Zemřela herečka Věra Galatíková

V pátek dne 21. prosince 2007 večer zemřela Věra Galatíková, členka činohry Národního divadla v Praze. Devětašedesátiletá herečka podlehla rakovině. Svůj boj se zákeřnou nemocí dobojovala v kladenské nemocnici.

Narodila se 19. srpna 1938 ve Zlíně. Absolvovala Janáčkovu akademii múzických umění, poté účinkovala na prknech pardubického Východočeského divadla, z něhož zamířila do pražského Činoherního klubu. Po působení v Divadle S. K. Neumanna a Městských divadlech pražských završila svou divadelní kariéru v pražském Národním divadle, na jehož jevišti vystupovala od roku 1993.

V Národním divadle excelovala například rolí Hekabé v Eurípidových Pokořitelích Tróje, hrála matku ve Williamsově Skleněném zvěřinci i manželku titulního hrdiny v Ibsenově dramatu John Gabriel Borkman. Diváci ji mohli vidět v Dostojevského Idiotovi, v Schillerově hře Marie Stuartovna a ve třídílné Aischylově antické tragédii Oresteia.

Ve filmu na sebe výrazně upozornila už v roce 1967 ve snímku Františka Vláčila Údolí včel. Další zajímavé filmové role ji čekaly na přelomu 60. a 70. let, kdy se objevila například v dílech Všichni dobří rodáci, Ohlédnutí nebo Skřivánci na niti. Naposledy ji mohli diváci v kinech vidět ve filmu Anděl exit.

Z televizních rolí se proslavila zejména postavou ředitelky základní školy v seriálu My všichni školou povinní. Výrazná byla také jako matka v inscenaci Kvůli mně přestane.

Svůj hlas propůjčila slavné francouzské herečce Annie Girardotové. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského. Také Girardotová se musela potýkat s rakovinovým onemocněním. Na rozdíl od ní však Galatíková přestala před pěti lety kouřit a intenzívně se angažovala v kampani proti šíření reklamy na tabákové výrobky.

Věra Galatíková byla vdaná za herce Ladislava Freje, s nímž měla dceru Kristýnu a syna Ladislava.