Bontonfilm – Kniha přežití

Další trafikovou premiérou z katalogu Bontonfilmu bude v neděli 1. dubna 2012 za 99,- Kč postkatastrofické drama Kniha přežití. Někteří by zabíjeli, aby to získali. On by zabíjel, aby to ochránil.

V nepříliš vzdálené budoucnosti, asi třicet let po konečné válce, prochází pustinami kontinentu, který býval Amerikou, osamělý muž. Všude kolem něj se nacházejí opuštěná města, rozpadající se silnice, sežehlá země – pomníky nedávné katastrofy. Civilizace neexistuje, zákony neplatí. Cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, kvůli hltu vody…nebo prostě jen tak.

Ale na tohoto poutníka nestačí. Eli, který se nestal bojovníkem z vlastní vůle, ale z nutnosti, touží po klidu a míru, ale pokud je k tomu donucen, rozdrtí své protivníky dříve, než si stačí uvědomit, jak osudné chyby se dopustili. Důvodem jeho boje nejsou obavy o vlastní život, ale naděje na budoucnost – naděje, kterou opatruje a chrání už po třicet let a je rozhodnutý ji proměnit ve skutečnost. Eli, poháněný smyslem pro povinnost a vedený vírou v cosi většího, než je on sám, dělá vše, co je třeba, aby přežil – a pokračoval ve svém úsilí.

 

Jen jediný muž v tomto zničeném světě chápe, jakou moc má Eli ve svých rukou, a je rozhodnut ji získat pro sebe: Carnegie, samozvaný despotický vládce improvizovaného města zlodějů a zabijáků. Carnegieho adoptivní dceru Solara Eli fascinuje z jiného důvodu: nabízí naději na život lepší, než jaký panuje v říši jejího otce. Ani pro jednoho z nich ale nebude snadné ho přesvědčit, aby se svých plánů vzdal. Není ochoten se před ničím – a před nikým – zastavit. Je nucen naplnit svůj osud a zachránit zmučené lidstvo.

Na imdb.com 68 procent, na csfd.cz 64, komentáře ale většinou moc nadšené nejsou: Na akční film bez akce, na postkatastrofické drama málo syrové, na thriller příliš jednoduché, navíc věroučná propaganda. Denzel je sice cool, ale moc se to nepovedlo.

Zadní strana 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama / Thriller / Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 112 minut

Původní název: The Book of Eli

Světová premiéra: 11. ledna 2010 – USA, Hollywood

Kinopremiéra v ČR: 11. února 2010

Režie: Albert Hughes + Allen Hughes aka The Hughes Brothers

Scénář: Gary Whitta

Produkce: Brad Arensman, Yolanda T. Cochran, Susan Downey, Ethan Erwin, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Erik Olsen, Steve Richards, Joel Silver, David Valdes, Denzel Washington, John David Washington, Steven P. Wegner

Hudba: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne

Kamera: Don Burgess

Střih: The Hughes Brothers, Cindy Mollo

Kostýmy: Sharen Davis

Společnost: an Alcon Entertainment presentation: a Hughes Brothers film / Silver Pictures production

Natáčeno: Albuquerque Studios – 5650 University Boulevard SE, Albuquerque, New Mexico, USA / Alcatraz Prison, Alcatraz Island, San Francisco Bay, Kalifornie, USA / Carrizozo, New Mexico, USA / New Mexico State Penitentiary – Route 14, Santa Fe, New Mexico, USA

Hrají: Denzel Washington (Eli), Gary Oldman (Carnegie), Mila Kunis (Solara), Ray Stevenson (Redridge), Jennifer Beals (Claudia), Evan Jones (Martz), Joe Pingue (Hoyt), Frances de la Tour (Martha), Michael Gambon (George), Tom Waits (inženýr), Chris Browning (vůdce únosců), Richard Cetrone (únosce), Lateef Crowder (únosce), Keith Davis (únosce), Don Tai Theerathada (únosce), Thom Williams (únosce), Lora Martinez-Cunningham (mladá únoskyně), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, slovensky, bulharsky, estonsky, hindsky, maďarsky, litevsky, rumunsky, srbsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Eliho putování, Vynechané scény, Soundtrack Kniha přežití