Filmexport Home Video – Batalion

Filmexport Home Video v novém roce pokračuje ve šňůře pamětnických filmů a první bude ve středu 4. ledna 2012 drama o váženém pražském advokátovi, který se nedokáže vyrovnat s nevěrou své manželky Batalion za 99,- Kč.

Příběh váženého pražského advokáta dr. Františka Uhra a jeho pádu na dno.

Po slavné němé verzi následovalo zvukové zpracování osudu advokáta, jenž se nedokáže vyrovnat s manželčinou nevěrou a upadne do velkoměstského bahna, zpíjí se v podřadných hospodách a zaplétá se s podsvětím. Mravní zpustnutí je postiženo věrohodně, i když dosti plačtivě.

Advokát František Uher je znám vlasteneckým smýšlením a aktivní pomocí při sporech Čechů s rakouskou justicí. Jedním z jeho klientů je i básník Šulc, který při pobytu u Uhrů zjistí, že advokátova žena Anna koketuje s Uhrovým bratrancem Hojerem. Když Anna nereaguje na Šulcovo varování, aby přestala, upozorní básník na Annin vztah Uhra. Uher chce poznat pravdu, vrátí se proto předčasně ze služební cesty a skutečně přistihne Annu při nevěře. Zklamání ho přivede do staropražské hospody "Batalion", kam také před časem docházel Šulc.

Uher se zde stane rádcem těch nejchudších, ale postupně propadá alkoholu. Ještě jednou najde sílu a postaví se na stranu práva, když u soudu obviní policii z vraždy chudáka Lojzíka, který se chtěl oženit s nešťastnou číšnicí z "Batalionu" Mimi. Po vystoupení u soudu je Uher zatčen a "Batalion" uzavřen.

Po propuštění se Uher stane varhaníkem. Své ženě, kterou Hojer vyhnal, odpouští, ale žít s ní nechce. Záhy pak umírá v "Batalionu", kam byl pozván při příležitosti jeho nového otevření. Jeho pohřbu se zúčastní všichni chudí z "Batalionu". Přijíždí také Šulc, který se zde setkává s Mimi. Snad se mu podaří vysvobodit ji z nuzného a beznadějného života…

Na csfd.cz 72 procent: Pečlivý a povedený přepis předlohy o pádu do spodiny společnosti.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. října 1937

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: Josef Hais-Týnecký (román a divadelní hra Batalion)

Scénář: Josef Neuberg, Jaroslav Mottl, Julius Schmitt

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Jan Roth

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Metropolitan

Hrají: František Smolík (JUDr.František Uher, poslanec za Rokycany), Helena Bušová (Anna, Uhrova žena), Hana Vítová (Marie Žďárská zvaná Mimi), Jaroslav Průcha (básník Václav Šulc), Václav Trégl (válečný vysloužilec František Vondruška), František Kreuzmann (zloděj psů Beznoska), Ladislav Pešek (Honzík, Beznoskův pomocník), Eduard Kohout (Ferdinand Koranda), Karel Veverka (Mašek), Milada Gampeová (Frau Mastná), Ella Nollová (harfenice, Vondruškova družka), Mařenka Zieglerová (šenkýřka v Batalionu), Eman Fiala (pianista Lojzík Chrastil zvaný Chrast), Vlasta Hrubá (pouliční holka Otyla), Raoul Schránil (nadporučík Karel Hojer, Uhrův brat), Jiří Vondrovič (sluha u nadporučíka Hojera), Vladimír Řepa (konfident Benda), Gustav Hilmar (otec Mimi), Dagmar Vondrová (komorná Uhrovy ženy Žofinka), Jan W. Speerger (Tonda), Růžena Pokorná (návštěvnice "Batalionu"), Marie Popelková (návštěvnice "Batalionu"), Alfred Baštýř (návštěvník "Batalionu"), Frank Rose-Růžička (návštěvník "Batalionu"), Antonín Strnad (vězeňský kněz), Karel Němec (soudní zřízenec), Vladimír Smíchovský (přísedící u soudu), Julius Baťha (přísedící u soudu), Jan Černý (přísedící u soudu), Emanuel Kovařík (soudní zapisovatel), Karel Postranecký (člen senátu), Marie Přikrylová (majitelka módního závodu), Oldřich Kovář (tovaryš), Antonín Jirsa (Černý Kilián), Miloš Šubrt (drožkář), Jaroslav Marvan (státní návladní)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný