SUPRAPHONLINE INFO – leden 2011

Supraphon zveřejnil další newsletter, věnovaný zajímavostem „digitálního“ života, tedy jeho on-line obchodu s českou hudbou.

  

 

LEGENDA SUPRAPHONLINE – VĚRA ŠPINAROVÁ

V šestnácti letech dostala nabídku na první nahrávku a pravidelné vystupování s kapelou Flamingo. Později přestoupila do skupiny Majestic, s ní nahrála první desku Music Box, která ji proslavila. V sedmdesátých a osmdesátých letech zpívala s Orchestrem Ivo Pavlíka, a poté začala spolupracovat se skupinou Speciál. Nyní vystupuje s kapelou svého syna Adam Pavlík Band. Těsně před Vánoci oslavila kulaté životní jubileum. Sama říká, že ze scény nejspíš jen tak neodejde. Zpívání si pořád užívá. To nakonec předvedla na začátku ledna před vyprodanou pražskou Lucernou. Zde také převzala od Supraphonu Diamantovou desku za 1 500 300 prodaných hudebních nosičů. Během své kariéry vydala celkem 13 alb, z nichž první Andromeda, vyšlo již v roce 1972 ve vydavatelství Panton. Ostatní LP už vycházela v produkci Supraphonu. Věra Špinarová se Supraphonem spolupracuje již čtyřicet let. Na podzim jí vyšlo bilanční 3CD „Jednoho dne se vrátíš“.

 

 

 

V Supraphonline jsou nyní všechny její nahrávky, které vznikly pro Panton a Supraphon. Poprvé jsou zde i její řadová alba ze sedmdesátých a osmdesátých let, která zatím na CD nevyšla – včetně exportních. 

 

Supraphonline se stává důležitým místem pro příznivce české hudby…

V tuto chvíli Supraphonline mimo bohatého archivu Supraphonu a Pantonu distribuuje bezmála čtyři desítky digitálních alb od tří dalších českých vydavatelů. Pro ty, kteří si chtějí za příznivou cenu pořídit v digitální podobě nové album Lenky Dusilové, Vladimíra Mišíka, Hudby Praha, Sto zvířat anebo třeba i nahrávky skupiny Nightwork se stává Supraphonline důležitým místem. Stejně tak zajímavou adresou je Supraphonline pro ty, kteří sledují nahrávky mladých a ve světě úspěšných českých jazzmanů. Protože nabídka se zde rozšířila o nahrávky vydavatelství: 100PROMOTION, Animal Music a On Air Music. Další čeští vydavatelé, které přitažlivá forma Supraphonline zaujala se postupně přidávají. 

V Supraphonline najdete:

100PROMOTION

. Eggnoise Albumen

. Sto zvířat Postelový scény

. Jaroslav Olin Nejezchleba Noční lov

. Hudba Praha De Generace

. Mišík. & ETC… Ztracený podzim

. Eggnoise Yolk

. Sto zvířat Sto dvacet!

. Vltava Komedianti se vracejí domů

. Škoch Ondřej, Renaud Suzanne, První sníh

. Lenka Dusilová Baromantika

On Air music a Estrada

. Nightwork Respectmaja reedition

. Nightwork Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa

Animal Music

. Sto zvířat Nikdy nic nebylo

. Ondřej Pivec Organic Quartet Never Enough

. Libor Šmoldas Trio On The Playground

. Jaromír Honzák Quartet A Question To All Your Answers

. Ondřej Pivec Overseason

. David Dorůžka Silently Dawning

. Vertigo Quintet & Dorota Barová

. Petr Zelenka Memory Flash

. Zeurítia

. Beata Hlavenková Joy For Joel

. Lanugo

. Jaromír Honzák Quintet Little Things

. Infinite Quintet Speak Slowly

. Tomáš Liška Invisible World

. Libor Šmoldas In New York On Time

. Points

. Vojtěch Procházka Trio Amoeba´s Dance

. Cyrille Oswald The Wrong Present

. Muff

. Tomáš Hobzek Stick It Out

. Miriam Bayle

. Face of the Bass

. Vertigo Metamorphosis

. Projekt Z 

Nová řada v Supraphonline – NEJVÝZNAMNĚJŠÍ TEXTAŘI ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY

V Supraphonline postupně najdete speciálně sestavená alba, která mapují tvorbu těch nejprestižnějších autorů písňových textů, které v posledních padesáti letech naše hudební scéna měla. Legendární textaři Zdeněk Borovec a Pavel Vrba mají v Supraphonline již po třech albech. Nyní se připravují kolekce písniček s texty letošních jubilantů Jiřiny Fikejzové a Eduarda Krečmara.

 

Pavel Vrba: „Šel jsem absolutně napříč scénou. Zpěváci se rodili a odcházeli, ale já jsem zůstával. De facto můžu říct, že neexistoval nikdo, kdo v české populární hudbě jakkoli zasvítil, že bych s ním někdy něco neudělal."

Zdeněk Borovec: „Nejraději píši na hotovou muziku. Vždycky je to malé vítězství, vždycky mě nový text překvapí."  

NÁVRAT ZAPOMENUTÝCH HVĚZD V SUPRAPHONLINE – STANISLAV PROCHÁZKA ML.

Pocházel z hudebně založené rodiny (jeho otec Standa Procházka – je významný interpret lidovek). Vystudoval pražskou konzervatoř, obory kytara a zpěv. Krátce pracoval jako hudební redaktor v Československém rozhlase. V letech 1981–83 vystupoval se skupinou Maximum Petra Hanniga, od roku 1983 pak s vlastním souborem Magnet. V roce 1981 bodoval ve finále Intertalentu. O rok později zpíval na festivalu Lidé a moře v německém Rostocku, v roce 1984 získal cenu na festivalu v Drážďanech. Dlouhých osm let bojoval s Parkinsonovou nemocí. Zemřel v roce 2003 v pouhých 48 letech. Písničky Stanislava Procházky ml. se nyní po letech vrací ke svým posluchačům prostřednictvím Supraphonline. Vzpomenete si ještě na jeho hity: Celá škola už to ví, Rádioa já?  

Tracklist:

Celá škola už to ví:

Přijdeš

První láska

Jsi jiná

Míč pod košem

Týden poslední

Zítra jedou naši pryč

Správně švihnutá

Jasná věc

Neplač, neplač

Není Mladý svět

Maturitní léto

Epilog

Bláznivá jízda:

Až ti bude víc

Večerka zní táborem

Hádej, proč asi

Karolína

Obraz

Robot Zenit

Tak ať

Bratranec Hubert

Hledejte pod písmenem L

Medvídek

Až budeš automat

Příběh prázdninový

Náš tajný kout  

 

RARITY – JAZZ Q MARTINA KRATOCHVÍLA – Album, které nevyšlo + bonusy

V roce 2007 vydal Supraphon na 8CD komplet nahrávek slavné jazz rockové a artrockové skupiny JAZZ Q, která je spojená především se jménem svého hlavního spoluzakladatele klávesisty a skladatele Martina Kratochvíla. V rámci tohoto albového kompletu byl sestaven i speciální a samostatně neprodejný sampler naplněný raritními nahrávkami, singly a bonusy. Jsou zde skladby s hudbou Martina Kratochvíla, ale i Jany Koubkové a Oskara Petra. Mezi textaři najdete například Jiřího Žáčka, Michaela Žantovského, ale i Josefa Škvoreckého. Na tomto albu s nahrávkami z let 1975 až 1986 uslyšíte Jazz Q i s hostujícími zpěváky Ondřejem Hejmou, Michalem Kocábem, Petrem Flynem, Janou Koubkovou a také s C & K Vocalem. Aktuálně si tuto specialitu můžete opatřit díky Supraphonline.  

 

KDYŽ ČESKÉ HVĚZDY NEZPÍVAJÍ ČESKY LEŠEK SEMELKA – COLOURED DREAMS

Od šedesátých let se začala realizovat anglicky nazpívaná alba některých zpěváků spolupracujících se Supraphonem. Pod exportní značkou Artia vznikaly nahrávky českých interpretů, kteří své největší hity a nejúspěšnější alba přezpívávali v angličtině. Artia vyvážela tyto nahrávky do zemí tehdejšího východního bloku. Jedním z prvních exportních LP bylo album Karel Gott – The Golden Voice Of Prague vydané v roce 1966. V následujících letech pro Artii nazpívali v angličtině svá alba například Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Olympic, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Karel Zich, Petra Janů, Katapult, Iveta Bartošová, Country Beat Jiřího Brabce, ale třeba i Luboš Pospíšil. Všechny tyto sběratelské rarity si nyní můžete pořídit na Supraphonline.

V předchozím čísle SUPRAPHONLINE INFO jsme se vrátili k anglickému albu Hard Rockin‘ Heart Věry Špinarové. Tentokrát se vydáme do roku 1985, kdy své exportní anglicky nazpívané album vydal zpěvák, skladatel a hráč na klávesové nástroje Lešek Semelka. Pod názvem Coloured Dreams poskládal své nejúspěšnější písničky. Texty od Pavla Vrby mu do angličtiny přebásnil Ondřej Hejma.  

 

ZAOSTŘENO HANA ZAGOROVÁ – BÍLOU KŘÍDOU (Písně z let 1969 – 1988)

V archivu Supraphonu jsou i nahrávky, které buď zatím ještě nevyšly na CD anebo jejich znovu vydání bylo kvůli právní stránce věci pozastaveno. Neustále probíhající jednání s majiteli nakladatelských práv přináší v mnoha případech úspěch a tak se podaří, že dlouhodobě nedostupné nahrávky jsou náhle uvolněny. Nebývalá operativnost Supraphonline umožňuje sestavovat z takových nahrávek celá alba. Pod názvem Bílou křídou kompiluje Supraphonline v mnoha případech dlouhodobě nedostupné archivní nahrávky Hany Zagorové. 

OBJEVENÉ SKVOSTY – SMÍCH JEVIŠTĚ A ZÁKULISÍ I. & II.

„Smích jeviště a zákulisí“ – to byly dvě vinylové LP desky s nahrávkou z roku 1974, kde neuvěřitelné herecké historky, které se však udály, vyprávějí herci Národního divadla. Veselé povídání a vzpomínky takových hereckých hvězd jako byli Eduard Kohout, František Filipovský, Ladislav Pešek, Radovan Lukavský, Bohumil Bezouška si můžete připomenout díky Supraphonline. Nahrávka nikdy nevyšla v reedici ani na CD a tak její současná dostupnost v digitální podobě je exkluzivní.

Vypravují: Eduard Kohout, Ladislav Pešek, František Filipovský, Radovan Lukavský, Miroslav Doležal, Bohumil Bezouška, Luděk Munzar, Vladimír Brabec  

JUBILEUM – ZUZANA RŮŽIČKOVÁ – 85

Klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka Zuzana Růžičková oslavila 14. ledna své pětaosmdesátiny. Po absolutoriu plzeňského gymnázia byla vězněna v nacistických koncentračních táborech (Terezín, Osvětim-Březinka, Bergen-Belsen). Již za svého pobytu v Terezíně se seznámila se zde vězněnými hudebníky, mimo jiné též s operním pěvcem Karlem Bermanem. V letech 1945 až 1947 studovala v Plzni hru na klavír v místní hudební škole, od roku 1947 až do roku 1951 studovala hru na klavír a cembalo na pražské AMU. V roce 1956 zvítězila v Mnichově na mezinárodní cembalové soutěži, poté studovala hru na cembalo v Paříži u profesorky Roesgen-Championové. Je známá především jako výtečná interpretka hudebního díla Johanna Sebastina Bacha, na svém kontě má více jak 35 dlouhohrajících desek, které realizovala především u vydavatelství Supraphon. Její dlouholetá úspěšná koncertní aktivita jí přinesla i neoficiální titul první dáma cembala.

Rozsáhlý katalog nahrávek profesorky Zuzany Růžičkové bude postupně zpřístupňován v Supraphonline. Již nyní si zde můžete vybrat z devíti alb, na kterých dominují především skladby J.S. Bacha.

Jubilejní koncert k narozeninám Zuzany Růžičkové se konal 16. ledna v kostele sv. Vavřince a byl krásný. Atmosféra slavnostní i dojemná, mladí muzikanti, převážně její žáci i další (Monika Knoblochová, Václav Luks, Vojtěch Spurný, Irena Troupová a Collegium 1704) skvěle hráli půvabné skladby pro cembalo. A jak byla spokojena sama paní profesorka?

Mám velkou radost, moc děkuji. Celý den si říkám, jak to udělat, abych se nerozplakala. Nešlo mi to, a tak raději řeknu jeden svůj zážitek. Možná budete znát pana doktora Sekiné z Japonska, velkého přítele českého hudby, zakladatele Smetanovy i Dvořákovy společnosti. Byla jsem kdysi na oslavě jeho jubilea, a on děkoval a děkoval a pořád děkoval… Až se japonská tlumočnice, která to měla překládat, bezradně obrátila na svého manžela, který byl Čech, a ptala se: Honzo, jak to mám přeložit? On pořád jen říká, že pro to houby udělal.

Paní profesorka zkrátka nikdy neztrácí humor.  

 

HVĚZDY KLASIKY V SUPRAPHONLINE – PAVEL HAAS QUARTET

Pavel Haas Quartet vznikl od svého vzniku spolupracuje s Milanem Škampou, členem Smetanova kvarteta. Dále soubor pedagogicky vedli Walter Levin (LaSalle Quartet), Piero Farulli (Quartet Italiano), Christophe Coin (Quartet Mosaiques), Valentin Berlinski (Borodin Quartet), Norbert Brainin (Amadeus Quartet) a Hatto Bayerle (Alban Berg Quartet). Těleso zvítězilo v několika mezinárodních soutěžích: Pražské jaro (Praha 2005), soutěž Paola Borcianiho (Reggio Emilia 2005) a další. Na základě vítězství absolvovalo čtyřicet koncertů v Evropě, Spojených státech amerických a Japonsku. V roce 2006 získalo Cenu Českého spolku pro komorní hudbu. Ve stejném roce bylo nominováno Organizací evropských koncertních síní (ECHO) jako Vycházející hvězda pro sezónu 2007/08 a prezentovalo se v Konzertahausu (Vídeň), Mozarteu (Salzburg), Concertgebow (Amsterdam), Symphony Hall (Birmingham), Wigmore Hall (Londýn), Carnegie Hall (New York), Cité de la Musique (Paříž) a dalších sálech. V letech 2007–08 bylo kvarteto nositelem titulu BBC New Generation Artist. V roce 2007 získalo cenu BBC Music Magazine Awards jako Objev roku a v roce 2009 MIDEM Classical Award v Cannes za nahrávky skladeb Leoše Janáčka a Pavla Haase.

Pavel Haas Quartet v říjnu 2011 zabodoval během londýnského předávání na Gramophone Awards, jimž se přezdívá „Oscaři vážné hudby“. Získali hlavní cenu za nahrávku smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka. První houslistka souboru Veronika Jarůšková úspěch komentovala těmito slovy: „My jsme dopředu věděli o vítězství v kategorii komorní hudby, ale že získáme velkou cenu, to nás šokovalo. A pak ten Dvořák, na podobných soutěžích se hledá nová hudba, a Dvořák je přece jen romantika devatenáctého století. Jak je ale vidět, pořád funguje.“

Úspěšné nahrávky Pavel Haas Quartet si můžete zakoupit v digitální podobě v Supraphonline. Vedle klasického formátu MP3 si můžete zvolit rovněž komprimační formát FLAC, který poskytuje kvalitu záznamu srovnatelnou s kvalitou na CD nosičích. Při zakoupení nahrávky ve formátu FLAC dostanete tutéž nahrávku ve formátu MP3 zdarma k využití například v přenosných zařízeních.