Filmexport Home Video – Pelikán má alibi

Dalším pamětnickým filmem, který Filmexport Home Video ve středu 14. prosince 2011 nabídne prostřednictvím trafik, bude původní veselohra s detektivní zápletkou podle amerického vzoru Pelikán má alibi za 99,- Kč.

Zakřiknutý úředník Karel Pelikán má smůlu – nápadně se totiž podobá pachateli loupeže v klenotnictví.

Karel Pelikán vede klidný život, spořádaně chodí do práce, v poslední době i pomýšlí na to, že by zakotvil u rodinného krbu – seznámil se totiž s dívkou, která se mu velmi líbí. A právě tento zakřiknutý, ničím výjimečný úředník se náhle ocitá uprostřed zmatků a dobrodružství.

Pouliční fotografové Máček a Kalabis se živí focením chodců. Náhodně vyfotí muže, který vychází z klenotnictví. Muž spěchá, proto mu Máček vhazuje vizitku do vozu. Klenotnictví bylo ale vyloupeno – a když pachatelé najdou vizitku, uvědomí si nebezpečí a chtějí získat negativ.

Zloděj Sláma chce smazat stopy, proto pošle svého společníka pro negativ. Ten se vydává za detektiva, zabaví fotoaparát a nařídí, aby se fotografové hlásili na komisařství. Zatímco Sláma na komplice čeká v cukrárně, začne se k němu hlásit mladá prodavačka Jarmila, kterou nezná. Dívka netuší, že lupič je k nerozeznání podobný Karlu Pelikánovi, slušnému mladému muži, se kterým se dívka seznámila během nedělního výletu. A právě tato podoba dostane nevinného muže do značných potíží.

Při výslechu fotografů komisař pozná, že byli napáleni, a pátrá po skutečných pachatelích. Stopy komisaře zavedou k nevinnému Pelikánovi, jehož si Slámův komplic dokonce se zlodějem spletl a Karlovi odevzdal lístek z úschovny, skrývající tučnou kořist.

Nešťastný Pelikán má v patách Slámu, Jarmila se na něj zlobí, že je vyslýchán, policisté se pídí po jeho alibi a do celého případu se ještě ke všemu pletou také fotografové Máček s Kalabisem, kteří si začnou hrát na amatérské detektivy.

Sláma vyláká Pelikána do svého bytu a tam ho sváže. Vydá se do bytu jeho tety, aby získal hledaný lístek z úschovny. Teta však pozná, že nejde o jejího synovce, a pravý pachatel je konečně zatčen. Pelikánovou odměnou je Jarmilina láska…

Na csfd.cz 64 procent: Dva dokonalí komici v celkem milém filmu.

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 77 minut

Kinopremiéra v ČR: 4. října 1940

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: František Milič

Námět: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Scénář: Jaroslav Mottl, Miroslav Cikán

Produkce: Karel Feix, Karel Šilhánek

Hudba: Eman Fiala, Josef Stelibský

Kamera: Josef Střecha

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Emanuel Formánek

Architekt: Alois Mecera

Výtvarník: Ina Žáčková

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Miroslav Homola (Karel Pelikán / lupič Sláma), Růžena Nasková (Klára Urbánková, Pelikánova teta), František Kreuzmann (Dufek, Slámův společník), Marie Glázrová (prodavačka v cukrárně Jarmila), Jaroslav Marvan (revírní inspektor Moudrý), Gustav Nezval (vrchní komisař dr. Moudrý, inspektorův syn), Jindřich Plachta (fotograf Máček), Stanislav Neumann (fotograf Ferda Kalabis), Vlasta Hrubá (prodavačka v cukrárně Vlasta), Vlasta Podrabská (Mimi Černá, Slámova společnice), Eman Fiala (vetešník Tokal), Miloš Nedbal (policejní komisař), Anna Letenská (sousedka tety Kláry), Bolek Prchal (klenotník Adam), Bohuš Záhorský (nakladatel), Jožka Koldovská (zákaznice klenotnictví Svobodová), Marie Vildová (majitelka cukrárny), Alois Dvorský (nahluchlý dědeček), Vladimír Štros (detektiv), M. Labuťová (číšnice), Adolf Marek (vrchní strážmistr), Miroslav Rudlof (tajný), Josef Zezulka (tajný), Ladislav Janeček (strážník na motorce), Ada Dohnal (strážník), Jan W. Speerger (strážník), Jaroslav Orlický (strážník), Robert Vyhlídka (kamelot), Antonín Frič (policejní fotograf), Jiří Schreinzer (detektiv)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný