Wentworth Miller

Jméno mnoha lidem nic neřekne, když se však přidá postava Mika Scofielda, většina filmových fandů už bude doma a pokud vše bude doplněno fotem herce, bude jasno úplně. Ano, řeč je o představiteli hlavní role v úspěšném americkém seriálu televizní stanice FOX Prison Break.

Wentworth Miller (plným jménem Wentworth Earl Miller III) se narodil 2. června 1972 v Chipping Norton, něco málo přes 30 km severozápadně od Oxfordu v Anglii, americkým rodičům, v době, kdy zde studoval jeho otec. Jeho původ je nesmírně zajímavý, zdroje uvádějí, že jeho otec je afro-američan se somálskými, jamajskými, britskými, německými a částečně indiánskými (kmen Cherokee) kořeny. Jeho matka je běloška s ruskou, francouzskou, syrskou a libanonskou krví. Otec Wentworth Earl Miller II je vystudovaný právník, promoval na Yale, matka Roxann také promovala na Yale, má aprobaci speciální vzdělávací učitelka.

Když byl Wentworthovi jeden rok, přestěhovali se celá rodina do New Yorku. Jeho dětství nebylo jednoduché, vyrůstal v prostředí drsného Brooklynu. Wentworth má dvě mladší sestry, Gillian a Leigh, obě se v současné době věnují právu, Gillian je vystudovaná právnička, Leigh studuje právo na škole.

Mladý Wentworth hrál již divadlo na střední škole v Brooklynu, na předměstí Pittsburgu si zahrál německého kurýra Count von Stracka v divadle „Intime“. Zde podle jeho vlastních slov získal pocit, že překonal své vrstevníky, psychicky neunesl svou popularitu a končí se hraním. Začíná zpívat s Ringtones, a to považuje za vyřešení svého problému.

Miller sice hraje inženýra v Prison Breaku, ale v Princetonu zápolil s vědou (zahrnující předmět fyzika pro básníky), a tak si ve druhém ročníku na univerzitě vzal rok volna, aby si všechno v klidu vyřešil. Tento čas prožil ve Scottsdalu (stát Arizona) se strýcem, kde pracoval v knihkupectví a jako úřední asistent. Brzy ho začíná sžírat nuda a otrava z minimální mzdy a také svět, který pro něj byl obtížný a bezvýznamný, a proto se rozhodl vrátit do Pricetonu. Nakonec prestižní Princetonskou univerzitu vystudoval s diplomem z angličtiny a literatury.

Po škole v roce 1995 odešel do Los Angeles, do Hollywoodu. Vzhledem ke svému vzdělání zde dostal práci, jak sám říká, „s vlastním stolem a pravidelnou výplatou“, četl skripta a sbíral šálky s kávou pro šéfy z NBC v oddělení pro televizní tvorbu. Ale brzo si uvědomil, že šel nevědomě do Los Angeles za účelem hraní. „Věděl jsem, že kdybych to nezkusil, říkal bych si pořád ‚co kdyby´.“

V roce 1998 dostal první malou roli v seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Ale do té doby, než byl vybrán do minisérie Dinotopia v roce 2002, se mu moc nedařilo, získal pouze pár dalších malých rolí, hlavní však žádnou. V roce 2003 se však konečně dočkal, následuje první hlavní role ve filmu Lidská skvrna (The Human Stain), kde ztvárňuje postavu černého muže, který byl ale na povrchu bílý.

Další role následovaly – Dr. Adam Lockwood v akčním fantasy filmu Underworld (2003), o tomto filmu jsme psali při této příležitosti zde a zejména Mike Scofield v již zmiňovaném Prison Breaku (2005), informace jsou zde. Za výkon v tomto seriálu –za roli Michaela Scofielda – získal v roce 2005 nominaci Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v dramatickém seriálu.

12. listopadu 2007 měla v USA premiéru 8. epizoda třetí části, v televizi NOVA jsme svědky příběhů první série.