Bontonfilm – Bídníci

Ani tentokrát společnost Bontonfilm nevynechá v nedělní nabídce 12. května 2013 trafikovou premiéru a pošle na pulty za 299,- Kč nejnovější verzi muzikálu Bídníci. Boj. Sen. Naděje. Láska.

Bídníci jsou největší muzikálový fenomén současnosti. Za 28 let existence je v 42 zemích a 21 jazykových mutacích vidělo přes šedesát miliónů nadšených diváků, včetně těch českých. Tahle „rodina" se určitě rozšíří díky filmovému zpracování. Předpokladů k tomu je celá řada – oscarový tvůrce Královy řeči Tom Hooper, který projekt režíroval, výjimeční herci a nesmrtelné písničky, jež uslyšíte v aranžmá, v jakém jste je asi ještě neslyšeli.

 

Když bývalého galejníka Jeana Valjeana propustí na podmínku, netuší, že za zády bude mít jako věčný stín posedlého inspektora Javerta. Ten ctí zásadu, že zloděj zůstane vždy zlodějem a Valjean se zdá být jasným příkladem, zvlášť když pravidla podmínečného propuštění záhy poruší. Jenže Valjeanovi se daří unikat, začne žít pod změněnou identitou, stane se ctihodným občanem a dokonce starostou, jenže ani tehdy není před slídivým Javertem v bezpečí.

Po smrti tovární dělnice Fantine, kterou si klade za vinu, se ujme její dcerky Cosette. Společně s ní pak před Zákonem utíká do anonymity francouzské metropole. Tam na ně po pár letech relativního klidu čeká kromě Javerta i další nebezpečí – ulice bobtnající revolucí, kterou připravují mladí kluci. Jeden z nich, Marius, se při letmém setkání zamiluje do dospívající Cosette a ta jeho city opětuje. Kvůli své dceři a jejímu štěstí se Valjean rozhodne riskovat, dokonce se vydá na barikády v předvečer rozhodujícího souboje mezi revolucionáři a armádou, aby z předem prohrané bitvy zachránil Mariuse. Na místě, kde historie napsala jednu ze svých krvavých kapitol, se zároveň odehraje finální souboj mezi ním a Javertem.

 

Režisér Tom Hooper byl pro producenty jedinou, a jak se záhy ukázalo, správnou volbou, protože od začátku sršel nakažlivou energií a spoustou nápadů, z nichž jeden zásadně ovlivnil celkové pojetí filmu. „Lákala mě možnost natočit všechny písničky naživo, protože zpívání na playback se vždycky podepíše na diváckém zážitku." Ten bude nejen díky tomuto přístupu dokonalý – například ikonickou píseň I Dreamed a Dream v podání Anne Hathaway považují mnozí za jeden z nejsilnějších filmových momentů letošního roku.

Na imdb.com 78 procent, na csfd.cz 75: Kritikou většinou nepřijatý, přesto Oscarový film v poněkud experimentálním balení.

Žánr: Drama / Hudební / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2012

Délka: 151 minut

Původní název: Les Misérables

Světová premiéra: 5. prosince 2012 – Velká Británie, Londýn

Kinopremiéra v ČR: 3. ledna 2013

Režie: Tom Hooper

Námět: Vicotr Hugo (román)

Předloha: Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg (muzikál)

Scénář: William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer

Produkce: Nicholas Allott, Bernard Bellew, Raphaël Benoliel, Tim Bevan, Francesca Budd, Liza Chasin, Eric Fellner, Debra Hayward, Cameron Mackintosh, Angela Morrison, F. Richard Pappas, Thomas Schönberg

Kamera: Daniel Cohen

Střih: Chris Dickens, Melanie Ann Oliver

Kostýmy: Paco Delgado

Společnost: Universal Pictures / Relativity Media / Working Title Films / Cameron Mackintosh Ltd.

Natáčeno: Richard Attenborough Stage, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Wolvesey Castle, Hampshire, Velká Británie / Francie / Portsmouth, Hampshire, Velká Británie / Frithsden Beeches, Hertfordshire, Velká Británie / Ewelme, Oxfordshire, Velká Británie / Chatham Historic Dockyard, Chatham, Kent, Velká Británie / Ashridge Park, Little Gaddesden, Hertfordshire, Velká Británie / Winchester College, Winchester, Hampshire, Velká Británie / Boughton House, Kettering, Northamptonshire, Velká Británie / Pultney Bridge and Weir, Bath, Somerset, Velká Británie / Old Royal Naval College, Greenwich, London, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Winchester Cathedral, Winchester, Hampshire, Velká Británie / Winchester, Hampshire, Velká Británie

Hrají: Hugh Jackman (Jean Valjean), Russell Crowe (Javert), Anne Hathaway (Fantine), Amanda Seyfried (Cosette), Sacha Baron Cohen (Thénardier), Helena Bonham Carter (madam Thénardierová), Eddie Redmayne (Marius), Aaron Tveit (Enjolras), Samantha Barks (Éponine), Daniel Huttlestone (Gavroche), Cavin Cornwall (trestanec 1), Josef Altin (trestanec 2), Dave Hawley (trestanec 3), Adam Jones (trestanec 4), John Barr (trestanec 5), Tony Rohr (dozorce), Richard Dixon (starostenský důstojník), Andy Beckwith (hospodský), Stephen Bent (žalářník), Colm Wilkinson (biskup), Georgie Glen (madam Baptistineová), Heather Chasen (madam Magloireová), Paul Thornley (konstábl 1), Paul Howell (konstábl 2), Stephen Tate (Fauchelevent), Michael Jibson (předák), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, rusky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, řecky, maďarsky, polsky, rusky, estonsky, litevsky, lotyšsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný