Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (37. díl) – září 1942

S avizovaným posunem posílá vydavatelství Codi do trafik další díl cyklu Válka den po dni, ve středu 10. října 2012 bude za 59,- Kč v prodeji disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (37. díl) – září 1942. Bonusem má být tentokrát dokument Zrychlení útoku – Marshalovy ostrovy.

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Prozatím víceméně úspěšně pokračuje německá ofenzíva u Stalingradu, když vojska Wehrmachtu, Zbraní SS a německých spojenců pronikají na několika místech až k vnitřnímu obrannému perimetru města. Současně je Stalingrad, který chce Hitler získat za každou cenu, devastován nálety a dělostřeleckým ostřelováním – z města zbývají již jen ruiny. Na nejjižnější části východní fronty se vojska Osy zastavují na hřebenech a v průsmycích Kavkazu, protože k jeho překonání již nemají sil. Pochybnosti německé generality vůči Hitlerovým rozhodnutím se začínají naplňovat.

 

Na severoafrickém bojišti končí neúspěchem Rommelova ofenzíva u El Alameinu bitvou o hřeben Alam Halfa, zatímco generál Montgomery dokončuje konsolidaci, reorganizaci a posilování svých vojsk a připravuje se k zahájení mohutného protiútoku. Churchill jeho zahájení neustále urguje, ale Montgomery trvá na řádném dokončení všech příprav.

 

Spojenecké vrchní velení schválilo konečné plány operace Torch (Pochodeň), invaze do Alžíru a Maroka, která má vést k eliminaci sil Osy v severní Africe a umožnit invazi na evropský kontinent.

 

V Tichém oceánu, na ostrově Guadalcanal, jsou vysazovány další a další japonské jednotky, které mají Američany vyhnat z ostrova. Zatím jsou všechny útoky neúspěšné a Japonci při nich mají obrovské ztráty. Ale i pro Američany je Guadalcanal krvavou lázní, zhoršenou ještě jeho mimořádně nepříznivým podnebím, tropickými nemocemi, komáry a dalšími útrapami.

 

V jižním Atlantiku je potopena pasažérská loď Laconia, vezoucí civilisty a italské zajatce do Velké Británie. Velitel ponorky U-159, která loď Laconia torpédovala, kapitán-poručík Werner Hartenstein vydává rozkaz k záchraně trosečníků, ta je však zkomplikována americkým náletem na ponorku a důsledkem je vydání „Rozkazu Laconia“, kterým admirál Doenitz zakazuje německým ponorkám zachraňovat trosečníky.

 

Náhled zadní strany z webu PNS 

Údaje o DVD:

Délka: 62 minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Zrychlení útoku – Marshalovy ostrovy