Amercom – Kosmos 32

Čtrnáct dní je pryč a máme na stáncích další číslo z edice Kosmos. Vydavatelství Amercom nám nabízí 32. číslo za již tradiční cenu 75,- Kč. A co že nám to v pondělí 27. února 2012 vychází? Podtitul tohoto čísla zní Mars: Rudá planeta.

Nachází se zde největší sopka sluneční soustavy, ale také kaňon, vedle kterého vypadá Grand Canyon řeky Colorado jako koryto malého potůčku. Navzdory těmto kolosálním útvarům je však Mars planetou, která je ze všech ostatních nejvíce podobná Zemi, a proto i nejpravděpodobnějším cílem možné budoucí kolonizace.

V minulosti se neobvyklý pohyb Marsu po nebeské klenbě a domnělá síť kanálů na jeho povrchu staly příčinou spekulací o existenci marsovské civilizace, jež by mohla chtít ovládnout i modrou planetu. Tyto domněnky vyvrátili až mise sond NASA, jejichž podrobné fotografie povrchu Marsu přítomnost inteligentních bytostí vyloučily. To však neznamená, že na rudé planetě život není nebo být nemohl – pod jejím povrchem se totiž skrývá značné množství zmrzlé vody a nalezení stop alespoň primitivních forem života je tak přinejmenším pravděpodobné.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Osobně jsem zvědavější na to, zda pod ledem na Europě je skutečně oceán a jestli v něm „něco" neplave, ale chápu, že podstatně snazší a levnější je letět se sondou na Mars. Ostatně kdo by měl zájem, může si o Marsu najít na internetu spoustu více či méně seriózních článků, Mars je s Měsícem také jedním z nejčastějších cílů konspiračních teorií. Ať tak nebo tak, k Marsu míří zatím největší pojízdná laboratoř Curiosity – nechme se překvapit tím, co objeví.

Obálka časopisu

Časopis se kromě Marsu věnuje i expedici Mars 500, kdy byl simulován let na Mars a zpět. Navíc najdeme článek o Keckových teleskopech a vracíme se zpět k putování noční oblohou – tentokrát k souhvězdí Blíženců. A DVD má opět pouze čtený komentář.

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Rok vzniku: 2007

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků