Bontonfilm – Milenci v roce jedna

I když se poslední dobou začínají objevovat v trafikách i starší české filmy, nadšení známé ze zlaté éry pošetek se už dávno nekoná. Děv stovky jsou prostě dvě stovky… Společnost Bontonfilm nabídne ve čtvrtek 25. října 2012 za 199,- Kč DVD Milenci v roce jedna. Psychologický příběh s Martou Vančurovou a Viktorem Preissem v hlavních rolích.

Konec války přinesl těm, kteří se ho dožili, nejen radost, ale také vážná traumata z trýznivých zážitků.

 

Příběh milenců, kteří se náhodně sekávají v Praze roku 1945, krátce po skončení II. světové války – v roce, v němž mladí lidé po šestiletém živoření za nacistické okupace ve skutečnosti začali žít a který je pro ně rokem jedna. Hlavní roli zde hraje vnitřní, psychická proměna obou milenců.

 

Pavel a Helena se potkají krátce po osvobození. O Pavlovi by se dalo říct, že patří k okupační „zlaté mládeži". Nadšený filmový amatér a poněkud lehkomyslný mladík válkou prošel hladce, bez větších fyzických i duševních úhon. To je příčinou jeho poměrně povrchního postoje k poválečnému životu.

 

Helena je jeho pravým opakem, prošla nesmírným utrpením koncentračního tábora. Fyzicky přežila, ale trvá dlouho, než se zbaví duševních následků čtyřletého týrání. Vznikající milostný vztah mezi nimi je proto křehký a snadno zranitelný. Pavel jí pomůže a ona jemu oplatí tím, že ho naučí dívat se na život vážnějšíma a zodpovědnějšíma očima.

Na csfd.cz 74 procent: Příjemný komorní poetický netradiční film o poválečném životě.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1974

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. března 1974

Režie: Jaroslav Balík

Pomocná režie: Elmar Kloss

Dramaturgie: Karel Štorkán

Námět: Jan Otčenášek

Scénář: Jan Otčenášek, Jaroslav Balík

Produkce: Karel Kochman

Hudba: Karel Mareš

Kamera: Jan Čuřík

Druhá kamera: Oldřich Hubáček

Střih: Jiřina Lukešová

Zvuk: Roman Hloch

Masky: Anežka Kunová

Architekt: Zbyněk Hloch

Společnost: Filmové studio Barrandov

Hrají: Marta Vančurová (Helena Poláková), Viktor Preiss (Pavel Krouza), Libuše Švormová (Olga), Petr Svojtka (Evžen), Jana Švandová (Jana), Ota Sklenčka (režisér), Bedřich Prokoš (profesor), Jiří Kodet (asistent), Jan Teplý (mladík), Naďa Konvalinková (Jana), Jitka Smutná (Zdena), Jitka Zelenohorská (Jitka), Zuzana Geislerová (Věra), Alena Kryštofková (Ivana), Michaela Mišková (Eva), Petr Pospíchal (Bob), Jiří Lábus (Honza), Jan Ekl (Kamil), Radoslav Dubanský (Čenda), Hana Houbová (zdravotní sestra), Miloš Vávra (student), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: Fotogalerie; Filmografie