DVD HIT – Piano

Nádherný, neobvyklý, úchvatný, ohromující, odvážný – tak těmito přívlastky ověnčili filmový kritici smímek Piano, který vyšel v edici DVD-HIT dnes v pondělí 30. června 2008 za cenu 49,- Kč.

Film byl vydán již dříve jako příloha zaniklého časopisu Home Cinema a psali jsme o něm již zde.

Ticho je tam, kde není žádný zvuk, takové ticho může být v chladném hrobě, v hrobě pod hlubokým mořem. Piano je hudební nástroj, který hraje v tomto filmu důležitou roli. Vedle piana sedí Ada a její devítiletá dcera Flora, která přijela za svým manželem do tvrdých podmínek Novozélandské buše.

Ada si přivezla s sebou milovaný klavír, bez nějž nemůže existovat. Zvláštní, uzavřená a oduševnělá žena se s obchodnickým manželem Stewartem neshodne. Postupně však podléhá jemnému nátlaku jiného muže, který odkoupil od Stewarta její nástroj. Posedle zamilovaný Baines jí postupně piano odprodává, a ona za to platí narůstající povolností. Ta je však stále méně vynucována; později má naplněný milostný vztah za následek prudkou reakci oklamaného manžela. Příroda je vůči bílým osadníkům krajně nepřátelská: neustále prší a všude je spousta bahna. Moře je stále bouřlivé, husté stromy a křoviska jsou jen obtížně prostupná. Vztahy mezi jednotlivými postavami jsou nejednoznačné a jejich charaktery jsou obtížně dešifrovatelné.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Austrálie / Nový Zéland / Francie

Rok vzniku: 1993

Originální název: The Piano

Délka: 116 minut

Světová premiéra: 15. května 1993 – Franice (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 11. února 1994

Režie: Jane Campion

Scénář: Jane Campion

Produkce: Jan Chapman, Alain Depardieu, Mark Turnbull

Hudba: Michael Nyman

Kamera: Stuart Dryburgh

Střih: Veronika Jenet

Kostýmy: Janet Patterson

Společnost: The Australian Film Commission / CiBy 2000 / Jan Chapman Productions / New South Wales Film & Television Office

Hrají: Holly Hunter (Ada McGrathová), Harvey Keitel (George Baines), Sam Neill (Alisdair Stewart), Anna Paquin (Flora McGrathová), Kerry Walker (teta Morag), Genevieve Lemon (Nessie), Tungia aker (Hira), Ian Mune (reverend), Peter Dennett (námořník), Te Whatanui Skipwith (náčelník Nihe), Pete Smith (Hone), Bruce Allpress (ladič), Cliff Curtis (Mana), Carla Rupuhao (Heni), Mahina Tunui (Mere), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Rozhovory (Jane Campion – režie, Jan Chapman – produkce), Fotogalerie, Z naší nabídky