Magic Box – Super 8

Již tradičně jsem po dopolední procházce doplnil řádku nehlášených titulů z nedělního rozvozu, ale také musím přidat další DVD společnosti MagicBox, které sice nikdo v pondělí 30. dubna 2012 v přehledech neuvádí, leč u nás na pultě za 299,- Kč leží. Řeč je o sci-fi thrilleru Super 8. Jsou tady! Film scénáristy a režiséra J. J. Abramse a producenta Stevena Spielberga.

V mimořádném příběhu o mládí, tajemství a dobrodružství spojili své síly J. J. Abrams a Steven Spielberg. Šestice kamarádů se během hrátek s kamerou „Super osmičkou" stane svědkem vlakového neštěstí, při němž z jednoho z vozů unikne cosi záhadného. Přátelé ale brzy zjistí, že daleko tajemnější než neznámé stvoření samo je to, co chce. Užijte si „nespoutanou imaginaci a hojnost vizuálních efektů" kritikou opěvovaného snímku, který „vás očaruje."

Když se skupinka teenagerů rozhodne na kameru "Super osmičku" natočit zombie horor, ani ve snu by nikoho z nich nenapadlo, že výsledný film bude ještě děsivější, než zamýšleli.

Při sledování filmu si nutně vzpomenete na E. T. Mimozemšťana nebo na Blízká setkání třetího druhu. Amatérští filmaři z malého městečka v Ohiu názorně předvádějí, jak těžce se rodily nezávislé snímky v předdigitální éře, v sedmdesátých letech minulého století. Když zrovna na místním nádražíčku točili vrcholnou scénu svého filmu, před jejich očima po srážce s autem vykolejil nákladní vlak. Nebyla to jen tak obyčejná nehoda, což potvrzuje přítomnost armády na místě tragédie. A tím to nekončí. Ve městě mizí domácí zvířata i lidé, místní šerif je zoufalý, oblast obsadí armáda, jejíž velitelé evidentně něco tají, je vyhlášená okamžitá evakuace… Navzdory tomu všemu chtějí děti pokračovat v natáčení a navíc přijít na to, co bezprostředně po nehodě uniklo ze zamčeného vagónu vykolejeného vlaku a má s tím zmatkem kolem něco společného. Tohle filmování bude extrémně náročné a nebezpečné, ale když máte v hlavní roli nejhezčí holku ve městě, byla by škoda ho nedokončit. I když přitom může jít o život.

Režisér J. J. Abrams vytvářel své první „kousky" právě na formát Super 8 a dlouho v něm rostla chuť natočit film o vlastních tvůrčích začátcích. „Chybělo mi ale nosné téma, a tak jsem po delším přemýšlení vytáhl další nápad, ze kterého jsem chtěl někdy udělat film, příběh vlaku, který převáží utajovaný náklad z Oblasti 51", vysvětluje. Vzhledem k tomu, že tato lokalita je proslulá údajným ztroskotáním mimozemského plavidla, je žánr filmu Super 8 nasnadě.

Stevena Spielberga k produkci nemusel nikdo přemlouvat nejen kvůli tomu, že je tenhle žánr jeho krevní skupina, ale také proto, že J. J. Abramse považuje za jednoho z nejtalentovanějších tvůrců současnosti. „On má unikátní dar stavět most mezi generacemi. Vyvolá ve vás milou vzpomínku na filmy, které jste kdysi milovali, a zkombinuje ji s moderními vyprávěcími prostředky, jež má ráda současná generace," chválí producent svého režiséra. I to je zárukou, že si Super 8 vrchovatě užijí nejen děti a teenageři, ale také jejich dospělý doprovod.

Na imdb.com 72 procent, na csfd.cz 67: Recyklát všech známých motivů příslušného žánru. Potěší, zabaví, ale nenadchne a nepřekvapí.

Zadní strana

Žánr: Mysteriozní / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 107 minut

Původní název: Super 8

Světová premiéra: 9. června 2001 – USA / Austrálie / Hong Kong / Malajsie / Singapur / Thajsko / Ukrajina

Kinopremiéra v ČR: 8. září 2011

Režie: J. J. Abrams

Scénář: J. J. Abrams

Produkce: J. J. Abrams, Bryan Burk, Tommy Gormley, Udi Nedivi, Michelle Rejwan, Guy Riedel, Ben Rosenblatt, Steven Spielberg

Hudba: Michael Giacchino

Kamera: Larry Fong

Střih: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

Kostýmy: Ha Nguyen

Společnost: Paramount Pictures / Amblin Entertainment / Bad Robot

Natáčeno: DeStefano’s, Follansbee, West Virginia, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Weirton, West Virginia, USA / Wheeling Ohio County Airport, Ohio County, West Virginia, USA

Hrají: Joel Courtney (Joe Lamb), Jessica Tuck (paní Kaznyková), Joel McKinnon Miller (pan Kaznyk), Ryan Lee (Cary), Zach Mills (Preston), Riley Griffiths (Charles), Gabriel Basso (Martin), Gabriel Basso (Martin), Kyle Chandler (Jackson Lamb), Ron Eldard (Louis Dainard), Amanda „AJ" Michalka (Jen Kaznyková), Andrew Miller (dvojče Kaznykových), Jakob Miller (dvojče Kaznykových), Jade Griffiths (Benji Kaznyk), Britt Flatmo (Peg Kaznyková), Elle Fanning (Alice Dainardová), Glynn Turman (Dr. Woodward), Noah Emmerich (Nelec), Richard T. Jones (Overmyer), Amanda Foreman (Lydia Connorsová – reportérka zpráv na kanálu 14), David Gallagher (Donny), Brett Rice (šerif Pruitt), Michael Giacchino (zástupce Crawford), Beau Knapp (Breen), Bruce Greenwood (Cooper), Dale Dickey (Edie), Jack Axelrod (pan Blakely), Dan Castellaneta (Izzy), Ben Gavin (zástupce Milner), Jay Scully (zástupce Skadden), Michael Hitchcock (zástupce Rosko), James Hebert (zástupce Tally), Thomas F. Duffy (Rooney), Teri Clark (paní Babbitová), Tom Quinn (pan McCandless), Kate Yerves (žena v kanceláři), Caitriona Balfe (Elizabeth Lambová), Koa Melvin (Baby Joe), Bingo O’Malley (pan Harkin), Tony Guma (seržant Walters), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, estonsky, hebrejsky, chorvatsky, islandsky, komentář, litevsky, lotyšsky, maďarsky, polsky, portugalsky, řecky, slovensky, slovinsky, srbsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus:

  • Komentář J. J. Abramse, Bryana Burka a Larryho Fonga
  • Super 8: Sen v pozadí
  • Návštěvník žije