Robert Knepper

Jestliže jsme v jednom z posledních příspěvků psali o kladném hrdinovi seriálu Prison Break, nyní zaměříme naši pozornost na největší zápornou postavu ve vězení, kterou je Theodore Bagwell (nebo taky T- Bag) v podání Roberta Kneppera. Nutno dodat, že jeho výkon je velice přesvědčivý, T-Bag patří mezi nejnebezpečnější vězně ve Fox River, jeho trest je doživotí za únos šesti studentů, znásilnění a šestinásobnou vraždu prvního stupně bez možnosti propuštění.


Robert Knepper (plným jménem Robert Lyle Knepper) se narodil 8.července 1959 ve Freemontu, stát Ohio. Jeho otec byl veterinář a matka pracovala jako rekvizitářka v divadle ve Freemontu. Díky ní se již jako malý poprvé setkal s divadlem a začal se zajímat o umění. V tomtéž divadle později po několik let pracuje a hraje ve vysokoškolských představeních. V roce 1977 odchází studovat dramatické umění na Northwestern University. Postupem času získává angažmá v Chicagu a později jeho divadelní kariéra končí v New Yorku.

Jeho filmová kariéra začala v roce 1986, kdy se objevil v jedné z epizod seriálu „The Paper Chase“, první filmovou rolí byla postava Steva Larwina ve filmu Takový je život (That‘s Life). Jeho kariéra pokračuje zejména přes různé seriály, kde hraje víceméně menší role, objevuje se v jedné, výjimečně ve více epizodách (např. Nemocnice Presidio – 5 epizod, Carnivale – 12 epizod). Objevuje se i ve filmech, např. Wild Thing, Láska nebeská (Made in Heaven), Hlásím svoji smrt (D.O.A.), Renegáti, Mladé pušky II, Lady in the box, Láska s sex, Swatters, Topa Topa Bluffs, Dobrou noc a hodně štěstí, Rukojmí a jiné. V současné době přichází do kin film Hitman, který je založen na populární hře, a s ním také Robert Kneeper v roli Yuri Markova. Premiéra filmu Hitman je v Čechách plánována na dnešek 13.12.2007.

Proslýchá se, že herec by se měl ukázat i v dalších velkých filmech a mohl by si zahrát po boku Hugha Jackmana v spinoffu X-Men „Wolwerine“ a nakonec by měl obsadit i roli v remaku Alfreda Hitchcocka Ptáci. Uvidíme, co se podaří realizovat a jestli budeme mít možnost vidět Roberta Kneppera v dalších zajímavých filmových rolích.

Rejstřík tohoto herce čítá aktuálně přes 70 rolí, jeho vizáž ho předurčuje k hraní převážně rolí záporných.

Je zetěm Petera V. Heralda, německého imigranta (utekl před fašismem v roce 1937), který během druhé světové války sloužil v US Air Force, později pracoval jako filmový producent pro studio Walta Disneyho. Peter V.Herald se dožil věku 77 let a zemřel v letošním roce v Los Angeles na „Parkinsona“.

Robert Knepper nyní žije se svou ženou a synem v jižní Kalifornii.