Magic Box – Quo Vadis (2 DVD)

Filmových verzí tohoto příběhu existuje mnoho, trafikami už prošel film i seriál. Nyní Magic Box posílá do trafik v pondělí 10. prosince 2012 v edici Největší filmové klenoty verzi asi nejslavnější, opět padne otázka Quo Vadis. Dvoudisková edice bude ke koupi za 199,- Kč. Dřív než 300: Bitva u Thermopyl… dřív než Gladiátor… dřív než Ben Hur… tu bylo Quo Vadis.

Výpravná adaptace historického románu Henryka Sienkiewicze o osudech prvních křesťanů ve starověkém Římě.

Obrazovka z 1. DVD

Obrazovka z 1. DVD

Obrazovka z 1. DVD

Řím hoří, Nero recituje, křesťanství je na vzestupu. A filmoví diváci se v zástupech hrnou na filmový kolos, který se natáčel léta. Pyšní se osmi Oscarovými® nominacemi (včetně Nejlepšího filmu) a objevuje se v něm 110 postav a na třicet tisíc statistů. Čekají je skvostné obrazy pochodujících legií, zpupného pohanství a děsivá podívaná na mučednictví křesťanů, předhazovaných lvům za jásotu davů v Koloseu. Robert Taylor hraje velitele legie, jehož láska ke křesťanské otrokyni (Deborah Kerr) překračuje propast mezi říší a sektou oddaných věřících. Nade vším ale ční Nero (Peter Ustinov). Císař, šílenec, vrah – neomezený vládce velkolepé – a velkolepě zatracené – slávy, která bývala Římem.

Obrazovka z 2. DVD

Obrazovka z 2. DVD

Obrazovka z 2. DVD

Obrazovka z 2. DVD

Natáčení filmu trvalo šest měsíců především kvůli realizačně náročným davovým sekvencím. Např. natáčení triumfálního pochodu se zúčastnilo 5 500 statistů. Pro sekvenci požáru Říma nechal LeRoy postavit čtyři bloky starověkých domů se skrytým systémem trubek (pro kontrolovaný přívod hořlavin) a scénu se 2 000 statisty natáčel po 24 nocí. Jen pro srovnání, Neronovi se podařilo spálit celý Řím údajně za šest dnů. Nejmasovější scénou byla sekvence v aréně, kde v rolích diváků hrálo 8 000 statistů, mezi nimiž se skrývali krotitelé lvů s puškami, připravení zasáhnout, kdyby některé z dvaceti použitých zvířat odmítlo figuríny naplněné syrovým masem a chtělo ochutnat některého ze statistů, představujících nebohé křesťany.

Disk 1 – První část filmu

Disk 2 – Druhá část filmu  

Na imdb.com 71 procent, na csfd.cz 78: Velmi dobře zvládnutý nelehký převod literární předlohy, monumentální a patetický epos.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1951

Délka: 89 + 79 minut (1:28:25 + 1:18:53)

Původní název: Quo Vadis

Světová premiéra: 8. listopadu 1951 – USA, New York

Režie: Mervyn LeRoy, Anthony Mann

Námět: Henryk Sienkiewicz (román)

Scénář: John Lee Mahin, S. N. Behrman, Sonya Levien, Hugh Gray

Produkce: Sam Zimbalist

Hudba: Miklós Rózsa

Kamera: William V. Skall, Robert Surtees

Střih: Ralph E. Winters

Kostýmy: Herschel McCoy

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / Loew’s Incorporated

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Robert Taylor (Marcus Vinicius), Deborah Kerr (Lygia), Leo Genn (Petronius), Peter Ustinov (Nero), Patricia Laffan (Poppaea), Finlay Currie (Petr), Abraham Sofaer (Pavel), Marina Berti (Eunice), Buddy Baer (Ursus), Felix Aylmer (Plautius), Nora Swinburne (Pomponia), Ralph Truman (Tigellinus), Norman Wooland (Nerva), Peter Miles (Nazarius), Geoffrey Dunn (Terpnos), Nicholas Hannen (Seneca), D. A. Clarke-Smith (Phaon), Rosalie Crutchley (Acte), John Ruddock (Chilo), Arthur Walge (Croton), Elspeth Marchová (Miriam), Strelsa Brown (Rufia), Alfredo Varelli (Lucan), Roberto Ottaviano (Flavius), William Tubbs (Anaxander), Pietro Tordi (Galba), a další

Menu 1. DVD

Menu 2. DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 1. DVD

Výběr kapitol 2. DVD

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky pro neslyšící

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (2,35:1, podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný