Vapet – Škola zlodějů

U Vapetu žádná změna a přesto jedna podstatná ano. Zřejmě v pondělí 2. dubna 2012 se objeví další italská komedie, lákající na jméno Paola Villaggia Škola zlodějů, jenže má být v pošetce za 75,- Kč.

Tři životní ztroskotanci, Dalmazio, Egisto a Amallo se protloukají životem, jak se dá. Náhle dostávají pozvání od svého strýce, aby jej navštívili.

Strýček Aliprando je bohatý a mocný muž. Svého majetku nabyl loupežemi, podvody a různými dalšími lumpárnami. Teď už je ale starý a unavený, proto by rád předal svou dobře placenou živnost mladším. Bratranci mají sice zpočátku k strýci nedůvěru, protože ví, co je to za lumpa, ale vidina pohodlného života je silnější.

Po krátkém období "výuky" musí všichni složit zlodějskou zkoušku. Strýček už vybral obchod, který mají vykrást. Při akci jsou ale překvapeni policií, protože je strýček "prásknul". Po propuštění jim to ale vysvětlí tím, že museli poznat i nepříjemný pobyt ve vězení. S úsměvem ovšem dodá, že teď už jsou z nich zloději, jak se patří a mohou se začít zabývat "vážnou prací".

Na začátek velké kariéry jim vybral známé klenotnictví Van Clift, které slibuje opravdu bohatou kořist. Ovšem ani strýc Aliprando netuší, co jsou tři bratranci zač. Takové blby by člověk v poledne ani s lucernou v ruce v celém Římě nenašel. Akcí v klenotnictví vše teprve začíná…

 

Alternativně obsah jinými slovy:

Dalmazion, Egisto a Amelio Siraghiovi jsou tři postarší, obtloustlí a nemotorní ztroskotanci, kteří žijí z ruky do úst. Jednoho dne je k sobě zavolá jejich starý zámožný strýc Aliprando, který si nadělal značné bohatství jako podvodník a úspěšný zloděj. Nyní nabídne svým třem synovcům možnost polepšit si jako jeho partneři a později dědicové jeho praxe. Protože nemají co ztratit, Dalmazion, Egisto a Amelio nabídku přijmou a tím pro ně začíná náročné období tréninku. Zdá se, že bude téměř nemožné udělat ze tří nemotorů úspěšné zloděje, protože na co sáhnou, to pokazí. Nakonec však strýc uzná, že jsou připraveni a tři nováčci na poli zločinu se pouští do akce. Po úspěšné akci jsou však dopadeni policií, kterou varoval sám strýc Aliprando, aby se jich zbavil. A tak trojice nemotorných lupič skončí ve vězení. Když jsou propuštěni, obrátí se na ně strýc Aliprando znovu a opět je láká na dráhu zločinu. Mají podle jeho plánu vyloupit Van Cliftovo klenotnictví. Jenže mohou po předchozích zkušenostech strýci Aliprandovi věřit?

Na imdb.com vcelku obvyklých 55 procent, na csfd.cz 60: Villaggio tentokrát jen jako jeden z mnoha, jinak vše jako obvykle – kouknout se na to dá. A za týden pokračování.

Zadní strana 

Žánr: Komedie

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1986

Délka: 94 minut

Původní název: Scuola di ladri

Světová premiéra: 25. září 1986 – Itálie

Režie: Neri Parenti

Scénář: Franco Castellano, Giuseppe Moccia aka Pipolo, Neri Parenti

Produkce: Bruno Altissimi, Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, Claudio Saraceni

Hudba: Bruno Zambrini

Kamera: Alessandro D’Eva

Střih: Sergio Montanari

Kostýmy: Adriana Lafayette

Společnost: C. G. Silver Film / Maura International Films

Hrají: Paolo Villaggio (Dalmazio Siraghi), Lino Banfi (Amalio Siraghi), Massimo Boldi (Egisto Siraghi), Enrico Maria Salerno (Alibrando Siraghi), Barbara Scoppa (Marisa Padovanová), Ennio Antonelli (falešný kněz), Antonio Barrios (Franco Nero), Claudio Boldi (stráž), Dino Cassio (stráž), Corrado Monteforte (Minotti), Antonio Allocca (pacient, zemědělec se zánětem slepého střeva), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: