Urania – Útěk Ludvíka XVI.

A do třetice historický exkurz do Francie v podání společnosti Urania, v úterý 28. února 2012 bude za 79,- Kč na pultech druhá epizoda cyklu Den, který změnil dějiny – Útěk Ludvíka XVI. 36 hodin útěku krále, který se stal obětí Velké francouzské revoluce.

Pokud si chcete doplnit obraz, získaný u filmu Noc ve Varennes, máte jedinečnou šanci. Stejně jako u Vraždy Jindřicha IV. jde o takřka „dokumentární“ rekonstrukci dějin v opět výborné kvalitě. Třetím dílem televizního cyklu je „L’appel du 18 juin“ z poněkud novější doby (De Gaulle, Churchill, Pétain), ten však v katalogu vydavatele bohužel nefiguruje.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Takže zpět do dávné historie:

Paříž 21. června 1791. 30 minut po půlnoci se francouzský král Ludvík XVI. se svojí ženou Marií Antoinettou a dětmi pokusil tajně uprchnout před revolucí rozvášněnými davy. V přestrojení šťastně unikli z paláce Tuileries, kde je drželi jako vězně, ale ve Varennes byli zatčeni a vráceni zpět do Paříže. O rok později byli král i královna Francie popraveni.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Pokud jste už dosledovali dvoudílný film Madam de Pompadour – Králova milenka, pak právě dauphinův syn, králův vnuk Ludvíka XV., který mu po jeho narození udělil do kolébky titul vévody z Berry, je hlavním hrdinou tohoto příběhu – jen je mu tady trochu víc, konkrétně 37 (a čeká ho už jen zhruba rok a něco života).

Oproti zmíněné Madam de Pompadour je pojetí jiné, opravdu spíš dokumentární – hodně vysvětlování, flashbacků do nedávné i dávnější minulosti, králových vnitřních monologů a hlasu vypravěče, dokreslujícího dění. Také plno slavných osobností, vždyť se jedná o dějinný kvas. Doba byla už zcela jiná – král neměl žádnou milenku, jeho koníčkem byla kovářství, pokoušel se o reformy. Jenže na monarchii už nebylo ve Francii místo a jeho žena, „madam Deficit“, popuzovala lid.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Zatímco králův kočár nabírá zpoždění, dohánějí ho pronásledovatelé, zatykač a myšlenka republiky, k níž následná cesta byla vydlážděna nejen hlavami aristokracie, ale i hlavami jejích tvůrců…

Na imdb.com 72, na csfd.cz 71 procent: Francouzi se touhle sérií opravdu skvěle předvedli.

Zadní strana

Žánr: Historický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2009

Délka: 92 minut (1:32:35)

Původní název: Ce jour là, tout a changé – L’évasion de Louis XVI

Světová premiéra: 24. února 2009 – Francie

Režie: Arnaud Sélignac

Scénář: Emmanuel Bézier

Produkce: Frédéric Fougea, Denis Bortot, Barthélémy Fougea, Aldo Cardoso, Catherine Puertas, Isabelle Haspel, Jean-Marc Vignet, Frédéric Bonist Du Sablon

Hudba: Laurent Ferlet

Kamera: Sabine Lancelin

Střih: Frédéric Massiot

Kostýmy: Nicole Meyrat

Společnost: France 2 / Boréales / AB Productions / Télécran / France 5 / Planéte / France Télévisions Distribution

Hrají: Antoine Gouy (Ludvík XVI.), Estelle Skornik (Marie-Antoinette), Catherine Aymerie (Madam de Tourzelová), Adélaïde Bon (Madam Elisabeth), Sophie Nounouhi (Madam Royaleová), Erick Deshors (vévoda d’Orléans), Franck de La Personne (Danton), Xavier Aubert (Léonard), Patrice Juiff (La Fayette), Pierre-Arnaud Juin (Sauce), Loïc Houdré (Drouet), Christian Mulot (Malden), Renaud Garnier-Fourniquet (Robespierre), Franck Victor (Camille Desmoulins), Ophélia Kolb (Lucile Desmoulinsová), Frédéric Cuif (Marat), Alexandra London (Madam Rolandová), Vincent Guillaud (Romeuf), Francis Coffinet (Bailly), Benoît Marchand (vévoda de Choiseul), Martin Douaire (Axel de Fersen), David Martins (Bayon), Morgane Rouault (dauphin Louis-Charles), Timothy Sebag (Louis-Joseph), Nathalie Boileau (Madam Sauceová), Frederic Bouraly (Goguelat), Jean Barat (Valory), Philippe Rigot (kapitán D’Andouins), Alban Aumard (Gabriel Vallet), Vincent Darmuzey, Corentin Lobet (Lemoine), David Kruger (vypravěč), a další

V českém znění: Bohdan Tůma, Jan Šimik, Regina Řandová, Libor Terš, Ivo Novák, Lumír Olšovský, Lucie Kožinová, Vladislav Beneš, Jiří Prágr, Jana Páleníčková, Klára Jandová, Roman Hajlich, Marek Libert, Milan Slepička, a další (překlad Barbora Knobová, zvuk Alexandr Vrbata, dialogy a režie Ivan Holeček – BZ Studio 2010)

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: z naší nabídky