Filmexport Home Video – Kasaři

Filmexport Home Video před Štědrým dnem stihne ještě jeden pamětnický film, ve středu 21. prosince 2011 vychází detektivní komedie s hvězdným hereckým obsazením o trnité cestě k nápravě Kasaři za 99,- Kč. V jedné továrně někdo vyloupil pokladnu a všechno nasvědčuje tomu, že je to práce bývalých kasařů.

  

Komedie Pavla Blumenfelda zpracovává námět o bývalých lupičích pokladen, kteří se – až na jednoho – polepšili. Žijí poctivým životem a většinou se zoufale brání sebemenší připomínce jejich minulosti. Ta však není zcela zapomenuta…

V továrně Sitex zabouchnul někdo omylem dveře nedobytné pokladny a v ní nejenom klíče, ale i důležitou dokumentaci, která se má druhý den projednávat na ministerstvu. Zámečníci by mohli použít autogen, ale vše papírové by shořelo. Ředitel podniku požádá o pomoc poručíka Veřejné bezpečnosti Rybáka.

Ten ví o jedné možnosti. Požádá o pomoc bývalého kasaře, nyní řádně žijícího občana. Je ochoten ho v noci anonymně přivést do továrny. Vdovec Procházka byl před válkou kasařem, za války prošel koncentračním táborem, po válce si změnil jméno na Fiala a živí se poctivě. Jeho syn nemá o otcově minulosti tušení a navíc má před svatbou.

Na Rybákovo naléhání nakonec Fiala s akcí souhlasí a pokladnu otevře. Za čtrnáct dní je však pokladna v noci vyloupena. Nejpodezřelejší se zdá právě Fiala. Rybák mu však věří. Fiala se vydá do Prahy za bývalými kumpány, aby zjistil pachatele. Všichni, až na Kosíka, žijí spořádaně. Kosík však loupil jinde a je zatčen. Vyšetřování prokáže nakonec Fialovu nevinu. Situaci zneužil účetní Háša, který peníze ukradl a loupež jenom fingoval. Spokojený Fiala se může v klidu zúčastnit synovy svatby.

Na csfd.cz 58 procent: Nejzajímavější je na filmu účast všech těch herců.

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 82 minut

Kinopremiéra v ČR: 27. června 1958

Režie: Pavel Blumenfeld

Asistent režie: Milada Mikešová, Eva Vošmiková

Námět: Miloš V. Kratochvíl, Zdeněk Podskalský

Scénář: Miloš V. Kratochvíl, Zdeněk Podskalský

Produkce: Josef Ouzký, Eliška Nejedlá

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Josef Střecha, Jiří Šafář

Asistent kamery: Bedřich Baťka, Eduard Kadeřábek, Vojtěch Kuthan, Alexandr Rašilov

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Josef Vlček, Jiří Lenoch, Emil Poledník

Architekt: Vladimír Labský

Kostýmy: Karel Postřehovský, Miloslava Šmídová, Eva Vaníková

Masky: Gustav Hrdlička, Richard Weber, Marie Koulová

Výtvarník: Stanislav Pavlík, Jiří Cvrček

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šebor – Kratochvíl / Městská správa VB Praha, Juraj Červík

Hrají: Ladislav Pešek (zámečník Fiala, dříve kasař Procházka), Jan Pivec (poručík SNB Josef Rybák), Rudolf Hrušínský (kapitán SNB Šmok), Josef Gruss (náčelník SNB nadporučík Vejrych), Josef Beyvl (účetní Háša), Josef Kemr (pokladník Krumpera), Martin Růžek (ředitel továrny Prokeš), Eduard Kohout (tovární mistr Alois Boček), Eman Fiala (kostelník František Kilián), František Kreuzmann (kasař Kosík), Ivo Palec (elektrikář Karel, Fialův syn), Jiřina Bohdalová (Slávka Vokáčová, Karlova snoubenka), Ludmila Píchová (sekretářka Nováková), Václav Trégl (vrátný Horák), Ota Motyčka (Vokáč, Slávčin otec), Jan Matýsek (Šmokův asistent), Oldřich Hoblík (inženýr Sláma), Arnošt Faltýnek (zámečník), Eva Svobodová (Vokáčová, Slávčina matka), Josef Šidlichovský (hostinský Bouzák), Mirko Musil (příslušník SNB), Miloslav Homola (dělník), Lubomír Kostelka (příslušník SNB), Richard Záhorský (Kosíkův kumpán), Miloš Liška (vyděšený úředník), Marcela Sedláčková (Kosíkova společnice), Rudolf Široký (úředník na poště), Emil Dlesk (vrátný na poště), Jana Hrdličková (telefonistka), Vladimír Pucholt (zámečnický učedník), Josef Příhoda (poštovní zřízenec), Milka Balek-Brodská (žena myjící okno), Jiřina Bílá (sekretářka SNB Jiřinka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný