Magic Box – Powaqqatsi

Hudebně obrazová krasojízda beze slov bude pokračovat. MagicBox v pátek 19. dubna 2013 posílá do trafik další katalogovou novinku, za 199,- Kč bude ke koupi Powaqqatsi. Umělecký dokument o barvitosti života na naší planetě.

Film Powaqqatsi vznikl jako druhy díl plánované trilogie osobitých dokumentů režiséra Godfreye Reggia na hudbu skladatele Philipa Glasse, odkazujících svými názvy k jazyku indiánského kmene Hopiu („Powaqqatsi“ znamená něco jako „život na úkor někoho jiného).

Nesmírně náročný projekt filozoficky laděných dokumentů režiséra Godfrey Reggia pokračuje dílem Powaqqatsi. Strhujícím stylem a bez jediného slova referuje o křiklavých rozporech na naší planetě, o hrozbě jaderné a ekologické katastrofy, ale je především velkolepou symfonií o proměnách života, o těsném sepětí člověka s přírodou a kulturou. Nedílnou složkou je opět přímo pro tento film zkomponovaná symfonická hudba Philipa Glasse.

V roce 1983 mel ve světě premiéru film Koyaanisqatsi, pokus o komplexní pohled na současnou podobu industrializované Ameriky. Autoři filmu usilují ve svém druhém projektu na ploše celovečerního filmu bez použití komentáře podat obraz života, lidi a krajiny Třetího světa.

Pozorují ničení kulturních a historických kořenů zásahem civilizace, jež způsobuje uniformitu a podléhání bezduché práci a odcizujícímu se systému. Svým obrazovým materiálem odkazuje Powaqqatsi sice k dokumentu s etnografickým a antropologickým cílem, jeho uspořádáni (trikové záběry a střihová rytmizace, podřízená hudbě) z něj však činí film experimentální.

V souladu s Glassovou minimalistickou hudbou je film členěn na jednoduché věty, mající svůj logický a emotivní smysl; mimořádná, fascinující bohatost obrazu vsak jde jakoby „proti“ hudbě a činí z filmu podmanivou podívanou. Hlavni kameramani filmu pracovali (vedle Berlína a Paříže) v Peru, Brazílii, Egyptě, Nepálu, Izraeli, Keni Hongkongu, Indii.

Glass se nebrání vlivům africké, brazilské a peruánské hudby a využívá bohaté škály domorodých nástrojů, lidských hlasu i civilizačních ruchů, z jejichž střetů, podobně jako z obrazové složky, vystupuje podoba světa s jeho přirozenými a nepřirozenými vztahy, vlivy a kontrasty. Výjimečný film vznikl na popud Instituce pro oblastní výchovu, na jeho uvedení se podílel Francis Coppola a George Lucas. Lze jej doporučit jako zcela mimořádný zážitek všem náročným divákům.

Na imdb.com 72 procent, na csfd.cz 83: Další hudební báseň, tentokrát o tradičních civilizacích (ze všech tří dílů asi nejslabší).

Zadní strana

Žánr: Dokument / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 96 minut

Původní název: Powaqqatsi

Světová premiéra: 29. dubna 1988 – USA (New York)

Kinopremiéra v ČR: 1. dubna 1991

Režie: Godfrey Reggio

Scénář: Godfrey Reggio, Ken Richards

Produkce: Shyam Benegal, Francis Ford Coppola, Tom Garrett, Yoram Globus, Menahem Golan, Marcel Kahn, Mandeep Kakkar, Mel Lawrence, George Lucas, Tom Luddy, Kurt Munkacsi, Godfrey Reggio, Lawrence Taub

Hudba: Philip Glass

Kamera: Graham Berry, Leonidas Zourdoumis

Střih: Iris Cahn, Miroslav Janek, Alton Walpole

Společnost: Golan-Globus Productions / NorthSouth / Santa Fe Institute for Regional Education

Natáčeno: Berlín, Německo / Bhaktapur, Nepál / Káhira, Egypt / Carajás, Pará, Brazílie / Cuzco, Peru / Francie / Hong Kong, Čína / Izrael / Jaisalmer, Rajasthan, Indie / Kathmandu, Nepál / Mombasa, Keňa / Serra Pelada, Pará, Brazílie

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 beze slov

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný