Amercom – Velké bitvy historie (50. díl) – Saipan a Tinian 1944

Pokud Amercom dodrží rytmus, dočkáme se před Štědrým dnem dalšího dílu série Velké bitvy historie a ve čtvrtek 22. prosinci 2011 by mohlo vyjít ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 50 a názvem Saipan a Tinian 1944. Máme tu dvě zprávy, špatnou a dobrou. DVD s knihou vyšlo, nicméně cena poskočila na 105,- Kč (že by předzvěst DPH pohybů následujícího roku?), ovšem seznam dalších pokračování obsahuje NEJEN tituly druhé světové, ale dostal se na něj Kann – 216 př. n. l. Možná, že se přece jen nakonec lecčehos zajímavého dočkáme!

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej číslo 30 má název Saipan a Tininan 1944 – Útok na Mariany.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Polské DVD 

Invaze na Saipan byla první americkou obojživelnou operací druhé světové války, prováděnou silami dvou divizí. Saipan a Tinian byly pod kontrolou Japonsku od roku 1914, považovány za součást japonského císařství díky velké skupině Japonců, kteří tam žili.

Boje o tyto dva ostrovy byly charakterizovány stejnou divokostí, s jakou se setkaly spojenecké jednotky během všech ostatních bitev v Pacifiku. Boj po boku se armádní jednotky a námořní pěchota podílely na největší tankové bitvě, která se v oblasti Pacifiku konala. Odrážely masivní útoky Banzai a byly svědky sebevraždy stovek japonských civilistů, kteří dali přednost smrti před nadvládou Američanů.

Autor knihy, Gordon Rottman, se zabývá průběhem vylodění na ostrovech Saipan a Tinian, jejichž dobytí nakonec vedlo ke kolapsu vlády ministerského předsedy Hideki Tojo.

Ztracené důkazy - Saipan 

Polské DVD obsahuje dokument Ztracené důkazy – Saipan, české zrovna tak.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Po koupi možno doplnit:

 

Saipan a Tinian 1944 – Úder japonskému impériu.

 

Vylodění na Saipanu roku 1944 bylo prvním obojživelným útokem amerických sil za druhé světové války, které podnikly síly dvou divizí. Saipan a Tinian ovládali Japonci již od roku 1914, žila zde silná japonská komunita a ostrovy byly považovány za nedílnou součást impéria. Boje o Saipan a Tinian byly charakteristické tvrdostí a krutostí, stejně jako celé tažení ve středním Tichomoří.

 

Bok po boku zde válčily jednotky americké armády i námořní pěchoty a na vlastní kůži zažily největší tankovou bitvu celé války v Tichomoří, hromadné sebevražedné útoky banzai! či hrůzné obrazy stovek japonských civilistů páchajících hromadně sebevraždu, aby nepadli do zajetí.

 

Gordon Rottman v této své knize líčí dobývání těchto veledůležitých ostrovů, jejichž ovládnutí mělo za následek i pád japonské vlády ministerského předsedy Tódža.

 

Kniha Saipan a Tinian 1944 – Úder japonskému impériu (Saipan & Tinian 1944 – Piercing the Japanese Empire) je z roku 2004, autor Gordon L. Rottman, ilustrace Howard Gerrard, překlad PhDr. Marian Kratochvíl. Vše ostatní (96 stran, mapy, plány, fotky, ilustrace, text plný informací) jako vždy…  

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: Lost Evidence: Saipan

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný