Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (33. díl) – květen 1942

Web vydavatele jaksi ještě spí, ale máme tu nový měsíc i první středa – tudíž bude pokračovat cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni. Podle náhledu plánu rozvozu PNS dorazí do trafik 2. května 2012 za 59,- Kč disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (33. díl) – květen 1942. Jako bonus má být na DVD dokument Cesta zpět – Nová Guinea. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Podle náhledu obalu jsem se pokusil přelouskat (bez záruky) příslušný text:

 

Spojenci jsou stále na všech frontách v defenzivě. Americko-filipínská vojska kapitulují na Filipínách, Japonci postupují v Barmě, obsazují ostrovy Gavotu a Tulagi patřící k Šalamounovým ostrovům a chystají se k dobytí základny Spojenců v Port Moresby na Nové Guinei. Rommel pokračuje v ofenzivě v severní Afirce, Manstein v Sovětském svazu na Krymu, zatímco se německé štáby a vojska připravují k rozhodující ofenzivě v Sovětském svazu, Modrému plánu, který má skončit definitivní porážkou Rudé armády.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

Ale drobných úspěchů se přece jen Spojencům daří dosáhnout. Na Maltu je dopraven dostatečný počet stíhacích letounů, který znemožní Ose uskutečnit invazní plán, a také nejnutnější zásoby pro přežití ostrova. Spojenecká vojska obsazují ostrov Madagaskar, čímž získávají důležitý opěrný bod pro kontrolu Indického oceánu. Nálet "tisíce bombardérů" na Kolín nad Rýnem zahajuje novou kapitolu v letecké válce a je odvetou za německé nálety na britská města.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

Avšak k nejdůležitějšímu střetnutí tohoto měsíce dochází v Tichomoří, kde se odehrává první námořní bitva letadlových lodí, Bitva v Korálovém moři. Při ní sice japonská císařská flotila dosahuje taktického vítězství, když potápí Američanům důležitou letadlovou loď USS Lexington, ale současně utrpí velkou strategickou porážku, protože je zmařen její záměr obsadit Port Maresby, základnu, která má obrovský strategický význam zejména pro obranu Austrálie.

V Atlantiku se dále stupňuje válka mezi německými ponorkami a spojeneckými námořními silami. Měsíc květen 1942 je z hlediska ztrát vůbec nejhorším za celou válku. U-Bootswaffe posílá ke dnu 146 spojeneckých plavidel při vlastní ztrátě čtyř ponorek. Ale zaváděním protiponorkových vrhačů min Hedgehog a dalších sofistikovaných systémů se i zde začně brzy blýskat na lepší časy.
 

Zadní strana

Údaje o DVD:

Menu DVD

Výběr kapitol

Délka: 64 minut (1:04:03)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Cesta zpět – Nová Guinea (25:03)

 

Bonusový dokument