnějším nizozemským filmem, převrací naruby oblíbenou předvánoční legendu a nasazuje ji na půdorys teenagerského slasheru. Brakový král Dick Maas svěže podvrací zákonitosti vyvražďovaček drzým narušováním schémat žánru a posléze nechává vyprávění utrhnout ze řetězu. Když se démonické řádění zohaveného Mikuláše rozšíří z ústřední skupiny teenagerů na celé město, mění se film v béčkově rozšafné akční dobrodružství plné honiček a přestřelek.

Na imdb.com 60 procent, csfd.cz 51: Ne zcela využitý potenciál, který ale dostatečně pobaví.

Zadní strana

Žánr: Horor / Komedie

Země původu: Nizozemí

Rok vzniku: 2010

Délka: 88 minut

Původní název: Sint

Světová premiéra: 31. října 2010 – Belgie (Razor Reel Fantastic Film Festial Bruegge)

Kinopremiéra v ČR: 2. července 2011 – (Karlovy Vary Film Festival)

Režie: Dick Maas

Scénář: Dick Maas

Produkce: Tom de Mol, Dick Maas, Gerrit Martijn

Hudba: Dick Maas

Kamera: Guido van Gennep

Střih: Bert Rijkelijkhuizen

Kostýmy: Alette Kraan

Společnost: Parachute Pictures / TDMP

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada

Hrají: Huub Stapel (Mikuláš), Egbert Jan Weeber (Frank), Caro Lenssen (Lisa), Escha Tanihatu (Sophie), Madelief Blanken (Natasha), Bert Luppes (Goert), Ben Ramakers (Van Dijk), Kees Boot (detektiv), Cynthia Abma (matka Lisy), Terrence Sinclair (turista), Frederik Brom (policista), Joey van der Velden (Hanco), Christopher Parren (Gids), Fred Goessens (barman), Rob Andrist Ploudre (turista), Bob Schwarze (detektiv), Jim Deddes (komisař Sander), Niels van den Berg (Goert v 8 letech), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 holandsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: