Filmexport Home Video – Dnes naposled

Dávno před Dobří holubi se vracejí tu byl film podobného zaměření, který společnost Filmexport Home Video chystá na středu 24. dubna 2013 za 99,- Kč. Nese jméno Dnes naposled. Tragické osudy těch, do jejichž života krutě a nevypočítatelně zasáhl alkoholický návyk.

Veselá parta pěti mužů se pravidelně schází v malé vinárně. Jsou to lidé z různých společenských vrstev i profesí. Spojuje je jediné. Z pár skleniček na posilněnou se stává alkoholický návyk, ničící je i jejich rodiny… Silný a působivý film patří k nejlepším dílům Martina Friče, který tu opět poukázal, že nebyl jen tvůrce kvalitní filmové zábavy, ale také umělec, který dokázal vést herce k uměřeným a přesvědčivým výkonům.

Koncertní mistr Karel Mašek je opilec, stejně jako inženýr Danda i další stálí hosté hospody U Kroců – Taupe a Rendl. Mašek se vrací ráno z hospody a slibuje ženě, že pít přestane. Na zkoušku orchestru ale přijde znovu opilý a ostatní hráči s ním odmítnou hrát. Danda se vrací domů bez tašky a ráno jde zase ke Krocům, i když má v práci důležité jednání. Je přeložen na podřadné místo, ale doma to nepřizná. Jeho dcera se chce vdávat, syn se opil a strávil noc na záchytce. Ani Mašek doma neřekne, že ztratil práci. Prodal Rendlovi housle, namluvil ženě, že jede na zájezd a odešel k bývalé lásce Magdě. Danda chce prodat svoji vilu, aby se zbavil dluhů. Taupe už propil celý majetek a zešílel. Rendl najde Maška v Magdině bytě a vydírá Magdu. Pohádá se s opilým Dandou a na posměch mu částečně ostříhá vlasy. Pak řekne paní Maškové, kde její muž je. Mašková se jde do bytu podívat. Mašek se schová do světlíku, ale spadne a zabije se. Dandovi pořádají zásnubní oběd. Přichází ostříhaný Danda. Atmosféra zásnub přispěje k jeho rozhodnutí řešit situaci dobrovolným odchodem na protialkoholní léčení.

Na csfd.cz 86 procent: Depresivní obraz alkoholismu, vynikající důkaz režisérského umu a plejáda hereckých výkonů.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 99 minut

Premiéra v kinech ČR: 13. prosince 1958

Režie: Martin Frič

Pomocná režie: Rudolf Jaroš

Asistent režie: Marie Hejzlarová, Pavel Horák

Námět: Josef Neuberg, František Vlček

Scénář: Josef Neuberg, František Vlček

Produkce: Rudolf Wolf

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jaroslav Tuzar

Asistent kamery: Josef Pechar, Miroslav Ondříček

Zvuk: Emanuel Formánek

Střih: Jan Kohout

Architekt: Bohuslav Kulič

Kostýmy: Magdalena Balíková, Věra Hromádková

Masky: Josef Mann

Výtvarník: Ladislav Rada, Eva Slívová

Odborný poradce: MUDr. Jaroslav Skála

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Kunc

Hrají: Zdeněk Štěpánek (inženýr Jindřich Danda), Vladimír Ráž (houslista Karel Mašek), Běla Jurdová (Božka, Maškova žena), Jaroslav Mareš (překupník Rendl), Vladimír Menšík (vinárník Kroc), Antonie Hegerlíková (Dandova žena Berta), Eva Očenášová (Jiřina, dcera Dandových), Luděk Munzar (Jaroslav, Jiřinin snoubenec), Václav Tomšovský (Láďa, syn Dandových), Vlastimil Brodský (starožitník), Irena Kačírková (Magda Řeháková, dcera starožitníka), František Smolík (podivín Taupe, bývalý továrník), Jiří Sovák (holič A. Zemánek), Jindřich Narenta (dr. Ventura), Věra Váchová (Venturova žena), Jarmil Škrdlant (tajemník Fiala), Karel Peyr (Monti, zahraniční zákazník), Zbyněk Vostřák (dirigent Bohumil Petržílka), Václav Lohniský (ředitel), Jiřina Bohdalová (zákaznice v starožitnictví), Zdeněk Řehoř (manžel zákaznice), Stella Zázvorková (návštěvnice vinárny), L. H. Struna (návštěvník vinárny), Fanda Mrázek (návštěvník vinárny), Oldřich Dědek (přítel manželů Venturových), Vladimír Hrubý (příslušník SNB), Miroslav Svoboda (pacient protialkoholické léčebny), Ota Motyčka (svačinář v úřadě), František Holar (železničář na ulici), Karel Hovorka (kupec Dandova domu), Bohuš Hradil (Maškův kolega z orchestru), Marta Fričová (tlumočnice), Bedřich Bozděch (host ve vinárně), Věra Ferbasová (prodavačka), Marcela Sedláčková (žena ve vinárně), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný