Filmexport Home Video – Banderovci – Válka bez pravidel

I v novém roce sáhne Filmexport Home Video do dokumentů ruské televize a ve středu 4. ledna 2012 nabídne DVD Banderovci – Válka bez pravidel za 99,- Kč.

Ačkoli druhá světová válka v Evropě skončila v květnu 1945, uběhlo ještě hodně času, než zazněly opravdu poslední výstřely. Po skončení války pokračovaly střety na území západní Ukrajiny, kde Rudá armáda společně s agenty ministerstva vnitra sváděla boj s banderovskými jednotkami ještě dalších deset let. Dokument se vydává po stopách tohoto nacionalistického hnutí a přináší poutavé rozhovory s dosud žijícími členy organizace, založené Stěpanem Banderem, i s těmi, kteří s banderovci bojovali v nelítostné partyzánské válce.

 

O tomto velmi nejednoznačném tématu se bylo možno alespoň něco dozvědět v roce 2011 i na obrazovkách ČT. Ruský dokument, jak je již zvykem, je možné vidět v původním znění na desítkách webů (včetně YouTube) zdarma. Na samém konci dokumentu jsou statistická čísla – zatčeno bylo cca 200 tisíc banderovců, zabito kolem 55 tisíc. V bojích s nimi zahynulo kolem 50 tisíc ruských vojáků a přes 60 tisíc civilistů.

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2005 (podle ruských zdrojů 2004 i 2007)

Délka: 44 minut

Původní název: Бандеровцы. Война без правил

Režie: Anna Boguslavskaja, Oleg Šilovskij

Scénář: Marianna Faktorovič, Aleksej Vasiljev

Výroba: Alexej Vasiljev, Maria Tarakanova

Společnost: VGTRK

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: žádný