Magic Box – Vteřiny před katastrofou (4 DVD)

V pondělí 27. května 2013 dorazí na pulty také komplet dokumentů z portfolia společnosti Magic Box, za velmi zvýhodněných 299,- Kč balík 4 DVD Vteřiny před katastrofou.

Původní název: Seconds from Disaster

Rok vzniku: 2012 

Žánr: Dokument 

Celková délka: 197 minut 

Země původu: USA

Za každou katastrofou se skrývá celý sled událostí. Sled spouštěčů, které dohromady vytvoří pohromu, a to většinou bez předchozího varování. V každé epizodě seriálu Vteřiny před katastrofou zkoumáme jednu z nejtragičtějších událostí, které se ve světě kdy udály, a podrobně rozebíráme klíčové okamžiky, které změnily tok dějin.

Jednotlivá DVD: 

Vteřiny před katastrofou: Černobyl

Režie: Maninderpal Sahota

Střih: Chris Joyce & Martin Roche

V černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině probíhá pravidelná kontrola zařízení. Pracovníci elektrárny se dopustí chyby, kontrola se zvrtne a situace se rychle stane neovladatelnou. Aktivní zóna reaktoru je značně poškozena a za 56 vteřin dochází k výbuchu. Do výšky jednoho kilometru je vystřeleno na šest tun radioaktivního paliva. Nejhorší noční můra celosvětového jaderného průmyslu se najednou stává skutečností. Výbuch a následné události přímo způsobí smrt 31 osob. Tisíce lidí a jejich potomků, jejichž jména nikdo nezná, se s důsledky radiace potýkají dodnes.

 

Vteřiny před katastrofou: Požár pod sjezdovkou

Režie: Paul Bernays

Střih: Glenn Rainton, Robin Peters

Datum: 12. listopadu 2000. Místo: Kaprun, Rakousko. Událost: ničivý požár uvnitř vozu lanové dráhy. Na základě počítačové animace poskytuje snímek rekonstrukci událostí, jež osvětlí příčiny a důsledky situace, která nakonec vedla k úmrtí 158 osob během pouhých devíti minut. Poškozené topení způsobilo požár, jehož jedovaté zplodiny, živené i hořlavým hydraulickým olejem, se obrovskou rychlostí šířily tunelem a udusily 155 osob, jimž se podařilo uniknout z lanovky, a tři další, jež čekaly ve stanici nahoře. Svá vyprávění přidají i tři přeživší, kteří mimojiné pohovoří i o hrdinovi, jenž ze smrtících plamenů do bezpečí vyvedl dvanáct lidí. 

 

Asijská tsunami

Produkce, režie: Russell Eatough

Střih: Alex Archer

Dne 26. prosince 2004 udeří hluboko pod Indickým oceánem největší zemětřesení za 40 let. Trvá osm minut, zasáhne rekordních 1600 km a jeho sílu pomocí Richterovy stupnice ani nelze změřit. Krátce po čtvrt na devět ráno se na pobřeží obrovskou rychlostí ženou miliardy tun vody, jejichž síla se rovná třicetinásobku síly atomové bomby, která dopadla na Hirošimu. Během několika minut dospěje strašlivá zeď vody ke břehu a spolkne všechno, co jí stojí v cestě, třeba celá města. Smrtící proudy vody a nebezpečné trosky trhají domy, jako by byly z papíru, a lidé z celé jižní Asie se snaží zachránit holý život. Ničivá vlna tsunami, nejhorší v dějinách, si nakonec vyžádala přes 250 tisíc obětí a vědci dosud nemají jasno v tom, co způsobilo její obrovskou sílu a smrtící výšku. Odbornící na tsunami se snaží tuto geologickou epizodu analyzovat a nalézt důkazy, kterými by bylo možné vysvětlit sílu přílivové vlny. Na základě jejich závěrů je třeba přehodnotit metody předpovědi tsunami a zároveň z nich vyplývá i zjištění, že do budoucna možná tsunami představuje větší hrozbu, než jsme se domnívali. 

 

Olympiáda v Mnichově

Produkce/režie: Jim Nally

Střih: Hugh Williams

V rámci Olympijských her, které se konaly roku 1972, dostalo Německo příležitost ukázat svou novou, poválečnou tvář. Veškerá naděje však pohasla, jakmile krátce po čtvrté hodině ranní 5. září zavraždili palestinští teroristé dva izraelské sportovce a dalších devět jich zajali. Policie se snažila krizi co nejrychleji vyřešit, ale teroristé byli na její kroky velmi dobře připraveni. V půl druhé ráno 6. září nakonec přestřelky ustaly, ovšem zůstalo po nich mnoho mrtvých: všichni zbývající atleti, pět teroristů a jeden německý policista. Okolnosti policejního zátahu jsou opředeny mnoha tajemstvími, jež by ráda osvětlila vdova po jednom izraelském sportovci. Anonymní pisatel ji zásobuje kopiemi tajné německé zprávy, která zkoumala policejní protokol. Na pomoc je povolán i znalec na vyjednávání s únosci, který projde více než tři tisíce stran záznamů… a postupně začínají skládat jednotlivé kousky skládanky. V hodinovém snímku uvidíte svědectví odborníků, očitých svědků a rozhovory s rodinnými příslušníky obětí a dostane se vám odpověď na klíčové otázky: Jak dokázali teroristé proniknout do olympijské vesnice? Jak se mohla policejní akce tak hrozně pokazit? Bylo možné tomu všemu předejít?

 

Zvukové formáty: česky DD 2.0 / anglicky DD 2.0

Titulky: české

Obrazové formáty: 16:9  

Zadní strana kompletu