Bontonfilm – Prometheus

Jeden z nejočekávanějších a po uvedení kritiky nejzatracovanějších filmů letošního roku posílá brzy po kinopremiéře Bontonfilm v pátek 12. října 2012 do trafik za 299,- Kč – vychází Prometheus. Hledání našeho počátku může znamenat náš konec.

Ve filmu PROMETHEUS se tým vědců a výzkumníků vydává na cestu do nejtemnějších koutů vesmíru, aby tu pátral po původu lidstva. Objev vědců se ale stává hrozbou pro život na celé Zemi a oni sami se ocitají uprostřed děsivého boje za zachování budoucnosti lidské rasy!

Proslulý filmař legendárního Vetřelce Ridley Scott se ve svém novém filmu Prometheus vrací k žánru, kterému pomáhal psát pravidla. Prometheus dává divákům rozluštit řadu otázek týkajících se původu Vetřelce. Kdo to byl? Kde se vzal? Jaké bylo jeho poslání? Jaké technologie jeho druh vlastní? Prvotní nápad natočit film Prometheus dostal Ridley Scott při náhodném znovu zhlédnutí scény z Vetřelce. Tajemná bytost, obří tvor s roztrženou hrudí, který připomínal člověka, jej nadále znepokojovala a nedala spát, až vznikl scénář k Prometheovi.

Dva mladí, úspěšní archeologové Elisabeth Shawová a Charlie Holloway objevili na různých místech Země několik jeskynních piktogramů z dávných civilizací a postupně se jim podařilo rozkrýt, že všechny piktogramy poukazují na jedno jediné místo ve vzdáleném vesmíru. S týmem dalších badatelů se tak na palubě kosmické lodi Prometheus vydávají na cestu, na jejímž konci chtějí nalézt odpovědi na nejzákladnější a nejniternější otázky lidského bytí. Oba však mají poněkud rozdílnou motivaci, proč se expedice účastní. Elisabeth věří, že lidstvo bylo stvořeno vyšší mocí a chce se se stvořiteli setkat a pochopit původ lidské existence, zatímco Holloway se převážně snaží uvést věci na pravou míru. Nikdo z posádky ovšem není připraven na nepředstavitelnou hrůzu, která na ně čeká a netuší, že právě oni budou muset svést děsivý boj o záchranu budoucnosti lidské rasy.

prometheus_01_dvd

prometheus_02_dvd

prometheus_03_dvd

prometheus_04_dvd

prometheus_05_dvd

prometheus_06_dvd

prometheus_07_dvd

prometheus_08_dvd

prometheus_09_dvd

prometheus_10_dvd

Ačkoliv Ridley Scott využívá nové možnosti digitálních a trikových technologií, je známý svou vírou v reálné natáčení. Z tohoto pohledu je Prometheus opravdovou raritou, když představuje monumentální sci-fi svět, který vznikal převážně pomocí skutečných kulis a rekvizit.

Na imdb.com 73 procent, na csfd.cz 68: Sled brilantních obrazů a scén, které nedávají smysl. Trailery se scénami, které ve filmu nejsou, miliony otázek, na něž není uspokojivá odpověď. Vítězství marketingu nad realitou.

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2012

Délka: 119 minut (1:58:42)

Původní název: Prometheus

Světová premiéra: 30. května 2012 – Belgie / Francie / Švýcarsko

Kinopremiéra v ČR: 7. června 2012

Režie: Ridley Scott

Námět: Dan O’Bannon, Ronald Shusett

Scénář: Jon Spaihts, Damon Lindelof

Produkce: Michael Costigan, Michael Ellenberg, David Giler, Walter Hill, Mark Huffam, Teresa Kelly, Damon Lindelof, Mary Richards, Ridley Scott

Hudba: Marc Streitenfeld

Kamera: Dariusz Wolski

Střih: Pietro Scalia

Kostýmy: Janty Yates

Společnost: Twentieth Century Fox / Dune Entertainment / Scott Free Productions / Brandywine Productions

Natáčeno: Albert R. Broccoli 007 Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Ciudad de la Luz, Alicante, Comunidad Valenciana, Španělsko / Dettifoss, Vatnajökull National Park, Island / Fort William, Glen Coe, Highland, Skotsko, Velká Británie / Hekla, Rangárvallasýsla, Island / Inverness, Highland, Skotsko, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Rannoch Moor, Highland, Skotsko, Velká Británie / The Storr, Isle of Skye, Highland, Skotsko, Velká Británie

Hrají: Noomi Rapace (Elizabeth Shawová), Michael Fassbender (David), Charlize Theron (Meredith Vickersová), Idris Elba (Janek), Guy Pearce (Peter Weyland), Logan Marshall-Green (Charlie Holloway), Sean Harris (Fifield), Rafe Spall (Millburn), Emun Elliot (Chance), Benedict Wong (Ravel), Kate Dickie (Ford), Branwell Donaghey (žoldák 1), Vladimir ‚Furdo‘ Furdik (žoldák 2), C. C. Smiff (žoldák 3), Shane Steyn (žoldák 4), Ian Whyte (poslední inženýr), John Lebar (duch inženýr), Daniel James (inženýr – oběť), Patrick Wilson (Shaw – otec), Lucy Hutchinson (mladá Shawová), Giannina Faciová (Shawová – matka), Anil Bilto (učitel jazyků), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, VO polsky, maďarsky, turecky

Zvukové stopy

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, srbsky, slovinsky, turecky

Dostupné titulky

prometheus_titulky_2

Obraz: barevný 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: Vynechané a alternativní scény

Bonusy