Šíp – Kdyby tisíc klarinetů

 

Šíp zalátá další díru v seznamu starších českých filmů, vydaných jako levný příbal. V úterý 25. března 2008 po Velikonocích vyjde muzikál Kdyby tisíc klarinetů za 40,- Kč. Časopisecky dostupný byl tento titul zatím pouze v DiViDi 07/2003. 

 

Dnes již legendární český filmový muzikál „Kdyby tisíc klarinetů“ je postaven na groteskní možnosti přeměny zbraní v hudební nástroje. Hudební nástroje nemohou nikoho zabít, nikomu ublížit. A vojáci, jak se zdá, v těchto „zbraních“ nacházejí daleko větší zalíbení než v čemkoli jiném.

Na počátku všeho je dezertér Schulze, mizerný voják, ale dobrý klarinetista, který se pokouší uprchnout z vojenské posádky poblíž lázeňského městečka Alkalis. Ve chvíli, kdy je obklíčen a hrozí mu zastřelení, změní se však samopaly pronásledovatelů v klarinety…

Podobně je tomu i se všemi ostatními zbraněmi v prostoru posádky. A protože na místě je právě štáb televize Televis, který vinou žáka Vágnera nemohl natočit reportáž z odhalování sochy J. S. Bacha na náměstí Alkalisu, rozhodne se režisérka Tereza využít příležitosti a s požehnáním svého šéfa odjíždí k místní posádce, aby tu s vojáky, kterým hudební nástroje sluší mnohem víc než zbraně, v rychlosti secvičila a příštího večera odvysílal z posádky velký revuální pořad.

To se samozřejmě vůbec nelíbí ministrovi války, který nařídí, aby byla vzpoura v Alkalisu zlikvidována. Snaží se o to nejen snaživý poručík Krause, ale také důstojníci posádky, kteří v panice prchli a nyní kují pikle jak překazit vysílání kasárenské revue a vrátit situaci do „normálního“ stavu.

Jednoduchý příběh je rámcem pro písničkovou estrádu většiny, ne-li všech tehdy známých českých zpěváků a zpěvaček.

Žánr: Muzikál / Komedie
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1964
Délka: 130 min.
Premiéra v kinech ČR: 29. ledna 1965
Režie: Ján Roháč, Vladimír Svitáček
Scénář: Ján Roháč, Jiří Suchý, Ivan Vyskočil
Produkce: Miloš Bergl, Václav Rouha
Hudba: Jiří Šlitr
Texty: Jiří Suchý
Choreografie: Pavel Šmok
Kamera: Rudolf Stahl
Hrají: Jana Brejchová (Tereza), Waldemar Matuška (Patrik), Hana Hegerová (Edita), Eva Pilarová (Claudia), Karel Gott (Benjamin), Jiří Suchý (parašutista), Jiří Šlitr (parašutista), Pavlína Filipovská (chovanka), Jana Malknechtová (Jana), Jiří Jelínek (Nicolas), Vlastimil Brodský (pluk. Helmuth), Martin Růžek (ministr), Darek Vostřel (kulatý major), Václav Lohniský (stařičký major), Rudolf Cortés (velitel hudby), Jiří Menzel (Schulze), Antonín Šůra (konferenciér), Jan Pohan (Kraus), Bohumil Šmída (šéf televize), Juraj Herz (Kyncl), Vladimír Hrabánek (Hubert), Karel Krautgartner (voják), Pavel Sedláček (voják), Ladislav Štaidl (voják), Pavel Šmok (voják), Jiří Bruder (důstojník), Otakar Žebrák (pobočník), Karel Mareš (nadpor. Lorenz), Jiří Lír (Georgie), Pavel Rubeš (voják), Jiří Šašek (voják), Karel Štědrý (Kadrnožka), Vlastimil Bedrna (Karel), Dalibor Brázda (vojín Dalibor), Jan Pietras (prof. Vacaři), Zdeněk Najman (Něna), Ivana Fišerová (Eva), Vladimír Očenášek (Vagner), Naďa Urbánková (chovanka), Consuela Morávková (chovanka), Alena Zunová (chovanka), Ludmila Ročáková (chovanka), Růžena Nickelová (chovanka), Evelyna Steimarová (chovanka), Heda Škrdlantová (chovanka), Jitka Zelenohorská (chovanka), Štěpánka Cittová (chovanka), Michaela Lohniská (chovanka), Zuzana Martínková (chovanka), Sylvie Daníčková (chovanka), Věra Nerušilová (chovanka), Václav Wasserman (generál), Jan S. Kolár (generál), Emanuel Kovářík (generál), Karel Peyer (generál), Lubomír Kostelka (strážný), Karel Hlinický (vědec), Rudolf Gregor (pobočník), Vlastimil Čaněk (řidič), Antonín Jedlička (skladník), Ivan Frič (kameraman), Jaromír Franta (kameraman), Peter Wolf (kameraman Robert), Vojtěch Kuthan (asistent), Josef Šulc (střihač), Zdeněk Braunschläger (voják), Petr Brožek (voják), Baletní soubor Alhambra, balet Hudebního divadla v Karlíně, Jiří Kaftan (tanečník), Luděk Hulan (voják basista)

Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital 2.0, 5.1 česky
Titulky: česky, anglicky
Obraz: černobílý 16:9
Bonus: Filmografie, fotogalerie, písně z filmu, rozhovory (Jiří Suchý, Jiří Menzel)