Amercom – Velké bitvy historie (51. díl) – Hon na Bismarck 1941

Vydrží-li vydavatelství Amercom nastolený rytmus, pak by další díl série Velké bitvy historie měl dorazit na pulty ve čtvrtek 5. ledna 2012, kdy by mohlo vyjít ve fólii společně zatavené DVD a kniha s pořadovým číslem 51 a názvem Hon na Bismarck 1941 za nově zavedených 105,- Kč. Stalo se, leč opět tu máme dvě zprávy…

Jak jinak než dobrou a špatnou. Ta blbá je, že na doprovodném DVD se opakuje již vydaný dokument Letecké souboje: Hon na Bismarck. Ta lepší je, že do grafických upoutávek se opět vrátily i jiné kapitoly dějin a na zadní straně knihy je kromě Bitvy u Cann inzerován už i Teutoburský les…  

 

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej se tentokrát číslo svazku překvapivě shoduje, plný název zní Lov na Bismarck 1941 – Ponížení a pomsta Royal Navy.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD (nejspíš ovšem v polské verzi jiný, než v naší domácí mutaci).

Potisk polského DVD 

Na konci května 1941 byly vody severního Atlantiku svědky velké operace britského námořnictva, které se snažilo zabránit dalším korzárským útokům Kriegsmarine na své konvoje. První střet nové nejsilnější německé bitevní lodě "Bismarck" a doprovodného těžkého křižníku "Prinz Eugen" s pronásledovateli ale smetl z povrchu moře britskou pýchu, vlajkovou loď válečné flotily, bitevní křižník "Hood". Britská admiralita se rozhodla využít všechny dostupné lodě ve snaze najít a potopit nepřítele. Svou roli hrála prestiž – katastrofa křižníku "Hood" musela být za všech okolností pomstěna.

Letecké souboje - Hon na Bismarck

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A po vydání pro porovnání oficiální text:

Na konci května 1941 se stal severní Atlantik svědkem široce pojatých operací německého i britského válečného loďstva. Němci se snažili realizovat operaci Rheinübung, jež měla být největším výpadem proti britským námořním trasám za celou válku. Britové se snažili této operaci zabránit. V první fázi operace dokázalo německé námořní uskupení (bitevní loď Bismarck a těžký křižník Prinz Eugen) potopit symbol Královského námořnictva – bitevní křižník HMS Hood. Britská admiralita proto stáhla do akce všechny dostupné hladinové lodi, aby pronásledovaly, dostihly a potopily největší německou bitevní loď. Pokud by se to Britům nepodařilo, jejich námořní komunikace mohly být paralyzovány, což by mělo velký vliv na další průběh druhé světové války v Evropě.

A verze ze zadní strany DVD:

Loď Bismarck, chlouba německého námořnictv, se v ledových vlnách severního Atlantiku snaží uniknout ze sevření desítek britských bitevních a letadlových lodí. Všechny dychtí po pomstě za bitevní křižník Hood, symbol britské námořní moci, který byl před několika dny právě Bismarckem poslán ke dnu. Posádky starých britských torpédových dvouplošníků Fairey Swordfish, startujících proti modernímu ocelovému kolosu, dostaly jasný úkol – potopit Bismarck!

Kniha Hon na Bismarck 1941 – Ponížení a pomsta Královského námořnictva (The Bismarck 1941: Hunting Germany’s Greatest Battleship) je z roku 2004, autor Artur Marciniak, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph. D. – stran jako vždy 96, tentokrát chybí dvoustránkové barevné ilustrace a vcelku pochopitelně 3D perspektivní mapky. O to víc fotografií a fakt…

 

Zajímavou alternativou či doplňkem k (nejen) tomuto titulu může být v loňském roce se objevivší magazín extra válka – II. světová z vydavatelství Extra Publishing, v jehož aktuálním čísle (leden+únor 2012) je jako hlavní článek čistě náhodou Námořní drama hodinu po hodině – Hon na Bismarcka. A jako jeden z dalších je tu třeba článek o útoku na Peleliu (Velké bitvy historie 47 – Peleliu 1944). Za padesátku celkem 50 stran dost dalšího zajímavého čtení (např. generál Tomojuki Jamašita, divize pancéřových granátníků SS "Wallonie", o vzniku čs. jednotky v SSSR, jugoslávští partyzáni, Stug III G vs. SU-152, spojenecká propaganda či vojenský klub KVH Waldsteinia).

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:04)

Původní název: Dogfights: Hunt for the Bismarck

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný