Levné knihy – Live at Montreux

Za zajímavou cenu 49,– (!) Kč se edici Levné knihy právě objevilo hudební DVD pro fanoušky rockové hudby. Nosič nese název Live at Montreux a jde o záznam koncertu předních kapel žánru. Jde sice převážně o protagonisty rocku minulých dekád, ale kdo má tuto rockovou klasiku rád, neměl by váhat, protože levněji to už asi nebude.

DVD představuje výběr záznamů z festivalu z Montreaux. Záznamy pochází z let 1977–2005. Uvidíte Deep Purple, Gary Moora, Joe Cockera, Candy Dulfer, Jamese Browna a další. Celkem dvacítka interpretů a skladeb.

Proslulý festival funguje pod hlavičkou „Montreux Jazz Festival“ už od roku 1967. Od 70. let však postupně přijal do své náruče kromě jazzu i prvotřídní rock, funk, blues či kvalitní pop. Za 40 let existence zde hrál skoro každý, kdo v muzice něco znamená.

Tracklist:

1. DEEP PURPLE – Smoke On The Water (1996)

Párplové v roce 1972 vydali skladbu s nesmrtelným riffem. Vypráví o tom, jak během koncertu Franka Zappy vyhořelo montreuxské casino, mimochodem místo, kde se několik let tento festival konal.

2. GEORGE BENSON – In Your Eyes (1986)

Benson byl původně především jazzovým kytaristou – doopravdy se proslavil až jako zpěvák soulových hitů Give Me The Night, Lady Love Me (One More Time) či právě In Your Eyes.

3. LEGENDS & ERIC CLAPTON – Going Down Slow (1997)

Going Down Slow patří k jazzovým standardům. Vystřihli si ji B. B. King, Aretha Franklin, a také Legends s Erikem Claptonem, Davidem Sanbornem či Marcusem Millerem.

4. NILE RODGERS & CHIC – Le Freak (2004)

Americký kvartet Chic se proslavil ve zlaté éře disca a funku. Le Freak je jejich hit z roku 1978, který vyhrál tehdejší Billboard Top 100.

5. GARY MOORE – The Stumble (1990)

Irský kytarista je živoucí legendou – hrál s Thin Lizzy nebo Skid Row a dlouhá léta je úspěšný i sólově: s bluesovými, rockovými a experimentálními alby.

6. JOE COCKER – Up Where We Belong (1987)

Mistr coververzí a charismatický zpěvák s nezaměnitelným „chraplákem“ je dodnes činný. Právě přichystal nové album Hymn 4 My Soul.

7. EMERSON, LAKE & PALMER – Tiger In The Spotlight (1997)

ELP prodali přes třicet milionů desek jen za sedmdesátá léta. Je snad někdo, kdo o tomto progrockovém triu neslyšel?!

8. CANDY DULFER – Lily Was Here (1998)

Nejslavnější saxofonistka planety se prezentuje největším hitem, který původně nahrála s Davem Stewartem z Eurythmics. Sympatická Holanďanka hraje často třeba s Princem a pravidelně ji vídáme v pražském Lucerna Baru.

9. LADYSMITH BLACK MAMBAZO – Homeless (1989)

Jihoafrický sbor patří k nejoblíbenějším jménům na scéně world music. Díky hostování u Paula Simona je zná celý západní svět.

10. RORY GALLAGHER – Tatoo´D Lady (1977)

Irský bluesový bard byl velkým oblíbencem mnoha muzikantů – hostoval mj. u Jerryho Lee Lewise a za inspiraci ho považuje třeba The Edge.

11. JAMES BROWN – Papa´s Got A Brand New Bag (1981)

Po několika týdnech tahanic byl Mr. Dynamite konečně uložen k věčnému odpočinku a nám nezbývá než obdivovat jeho nadčasové strhující pecky.

12. JOHNNY CASH – Ghost Riders In The Sky (1994)

Kovbojskou písničku Ghost Riders In The Sky nahrálo přes padesát kapel a mnohé se s ní dostaly do hitparád. Poslyšte verzi z nejpovedenějších.

13. EARTH WIND & FIRE – September (1997)

Earth Wind & Fire prosluli fúzí funku a disca. Nasbírali dvacet nominací na Grammy, šest z nich i proměnili. Megahit September pochází ze 70. let.

14. THE JEFF HEALEY BAND – My Little Girl (1999)

Slepý kanadský kytarista začínal rockem, ale brzy zjistil, že jeho srdeční záležitostí je spíš blues a jazz. Jeho soukromá sbírka čítá přes pětadvacet tisíc starých jazzových desek rotujících rychlostí 78 otáček za minutu…

15. YOUSSOU N´DOUR – Shaking The Tree (1989)

Youssou N´Dour je jedním z nejslavnějších senegalských hudebníků. Proslavil se jako zpěvák, je však i zdatným perkusistou. Hit Shaking The Tree s ním natočil Peter Gabriel.

16. OTIS RUSH feat. ERIC CLAPTON – Every Day I Have The Blues (1986)

Specialitou bluesového matadora Otise Rushe je, že coby levák hraje na pravorukou kytaru „vzhůru nohama“ a nemá tedy přeskupené struny, jak bývá u leváků zvykem.

17. BONNIE RAITT – Nothing Seems To Matter (1977)

Bonnie Raitt je jednou z mála dam, jejichž muzikantské mistrovství oceňují i ostří chlápci. Tato country-bluesová písničkářka slaví úspěchy už přes třicet let.

18. THE MOODY BLUES – Gemini Dream (1991)

Birminghamská kapela založená roku 1964 má za sebou mnoho kotrmelců a rozpadů – přesto funguje víceméně dodnes a letos se vrátila na pódia. Gemini Dream pochází z nejúspěšnějšího alba Long Distance Voyager.

19. SUZANNE VEGA – Luka (2004)

Pokud byste od Suzanne Vega měli jmenovat jednu písničku, nejspíš si vzpomenete na tuhle. Smutná Luka je spolu s Tom’s Diner největším songem její kariéry.

20. ALICE COOPER – Schools´ Out (2005)

Do prázdnin daleko, ale s tímhle sedmdesátkovým hitem zmalovaného rockera libujícího si v blbnutí s falešnou krví, elektrickými křesly a dalšími hračkami jsou prázdniny tak nějak pořád.

Údaje o DVD:
Jazyk: Angličtina
Vydavatel: Eagle Records
Rok vydání: 2007
Cena: 49,– Kč (59,– SK)