Magic Box – Černobílý svět

MagicBox posílá na pulty ve středu 13. února 2013 opět za nižší cenu, než a svém webu, do trafik za 199,- Kč DVD Černobílý svět. Změna začala šeptandou.

Kniha Kathryn Stockett, kterou list The New York Times označil za americký bestseller, ožívá díky skvělému hereckému umění celého hvězdného obsazení, jež tvoří Emma Stone, Viola Davis (nominovaná v roce 2008 na Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli ve filmu Doubt), Octavia Spencer a Bryce Dallas Howard.

Film Černobílý svět je inspirující příběh plný odvahy, který vypráví o neobyčejných a při tom tolik rozdílných ženách, jež žily v šedesátých letech minulého století na americkém Jihu. Díky tajnému spisovatelskému projektu mezi nimi vzniklo neobvyklé přátelské pouto. Kniha, kterou společně píší, ale porušuje společenská pravidla a všechny zúčastněné vystavuje riziku.

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Na rozdíl od dívek, v jejichž společnosti ve městě Jackson v Mississippi vyrostla, touží Skeeter po kariéře a je zcela smířena s tím, že manželství a děti budou muset nějaký čas počkat. To se setkává s velkým odporem jak u jejích vdaných kamarádek, tak především u její matky. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.

Aibileen Clarková strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí a jednoho vlastního syna, který tragicky a zcela zbytečně zemřel během nehody. Aibileen, zarmoucená ztrátou svého jediného dítěte, je velkou oporou jak víra, tak její nejlepší kamarádka Minny. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti – ačkoliv tento zdánlivě prostý čin s sebou nese velká rizika.

Přímočará Minny Jacksonová je třiatřicetiletá služebná, která má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Pracuje pro Hilly Holbrookovou, ale následkem vzdoru je z práce vyhozena a nucena vydat se na periferii Jacksonu, kde pracuje pro osamělou Celii Footeovou. Minny je Aibileenina nejlepší kamarádka a pomáhala jí vyrovnat se se ztrátou jediného syna. Ačkoliv je silná a nezávislá, je Minny současně velice rozumná a také zdravě skeptická, co se Skeeteřina projektu týče.

Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění.

Film je prodchnut dojemným humorem a nadějí. Navíc ho doplňuje zajímavý bonusový materiál s dosud nezveřejněnými scénami. Černobílý svět je vítězný příběh touhy po změně!

Na imdb.com 80 procent, na csfd.cz 87: Skvěle podaný a zahraný pohled na problematickou jižanskou Ameriku šedesátých let.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama

Země původu: Spojené arabské emiráty / Indie / USA

Rok vzniku: 2011

Délka: 140 minut

Původní název: The Help

Světová premiéra: 9. srpna 2011 – USA, Beverly Hills

Kinopremiéra v ČR: 26. ledna 2012

Režie: Tate Taylor

Námět: Kathryn Stockett (román)

Scénář: Tate Taylor

Produkce: Mohamed Khalaf Al-Mazrouei, Michael Barnathan, Nate Berkus, Jennifer Blum, Chris Columbus, Brunson Green, L. Dean Jones Jr., Sonya Lunsford, John Norris, Mark Radcliffe, Jeff Skoll, Tate Taylor

Hudba: Thomas Newman

Kamera: Stephen Goldblatt

Střih: Hughes Winborne

Kostýmy: Sharen Davis

Společnost: DreamWorks SKG Pictures / Reliance Entertainment / Participant Media / Imagenation Abu Dhabi FZ / 1492 Pictures / Harbinger Pictures

Natáčeno: Greenwood, Mississippi, USA / Jackson, Mississippi, USA

Hrají: Emma Stone (Eugenia ‚Skeeter‘ Phelanová), Viola Davis (Aibileen Clarková), Bryce Dallas Howard (Hilly Holbrooková), Octavia Spencer (Minny Jacksonová), Jessica Chastain (Celia Footeová), Ahna O’Reilly (Elizabeth Leefoltová), Allison Janney (Charlotte Phelanová), Anna Camp (Jolene Frenchová), Eleanor Henry (Mae Mobleyová), Emma Henry (Mae Mobleyová), Chris Lowell (Stuart Whitworth), Cicely Tyson (Constantine Jeffersonová), Mike Vogel (Johnny Foote), Sissy Spacek (Missus Waltersová), Brian Kerwin (Robert Phelan), Wes Chatham (Carlton Phelan), Aunjanue Ellis (Yule Mae Davisová), Ted Welch (Willaim Holbrook), Shane McRae (Raleigh Leefolt), Roslyn Ruff (Pascagoula), Tarra Riggs (Gretchen), Leslie Jordan (pan Blackly), Mary Steenburgen (Elain Steinová), Tiffany Brouwer (Rebecca), Carol Sutton (Cora), Millicent Bolton (Callie), Ashley Johnson (Mary Beth Caldwellová), Ritchie Montgomery (řidič autobusu), Florence ‚Flo‘ Roach (služebná #1), Nelsan Ellis (číšník Henry), David Oyelowo (kazatel Green), LaChanze (Rachel), Dana Ivey (Gracie Higginbothamová), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Krátké scény, Vynechané scény, „The Living Proof“ – videoklip