Filmexport Home Video – Kluci na řece

Konec měsíce uzavře společnost Filmexport Home Video dalším pamětnickým filmem z fondu NFA ve středu 31. října 2012, kdy vychází za 99,- Kč další protektorátní komedie Kluci na řece. Lyrický příběh z venkovského města vystavěný ze vzpomínek Václava Kršky na mládí.

České komediálně laděné drama o řece Otavě, o naději a rivalitě.

Tragickým osudem poznamenaný Jiří se po letech vrací do města Písku a jeho příběh se prolíná s příběhem dvou klukovských part, které tu spolu na březích řeky Otavy soupeří už po celé generace, za shovívavého dohledu místního hokynáře Timtěla.

Na břehu klidné řeky Otavy, protékající idylickým městem, stojí starý panský dům opředený mnoha tajemstvími a záhadami. A právě proto padl do oka partě mladých kluků, Portyčáků, kteří se ho rozhodli prozkoumat. V domě je překvapí stará a nemocná paní Magdaléna a její vnučka Helena, která přijela na prázdniny.

Kluci, vyrušeni hospodyní Josefkou, utečou. Jen nejstarší z nich, patnáctiletý Tomík, to nestihne. S oběma ženami si promluví a zjistí, že v domě se neskrývá žádné tajemství, jen nešťastná stará paní, které velmi chybí její syn Jiří, který před lety odešel do světa.

Chlapci by ženu rádi rozveselili. Jejich myšlenky ale zaměstnává nepřátelská parta, tzv. Bukouni. Spor obou táborů se postupně vyhrotí. Partě Portyčáků hokynář Timtělo vyřezal totem jako talisman. Třináctiletá Zuzka patří do party odvážného Bukouna, ale tajně miluje Tomíka, od něhož se dozví o nemocné paní. Napadne ji požádat mladého inženýra Palivce, aby Helenčinu babičku navštívil a řekl jí, že se s jejím synem setkal a že nyní vyřizuje jeho pozdrav. Plán se zdaří a paní Magdaléna skutečně pookřeje. Helenka k Tomíkově smutku začne chodit s Palivcem.

Mezi oběma klukovskými partami dojde k bitvě, kterou ukončí náhodné těžké zranění Zuzky. Kluci se smíří a uzdravující se Zuzce Tomík slíbí, že si ji jednou vezme za ženu.

Na csfd.cz 72 procent: Krásný film o klukovském létě, idylický předobraz Knoflíkové války.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1944

Délka: 91 minut

Premiéra v kinech ČR: 25. srpna 1944

Režie: Jiří Slavíček, Václav Krška

Asistent režie: Ivo Novák

Námět: Václav Krška

Scénář: Václav Krška, Jaroslav Beránek

Produkce: Otakar Sedláček

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Julius Vegricht

Střih: Jiří Slavíček

Kostýmy: Marie Jindrová

Architekt: Ferdinand Fiala

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Eduard Kohout (komentář), Terezie Brzková (Magdaléna), Eduard Kohout (syn paní Magdalény Jiří), Karel V. Černý (MUDr. Albín, přítel rodiny), Zdeňka Baldová (hospodyně u paní Magdalény Josefka), Zorka Janů (Helenka, vnučka paní Magdalény), Svatopluk Beneš (ing. Jan Palivec), Jindřich Plachta (hokynář Andělín Timtělo), Marie Blažková (hokynářova žena Terezie), Libuše Stehlíková (Zuzka), Karel Richter (Tomík), Josef Šaloun (Bukoun), Zdeněk Borovec (Jaroušek), Rudolf Král (Pindulinka), Borek Lipský (kluk), Jaroslav Hach (kluk), Eduard Vakrman (kluk), Míša Dvořák (kluk), Jiří Vopálka (kluk), Tomáš Čech (kluk), Miloš Opatrný (kluk), Přemysl Velich (kluk), Ríša Hanzal (kluk), Oleg Reif (kluk), Emanuel Kovařík (cirkusák Ferda), Milka Balek-Brodská (zákaznice u Timtěla), Hermína Vojtová (zákaznice u Timtěla), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný