Filmexport Home Video – Tajemství krve

Posledním oznámeným přeprázdninovým titulem společnosti Filmexport Home Video je ve středu 16. června 2013 za 99,- Kč plánované DVD Tajemství krve.

Píše se rok 1895. Mladý nadaný lékař Jan Janský se touží věnovat chirurgii. Nemá žádnou protekci, proto jej intriky a existenční nutnost donutí přijmout místo na psychiatrické klinice. Psychiatrie je na konci 19. století mezi lékařskými obory popelkou, sám Janský ji dost podceňuje. Přesto se spolu s kolegou Kozderou pokouší o nové léčebné metody.

Úspěšná transfuze krve u pacientky, která si podřezala tepnu, inspiruje oba doktory k úvaze o vlivu duševního stavu člověka na srážlivost krve. Při následných zkouškách je tato teorie vyloučena. Po nekonečném množství pokusů odhaluje Janský principy srážení krve a existenci čtyř základních krevních skupin, což znamenalo možnost širokého využití a úspěšnost krevní transfúze při léčebných a operativních zásazích. Výsledky přednáší ve Spolku českých lékařů, setkává se však s posměchem a ponížením.

Jeho kolegu, doktora Kozderu, osud zavál na marocké bojiště. Tam provedl úspěšně třicet transfuzí. Jenže obětavý lékař byl pak jako rebel zastřelen. Za první světové války zachrání Janský mnoho lidských životů. Jedna transfuze se však nezdaří a Janský se přestane výzkumem krve zabývat.

Po válce Janský, nyní už profesor, přepíná prací své síly. Bývalý vojenský sluha ho navštíví a přizná se, že chybnou transfuzi neúmyslně zavinil on. Janský je jeho sdělením tak rozrušen, že dostane srdeční záchvat, jemuž v necelých padesáti letech podlehne.

Uznání se MUDr. Jan Janský dočkal až po předčasné smrti. Do dnešních dnů zůstal příkladem vědce, který svou houževnatostí a pílí dokázal objevit jedno z tajemství přírody.

Na csfd.cz 81 procent: Výtečný film, spojující drama s historií a popularizací vědy, navíc úžasná plejáda známých jmen.

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1953

Délka: 99 minut

Premiéra v kinech ČR: 25. prosince 1953

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Marie Moravcová, Rudolf Jaroš

Námět: Vladimír Neff

Scénář: Vladimír Neff

Technický scénář: Martin Frič, Jan Werich, Otakar Kirchner

Produkce: Ladislav Terš

Zástupce vedoucího výroby: Jaroslav Vlk

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Stallich

Asistent kamery: Bohumil Hába

Střih: Jan Kohout

Architekt: Bohuslav Kulič

Výtvarník: Stanislav Pavlík

Kostýmy: Josef Matěj Gottlieb, Aša Matějovská

Masky: Gustav Hrdlička

Zvuk: Josef Zora

Odborný poradce: MUDr. Karel Zicha, MUDr. Evžen Skala

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Vladimír Ráž (psychiatr MUDr. Jan Janský), Zdeněk Štěpánek (přednosta psychiatrické kliniky profesor Kuffner), Jiřina Petrovická (Hedva, Janského žena), Vlastimil Brodský (MUDr. Kozdera, Janského spolupracovník), Svatopluk Beneš (chirurg MUDr. Pavel Regent), Rudolf Hrušínský (gynekolog MUDr. Vilém Kurzweil), Deyl Rudolf ml. (Janského vojenský sluha Papík), Radovan Lukavský (dělník Kolčava), Vlasta Chramostová (Božena, Kolčavova žena), Gustav Hilmar (profesor Kyselka), Světla Svozilová (Kyselkova žena), Bohuš Hradil (redaktor Časopisu čes. lékařů MUDr. Pluhař), Josef Hlinomaz (opatrovník Alois), Miloš Vavruška (voják raněný do nohy), Václav Trégl (nemocný zvaný "Kolonka"), Emil Bolek (voják, kamarád raněného), Ilona Kubásková (sestra u dr. Janského v roce 1921), František Filipovský (lékař na přednášce), Bedřich Vrbský (hematolog), Miloš Kopecký (lékař na přednášce), Jan S. Kolár (profesor u zkoušek), Rudolf Sejrek (syn Janského Stáňa, pětiletý), Pavel Nosek (syn Janského Stáňa, dospělý), Antonín Hulínský (syn Janského Jenda, tříletý), Lubomír Lipský (lékař na přednášce), Miroslav Svoboda (voják raněný do břicha), Ladislav Kulhánek (MUDr. Horák), Karel Houska (tajný policista), Ada Dohnal (tajný policista), Bohumil Machník (komisař), Meda Valentová (sekretářka u dr. Pluhaře), Bedřich Bozděch (vrátný na klinice), Josef Kollár (přísedící), Zdena Kožíková (přijímací sestra), Jindra Hermanová (slečna z cestovní kanceláře), Věra Váchová (sestra u Kyselky), František Vandas (zřízenec s bicyklem), Marie Grossová (pacientka), František Suk (magistr), Josef Steigl (hostinský), Nesvatbová (instrumentářka), Ludmila Hošková (sestra u Kyselky), Kohoutová (sestra u Janského v roce 1914), Loosová (sestra v lazaretu), Mitlaka (Kyselkův asistent), Novák (opatrovník), Dzubenka (přísedící), Dvořák (přísedící), Josef Kemr (zuřivý pacient na psychiatrii), Picka (opatrovník), Fanda Mrázek (muž s věncem), Václav Mareška (medik), Josef Kozák (lékař na přednášce), Marcela Sedláčková, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný