Nová řada DVD rekordérů s harddiskem Panasonic

Zatímco jeden z nejlepších stolních DVD rekordérů současnosti, model DMR-EH65 od společnosti Panasonic, se postupně doprodává a mizí z obchodů, již dnes se na regálech obchodů s elektronikou objevuje nová řada nástupnických modelů (jedná se o levnější modely této řady, zatímco nejvyšší model s DVB-T tunerem DMR-EX87EP se objeví během zhruba dvou měsíců).

Nyní tedy pro mnohé potenciální kupce nastává dilema, zda ještě rychle zakoupit v mnoha testech různých časopisů velmi dobře hodnocený model DMR-EH65, jehož nejnižší ceny kolem 12.000,– Kč už níže asi opravdu nepůjdou; anebo zda počkat na novou řadu 2007. Toto dilema za mnohé vyřeší fakt, že model DMR-EH65 je už v mnoha obchodech nesehnatelný, a v podstatě se doprodávají zásoby, které vydrží možná pár týdnů, takže narazit se na něj ještě dá, ale možná to bude vyžadovat trochu úsilí.

U spotřební elektroniky tohoto typu se již dnes projevují trendy podobné jako u automobilů nebo počítačů, v momentě, kdy je koupíte, už morálně zastarávají a jejich hodnota rapidně klesá. Nová řada bude obsahovat zase určitý technologický posun vpřed, takže stojí za to zvážit, zda raději neinvestovat více peněz, a koupit horkou novinku, nebo zda využít příznivé ceny stávajícího modelu. Ceny nových modelů budou alespoň zpočátku vyšší a bude trvat pár měsíců, než se poptávka uklidní a ceny klesnou.

Tato řada začíná „nejnižším“ modelem DMR-EH57EP, který obsahuje vestavěný 160GB pevný disk a samozřejmostí je dnes HDMI výstup (v předchozí řadě ho měl jen nejvyšší model DMR-EH65. Tento model se vyrábí ve stříbrné i elegantní černé barvě (opět rozdíl oproti minulé řadě, která se dělala jen ve stříbrné).

Následuje model DMR-EH67EP, který se v podstatě liší od předchozího modelu vyšší kapacitou harddisku (250 GB) a o něco vyšší cenou (doporučená cena je 15 995,00 Kč). Tento model svými parametry v podstatě odpovídá nyní doprodávanému modelu DMR-EH65, ale je na startu skoro o 3.500,– Kč dražší.

Nedá sice se říct, že by neobsahoval žádné nové „fičůrky“ – je to například rozhraní i-Link (IEEE1394) nebo funkce VIERA Link umožňující uživateli propojení plazmy, DVD rekordéru a AV příjmače jediným HDM kabelem a ovládání přístrojů jediným dálkovým ovladačem. Je ovšem otázkou, zda tyto konkrétní funkce nutně potřebujete a zda pro vás mají cenu těch zhruba 3.500,– Kč navíc. Tuto otázku si už musí každý potencionální zájemce vyřešit sám.

Co bylo předchozí řadě DVD rekordérů často vytýkáno, byla absence DVB-T tuneru. Ono to není tak docela pravda, modely s tunerem pro příjem pozemního digitálního signálu se vyráběly, ale bohužel k nám je nikdo nedovážel, a popravdě řečeno, přihlédneme-li k nejasné budoucnosti a vývoji digitálního vysílání u nás v té době, není ani příliš divu. A vzhledem k tomu, že schopnost nahrávat digitální vysílání se dá vyřešit připojením externího set-top boxu, nebyla to zas tak neřešitelná situace. Jde spíš o to, že konkureční značky již integrovaný DVB-T tuner ve svých modelech nabízely – například Pioneer.

Nyní však vývoj směrem ke „skvělým“ digitálním zítřkům opět o něco pokročil a tak tedy přichází na řadu i rekordéry Panasonic. A opět nabízí dvě varianty – levnější s menším harddiskem 160 GB (model DMR-EX77EP) a dražší s 250 GB harddiskem (model DMR-EX87EP).

Model DMR-EX77EP, který má být dostupný až od června 2007, samozřejmě s českým menu, se bude rovněž vyrábět v černé (black) a stříbrné (silver) variantě. Tento rekordér, který poskytne až 284 hodin záznamu na pevný disk 160GB, má doporučenou cenu výrobce 14 995,00 Kč. HDMI je samozřejmostí.

V podstatě nejdražsí model DMR-EX87EP který bude nyní s doporučenou cenou 17 995,00 Kč představovat jakousi vlajkovou loď celé řady, bude rovněž dostupný až od června tohoto roku. Tento model, který poskytne až 443 hodin záznamu na pevný disk 250GB se ovšem zatím bude vyrábět jen v černé barvě. Zajímavé je, že ačkoliv nové modely zvládají přehrávat filmy ve formátu DivX z CD i z DVD, formát MPEG4 se jich zatím netýká.

Design nové řady rekordérů se mi osobně líbí víc než u předchozí řady. Je to sice jen můj subjektivní dojem, ale připadá mi sice konvenčnější, zato více propracovaný. U předchozí řady mi vzhled připadal sice na jednu stranu hodně „progresivní“, na druhou stranu ale nebyl ničím zajímavý a evokoval spíše vzhled levnějších přehrávačů, což bylo v rozporu s cenou i schopnostmi těchto přístrojů.

Na závěr nám nezbývá než smířit se s tím, že vývoj jde dopředu, a nové rekordéry DIGA se objevují se začátkem léta již prakticky každý rok. Letošní řada obsahuje poměrně hodně různých modelů odlišených cenou, kapacitou HDD i barvou, takže je z čeho vybírat. Trochu mě překvapuje, že nejvyšší model nové řady má „jenom“ 250 GB harddisk, protože docela běžné a cenově přijatelné se dnes stávají harddisky o kapacitě okolo 320 GB, a postupně i 400 GB. Model s 500GB harddiskem má sice Panasonic už asi rok, ten se však pohybuje spíše v poloprofesionální cenové kategorii, a s cenou blížící se k padesáti tisícům, takže to je jakýsi solitér vybočující z běžné nabídky.

Dnes také na trh s DVD rekordéry vstupuje řada konkurentů, a kromě tradičních značek jako Pioneer nebo Philips se v obchodech čím dál více setkáváme s výrobky firem jako například LG nebo Toshiba, nemluvě o výrobcích levnější elektroniky značek jak Sigmatec, Xoro, a jim podobným. Příznivci rekordérů Panasonic ví, že pojem DIGA je jakýmsi synonymem vynikající obrazové kvality, spolehlivosti a bezkonkurenčně nejrychlejšího startu nahrávání, ale to nemusí být vždy vše. Konkurenti přicházejí s promyšlenými možnostmi editace, podporou dalších formátů a hlavně s nižšími cenami, takže lze předpokládat, že na trhu s DVD rekordéry se bude v nejbližších letech stále něco dít.

V tomto článku jsme se stručně seznámili s novou řadou DVD rekordérů Panasonic DIGA a v některém s příštích článků se podíváme vybraným modelům na zoubek podrobněji.