Aha! – Smrt černého krále

 

Aha! v pondělí 31. března 2008 ukončí vydávání celovečerních příběhů cyklu Hříšní lidé města pražského závěrečným filmem Smrt černého krále za 41,– Kč. Opět se jedná o opakované vydání, již vyšlo s časopisem Květy. 

 

 

Hlavním motivem napínavého příběhu se zdařilým vykreslením pražské periférie a pražského polosvěta je vyšetřování loupežné vraždy inkasisty Ludvíka Krále, pracujícího v továrničce Globus. 

 

V první polovině se na scéně postupně objevují a představují všichni aktéři příběhu. Mladá a hezká Magda Králová, podkoní Karel Vycpálek, který si ji má brát a mladý švihák Josef Kořínek, který se jí dvoří, Vili Berger, mladý šéf továrničky na cídidla a laky Globus, se svou sekretářkou Zuzanou Vorlovou, prokurista Hrádek a samozřejmě inkasista firmy Ludvík Král. Ten dostane nejprve od Bergera šek na 42 000 Kč, které má vyzvednout a předat majiteli továrny, Bergerovi staršímu, a brzy nato další šek, tentokrát na 20 000 Kč, od prokuristy Globusu. Druhý den ráno se staví v bance, vyzvedne peníze a brzy poté je nalezen mrtev a samozřejmě bez peněz. Případu se ujímá rada Vacátko se svými podřízenými, Boušem a Brůžkem. Jenže zdánlivě prostý případ loupežné vraždy se začíná zamotávat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podezřelých je víc než dost a navíc se ukáže, že ani s šeky, na které Král vyzvedl peníze, není všechno tak úplně v pořádku. Detektivové demonstrují všechny podezřelé z vraždy na šachových figurách. Pan rada Vacátko přidá na šachovnici poslední chybějící figuru, Černého krále, a brzy začíná být v záhadné vraždě jasno. 

 

Žánr: Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1971

Délka: 111 minut

Premiéra v kinech ČR: 31. března 1972

Režie: Jiří Sequens

Pomocná režie: Jiří Mikeťuk

Námět: Jiří Marek (povídka Otec Goriot ze Záběhlic)

Scénář: Jiří Marek, Jiří Sequens

Dramaturgie: Věra Kalábová

Produkce: Josef Císař, Jiří Šebor, Karel Hyka, Josef Hudlička

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Václav Hanuš

Druhá kamera: Michal Kulič

Střih: Ján Chaloupek

Zvuk: Adolf Nacházel

Kostýmy: Vladimír Synek

Architekt: Karel Černý

Hrají: Jaroslav Marvan (policejní rada Vacátko), Josef Bláha (Brůžek), Josef Vinklář (Bouše), Jana Brejchová (Magda Králová), Vlastimil Brodský (inkasista Král), Antonie Hegerlíková (Králová), Josef Somr (Karel Vycpálek), Josef Kemr (klarinetista Franc Florián), Stanislav Fišer (Josef Kořínek), Valter Taub (prokurista Hrádek), Jaroslav Moučka (zelinář Kopečný), Petr Čepek (Vili Berger), Nina Popelíková (švagrová), Carmen Mayerová (sekretářka Zuzana Vorlová), Václav Lohniský (kněz), Ota Sklenčka (Dr. Vejvoda), Věra Tichánková, Zdeněk Dítě (komisař), František Hanus (továrník Berger), Jiří Smutný (strážník Hrůza), Jaroslav Mareš (výčepní), Antonín Jedlička (klavírista), Věra Nerušilová (zpěvačka), Vladimír Bičík (pokladník), Stanislav Hájek (strážník), Bohumil Koška (strážník), Jindřich Panáček (fotograf), František Poupě (harmonikář), Josef Skrčený (trafikant), Miloš Willig (strážník), Václav Lohniský (kněz), Slávka Hamouzová 

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný 16:9

Bonus: fotogalerie, rozhovor (Jiří Sequens), filmografie, film o filmu