MF Dnes – Návrat idiota

 

Středeční MF Dnes přináší další film z Kolekce 26 Českých lvů – jako čtvrtý v řadě to bude 26. března 2008 titul Návrat idiota za 49,- Kč. Lehce mrazivá komedie Saši Gedeona.

 

 

Ve svém druhém celovečerním filmu se režisér a scenárista Saša Gedeon soustřeďuje na tragikomický labyrint citového zmatení mladých lidí. Inspiroval se titulním hrdinou knížete Lva Myškina z románu F. M. Dostojevského Idiot. Zaujala ho postava neuvěřitelně bezelstného, „čistého“ člověka, který se vzhledem ke své nezkušenosti nedokáže orientovat ve spletitých mezilidských vztazích, v nichž se sice uplatňuje láska, ale také faleš a pokrytectví. V komorním příběhu ze současnosti, odehrávajícím se na malém městě mezi Vánocemi a Novým rokem, je tímto smutným, ale „pozitivním“ hrdinou mladík František, který se po létech strávených v blázinci ocitá ve světě, o němž vlastně nic neví… Svůj dospělý život strávil za zdmi léčebny a tak má teď ze všeho jen první dojmy. Vrací se ke svým jediným blízkým, kteří o jeho existenci neměli zdání. Mají svůj život a své vztahy. Vztahy tak propletené a zapeklité, že v nich František uvízne jako v síti. Zamotá se do milostných, sourozeneckých a rodičovských konfliktů. Octne se v trapných, komických i dusivých situacích. Je svědkem partnerských rošád, milostných kolizí i citových explozí svých blízkých. Se všemi cítí a všechno se ho dotýká. Chápe je lépe, než se chápou sami. Ale jen ten, kdo pochopí jeho, mu pomůže skutečně se vrátit. 

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Olga miluje Emila. Stalo se to v době, když její sestra byla pryč. Ani neví, jak se to stalo. Byla příliš mladá a příliš potřebovala mít ráda. Idiot o ní řekl, že se rozhodla vše správné a krásné, co v ní bylo, rozbourat a zpřeházet, protože tolik touží být šťastná. Idiot je jediným očitým svědkem jejího poměru s Emilem. 

 

Emil miluje Annu. Ale když Anna odjela, začal si s Olgou. Proč to udělal? Možná proto, že ho Anna dost nemilovala. Udělal to taky proto, že by „nemělo smysl vyhýbat se ženskejm“. Takhle to řekl Idiotovi, když zjistil, že Idiot ještě žádnou neměl. 

 

Anna miluje Roberta. Alespoň to tak vypadá. Ale ona sama přesně neví. Je to mladá žena na prahu životních rozhodnutí. Nechce udělat chybu. Ani když se rozhoduje mezi dvěma bratry. Problém je, že jeden z nich taky přesně neví, co vlastně chce. Když Anna zjistí, že ho nemůže mít, je schopná zničit i to, co už má. Idiota si oblíbila už ve vlaku: „byl úplně hodný a úplně neškodný, i když šmíroval a ječel ze spaní.“ 

 

Idiot miluje všechny. To je jeho problém. Miluje všechny a všechny vlastně stejně. Proto taky všem a všemu rozumí a proto taky nikdy nic nezmůže. Jak má pomoci jednomu proti druhému, když má oba stejně rád? Idiot nemá žádné ego a ostatní ho mají. Z toho plyne spousta věcí… 

 

Kdo miluje Idiota? To je otázka pro všechny. Ne jen pro všechny postavy, které potkal Idiot ve filmu, ale pro všechny, kteří kdy potkají nějakého Idiota. Protože ten, kdo miluje Idiota, musí být sám tak trochu Idiot. A ten, kdo je alespoň trochu Idiot, musí umět alespoň trochu milovat. 

 

Žánr: Romantický / Komedie / Drama

Země původu: Česká republika / Německo

Rok vzniku: 1999

Délka: 100 minut (1:39:38)

Premiéra v kinech ČR: 25. února 1999

Režie: Saša Gedeon

Asistent režie: Benjamin Tuček

Pomocná režie: Michaela Strnadová, Ondřej Dubský  

Scénář: Saša Gedeon, inspirováno hlavní postavou románu F. M. Dostojevského "Idiot"

Produkce: Yveta Janoušková, Čestmír Kopecký, Jiří Koštýř, Petr Oukropec, Daniel Tuček

Hudba: Vladimír Godár

Kamera: Štěpán Kučera

Asistent kamery: Daniel Souček, Antoním Mařík

Střih: Petr Turyna

Zvuk: Jan Čeněk

Architekt: Petr Fořt

Kostýmy: Milica Gedeonová

Masky: Jana Radilová, Michaela Bělíková

Odborný poradce: dr. Michal Horáček, Josef Svoboda (taneční), Jana Svobodová (taneční)

Společnost: Negativ s.r.o. / Česká televize / CInemasound s.r.o. / Stilking films / ZDF

Hrají: Pavel Liška (František), Aňa Geislerová (Anna), Tatiana Vilhelmová (Olga), Jiří Langmajer (Emil), Jiří Macháček (Robert), Zdena Hadrbolcová (matka Emila a Roberta), Jitka Smutná (matka Anny a Olgy), Pavel Marek (Krtek), Anna Polívková (dívka z tanečních č.1), Yvetta Janoušková (dívka z tanečních č.2), Petra Kolárová (dívka z tanečních č.3), Josef Oplt (taneční mistr), Petr Vydra (asistent v tanečních – nahaněč), Michal Rausar (školák), Alena Olahová (číšnice), Zuzana Stivínová (hlas Marty) 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD: 

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky (zvukový mix 5.1 na tomto DVD je dodatečně vytvořen z původního Dolby Stereo mixu)

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (anamorf)

Bonus: Film o filmu (19:56), fotogalerie, trailery (1:00)  

 

Bonusy

 

Film o filmu