Bontonfilm – Pan Včelka

Už se to tak stává, že zahraniční studia udělují či odebírají práva domácím distributorům. Bontonufilmu končí práva k titulům studia DreamWorks a proto se jich celá řada za výhodnou cenu doprodává, aktuálně jsem narazil v Penny Marketu v sobotu 26. června 2010 za 99,- Kč například na animovaný film Pan Včelka. Včela vždycky v čele.

Všichni se slétají na veleúspěšnou komedii Pan Včelka z pera populárního komika Jerryho Seinfelda! Ctižádostivý včelí mladík jménem Barry B. Benson vyráží z úlu nejen za nektarem jako ostatní sběrači, ale také za dobrodružstvím. Když pak jednoho dne poruší jedno ze základních pravidel úlu a promluví s člověkem, mimoděk tím spustí řetězec bláznivých událostí. Během nich se ukáže, že i jedna malá včelka může být nesmírně důležitá!

Protože jsme všichni vyrůstali se Včelkou Májou, víme o tomhle sympatickém a pichlavém hmyzu svoje. Zdaleka ne ale všechno, o čemž nás přesvědčí Barry B. Benson, který, co se neposednosti týče, strčí Máju do kapsy i s Vilíkem. Nekorunovaný král animovaných pohádek, studio DreamWorks, se spojilo se slavným komikem Jerrym Seinfeldem a společně vás zavedou do zábavného světa, ve kterém to hučí jako v úlu.

Po úspěšném třídenním studiu na vysoké škole, promoci a prohlídce Medexu, obří továrny na med, kde pracují skoro všechny včely, není včelka Barry B. Benson příliš nadšen vyhlídkou na práci, kterou bude muset vykonávat až do konce života, a to bez nároku na dovolenou. Nechce strávit zbytek života sbíráním medu. Šokuje tím nejen rodiče, ale také ostatní včely, které jeho námitky nechápou.

Shodou náhod se Barry připlete k jednotce elitních včel, nazvané Piloví machři, kteří ho v žertu vyprovokují, aby letěl s nimi. Po instruktáži a varování, že nesmí mluvit s lidmi, se Barry poprvé vydá mimo úl. Je okouzlen volností, ale shodou okolností je od jednotky oddělen. Než se stačí světem pokochat, sejme ho nejprve tenisák, hned potom náklaďák a nakonec déšť. Zničený a dezorientovaný se ukryje před deštěm v bytě newyorské floristky Vanessy. Tady ho sice málem zabije její nadutý přítel Ken, ale dívka ho zachrání a Barry se do ní okamžitě zamiluje.

Rozhodne se poděkovat jí, a přestože dívku překvapí, že včely mluví, rychle se spřátelí. Barry jí vypráví o životě v úlu a ona mu na oplátku prozradí, že sice vystudovala práva, ale raději je květinářkou. Když překvapený Barry zjistí, že lidé mají klíčový podíl na masové spotřebě medu, o čemž včely nemají tušení, rozhodne se vypátrat víc. Dostane se až na včelí farmu, kde lidé se včelami zacházejí jako s otroky, omamují je dýmem a kradou jim med.

Vyzbrojen touto informací pochopí Barry své pravé životní poslání a rozhodne se lidi zažalovat. Brzy se dostane nejen do zpráv včelích i lidských, ale také do soudní síně. Mezi včelí a lidskou komunitou rozhoří spor, který dosud neměl obdoby. Barryho zastupuje Vanessa, potravinářské firmy zase tlustý bezohledný právník Montgomery. Neobvyklý případ sleduje veřejnost s napětím a v soudní síni se rozhoří bitva, která bude mít nečekané následky nejen pro Barryho a Vanessu, ale také pro včely, lidi i zbytek světa.

Ke zrodu Pana Včelky došlo náhodou, během přátelské večeře Jerryho Seinfelda se zakladatelem studia DreamWorks Stevenem Spielbergem, na níž Seinfeld plácnul, že by rád natočil film o včelách. „Vždycky mi přišlo úžasné, že obyčejní brouci dokážou vyrábět tak úžasnou věc, jakou je med,“ říká Seinfeld. „Nikdy mě ale nenapadlo, že si se Stevenem a Jeffreym Katzenbergem (spoluvlastník DreamWorks) tak rychle plácneme ve chvíli, kdy jim dám pouhý název bez příběhu.“ Když si uvědomil, že lidstvo parazituje na včelí práci, měl hotovou kostru, na kterou už prý snadno nabaloval jednotlivé situace a gagy, jimiž se Pan Včelka přímo hemží. Ostatně ho stvořil talentovaný komik. Zdá se, že Mája dostala skvělého bratříčka…

Na imdb.com 62, na csfd.cz 64 procent: Křídlatá varianta MravenceZ, spíš taková obvyklá kreslená moralitka s nic moc příběhem a horší animací.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 87 minut

Původní název: Bee Movie

Světová premiéra: 28. října 2007 – Velká Británie (London Film Festival) / USA, Westwood, Kalifornie

Kinopremiéra v ČR: 6. prosince 2007

Režie: Steve Hickner, Simon J. Smith

Scénář: Jerry Seinfeld, Spike Feresten, Barry Marder, Andy Robin, Chuck Martin, Tom Papa

Produkce: Jerry Seinfeld, Christina Steinberg, Cameron Stevning, Mark Swift

Hudba: Rupert Gregson-Williams

Střih: Nick Fletcher

Kostýmy: Jane Poole

Společnost: DreamWorks Animation / Columbus 81 Productions / Pacific Data Images

Hlasy v původním znění: Jerry Seinfeld (Barry B. Benson), Renée Zellweger (Vanessa Bloomeová), Matthew Broderick (Adam Flayman), John Goodman (Layton T. Montgomery), Chris Rock (moskyt Mooseblood), Kathy Bates (Janet Bensonová), Larry King (včelka Larry King), Ray Liotta (sám sebe), Sting (sám sebe), Oprah Winfrey (soudkyně Bumbletonová), Larry Miller (Buzzwell), Megan Mullally (Trudy), Rip Torn (Lou Lo Duca), Michael Richards (Bud Ditchwater), Mario Joyner (Jackson), Jim Cummings (vypravěč), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, polsky, slovensky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus:

  • V úlu: Herecké obsazení
  • Pohled do zákulisí: Technická stránka Pana Včelky
  • Seznamte se s Barrym B. Bensonem
  • Videoklip „We Got The Bee“
  • Bzukot kolem včel: Co se o nich povídá
  • Au! Měřič
  • Neuvěřitelné včely
  • Videojukebox studia DreamWorks Animation
  • Shrek třetí: Trailer
  • Za plotem: Trailer
  • Interaktivní hra Kung Fu Panda: Trailer
  • Videohry: Staň se včelkou, Opylování
  • DVD ROM: Materiály k tisku & Internetové odkazy